Berita Terkini

1 jam yang lalu: 12 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 1 BID, jumlah korban 31,952 1 jam yang lalu: Lelaki yang cuba memasuki rumah Taylor Swift ditahan di Manhattan 1 jam yang lalu: Filem thriller 'Nanny' memenangi hadiah utama di Sundance 1 jam yang lalu: Presiden Biden akan menghantar tentera ke Eropah timur 1 jam yang lalu: Bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Mohammad Salahuddin Abang Barieng meninggal dunia di Pusat Perubatan Normah, Kuching 11.47 malam tadi - Menantu

IKUTI KAMI


Lakaran Babi Jadi Lukisan Haiwan Gua Tertua Di Dunia

Ahli arkeologi menemukan lukisan haiwan gua yang tertua di dunia di Indonesia – lakaran babi purba – dipercayai dilukis pada 45,500 tahun lalu.

Budaya Dikemaskini 11 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jan 2021 11:18AM

Gambar: AFP

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Dilakar dengan pigmen berwarna jingga-kemerahan, gambaran babi hutan Sulawesi menjadi sebahagian naratif dan jalan cerita.

Memetik laporan BBC News, lakaran ini dijumpai oleh pasukan arkeologi di Gua Leang Tedongnge di satu lembah terpencil di Pulau Sulawesi, Indonesia.

Ia membuktikan kewujudan penempatan manusia purba di wilayah Sulawesi Selatan ini.

“Orang-orang yang melukisnya benar-benar moden. Mereka sama seperti kita, mereka punyai kapasiti dan alatan yang bersesuaian untuk melukis apa pun yang mereka suka,” kata Maxime Aubert, pengarang laporan yang diterbitkan di Science Advances Journal.

Pakar geologi ini mengenal pasti terdapat lapisan deposit mineral kalsit yang terbentuk di atas lakaran tersebut dan mengesahkan ia berusia 45,500 tahun.

Ini menjadikan lakaran babi hutan ini sebagai karya seni yang sangat lama, “Namun boleh jadi ia lebih berusia kerana kami hanya melakukan ujian ke atas lapisan mineral kalsit yang terbentuk di atasnya,” tambahnya.

Laporan mengatakan lakaran babi hutan yang berukuran 136cm x 54cm itu menggambarkan ciri-ciri babi hutan jantan, lengkap dengan tanduk.

Terdapat dua cetakan tapak tangan manusia di atas (belakang) lakaran babi hutan tersebut, di mana terdapat dua lagi lakaran babi hutan yang bertentangan arah dengannya, tetapi hanya sebahagian lakaran kedua dan ketiga itu yang masih terpelihara. 

Pengarang bersama, Adam Brumm pula berkata, “Babi hutan tersebut dilihat sedang dalam keadaan berlawan (atau interaksi sosial) dengan dua ekor babi hutan yang lain.”

Bagi menghasilkan cetakan tangan pula, pelukisnya harus meletakkan tangan mereka di atas permukaan dinding gua sebelum menyembur pigmen di atasnya, ujar penyelidik.

Pasukan Aubert dan Brumm juga berharap dapat menemui dan mengambil sampel DNA yang mungkin masih ada di lukisan gua purba ini

Pun begitu, lakaran babi hutan ini mungkin disahkan sebagai ‘lukisan haiwan gua tertua di dunia’, namun ia bukanlah lukisan gua tertua yang dihasilkan oleh manusia.  

Di Afrika Selatan, terdapat satu ‘coretan’ berusia 73,000 tahun, dipercayai sebagai lukisan gua tertua dunia. - AFP, 27 Januari 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Laksana ‘PKP’ Terhadap Babi Kawal Wabak ASF

2

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Big Stage 2022 Dibarisi Penyanyi ‘Viral’ Termasuk Sofiaa Jerung Merah

3

Filem & TV 1 minggu yang lalu

'Backstage' Kisah Mudah Tentang Remaja, Pengorbanan Dan Impian

4

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Alasan Upin Ipin Botak, Tak Ada Mak Ayah

Sorotan

1

“Saya Selesa Atas Katil Sendirian”- Zizan Razak  

2

Keuntungan Bersih Digi Susut Kepada RM1.16 Bilion

3

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

4

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

Disyorkan untuk anda

Selebriti 1 hari yang lalu

“Saya Dan Nazreem Musa Tidak Bercinta” - Daiyan Trisha

oleh Helmi Anuar

Selebriti 10 jam yang lalu

Zulin Aziz Selamat Bertunang Dengan Farhan Norzaini

Pelakon terkenal, Zulin Aziz telah mengikat tali pertunangan dengan Farhan Norzaini selepas dua tahun berkenalan.

oleh Helmi Anuar

Muzik 1 hari yang lalu

“MRS Fokus Kutipan Royalti Lagu Etnik Sabah” - Asmin Mudin

Penubuhan MRS satu keperluan kerana sebelum ini jumlah royalti yang diagihkan kepada barisan pencipta lagu etnik oleh sebuah badan pelesenan tersangatlah kecil....

oleh Ellyna Ali

Budaya 1 hari yang lalu

Karya Minggu Ini: Firman Fadilah