Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 1 jam yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 1 jam yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 1 jam yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 1 jam yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Telusuri Ajaibnya Kegelapan Kuala Lumpur Dalam 'KL Noir: Magic'

Minggu ini, Asrul Han mengulas judul kelima dalam siri KL Noir, 'KL Noir: Magic'. Katanya, kegelapan tidak semestinya berpunca daripada unsur sihir. Jom kita baca ulasannya.

Budaya Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Sep 2021 9:03AM

oleh

Asrul Han

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Genre noir lazimnya menggunakan tona penceritaan yang gelap dan sinis. Antologi KL Noir: Magic merupakan judul kelima dalam siri KL Noir yang diterbitkan pada Mac 2021. 

Buku yang disunting Deric Ee dan diterbitkan Fixi Novo kali ini menghaluskan fokus noir kepada tema magic.

Ia menggabungkan 20 cerita pendek dalam pelbagai variasi namun berkongsi tempat yang sama iaitu di sekitar kawasan Kuala Lumpur. 

Walaupun tema yang dinyatakan adalah magic yang boleh diterjemahkan sebagai sihir, bukan semua cerita di dalam antologi ini menampilkan unsur sihir. 

Ada yang menampilkan watak pontianak dan ada yang menampilkan watak Dewa Kali. Namun ada yang langsung tidak mengandungi unsur sihir atau fantasi dan hanya menceritakan kisah konflik atau misteri di sebalik kegelapan Kuala Lumpur. 

Antara cerita pendek yang menonjol di dalam antologi ini adalah seperti berikut: 

 

City Dwellers, karya Muthusamy Pon Ramiah 

Kisah hidup seorang bapa, Panjang Maniam yang bekerja keras untuk memberikan yang terbaik pada keluarganya.

Tiada unsur misteri dalam cerita ini dan ia lebih kepada pemerhatian. Tiada konflik atau kemuncak yang nyata ditampilkan.

Kegelapan sebenar dalam cerita ini adalah penampilan cabaran hidup sebuah keluarga dalam serba kemiskinan. 

 

Tooth and Consequences, karya Terence Toh 

Sebuah satira tentang seorang doktor gigi haram yang cuba menawarkan perkhidmatan kepada seorang pesakit yang terdesak sakit gigi namun tidak mampu untuk mendapatkan rawatan di klinik sebenar.

Cerita ini diselitkan unsur jenaka dan merupakan satu-satunya cerita di dalam antologi ini yang akan membuatkan anda tersenyum. 

 

Jaga Diri, Jaga Hati, karya Hong Jinghann 

Cerita ini mistikal dan juga puitis. Ia bertempat di sebuah restoran mamak berdekatan Nu Sentral dan menampilkan seorang wanita yang kelihatan kekal muda walaupun selepas bertahun datang ke restoran tersebut.

Ia diakhiri dengan pemerihalan grafik wanita itu dalam mencari jantungnya yang hilang. Walaupun seram, cerita ini merupakan kiasan yang menarik tentang drama percintaan yang tragis di antara dua insan. 

 

Dastar, karya Sukhbir Cheema 

Satu lagi cerita tanpa unsur misteri, Dastar mengisahkan kehidupan seorang pemandu bas mini yang beragama Sikh. Hidupnya penuh persoalan tentang makna di sebalik agama dan identitinya sendiri.

Persoalan terjawab di akhir cerita pendek ini, dalam cara yang tidak dijangkakan dirinya sendiri dan juga oleh pembaca. 

Walaupun ada sebilangan cerita di dalam buku ini yang tidak menampilkan sihir, hantu atau unsur fantasi, terdapat satu tema yang kekal di setiap 20 cerita yang paling hampir dengan tema magic iaitu karma. 

Di sebalik kegelapan, misteri dan konflik di setiap muka surat, hukum karma sentiasa tampil tersirat di penghujung setiap cerita. 

Dalam kehidupan sebenar di Kuala Lumpur yang penuh cabaran, mungkin karma adalah keajaiban yang paling diperlukan setiap penduduknya.

Walaupun gelap dan sinis, KL Noir: Magic merupakan sebuah bacaan yang memuaskan atas sebab ini. - Getaran, 2 September 2021

Berita Berkaitan

1

Singapura 1 minggu yang lalu

Mengupas Idea Di Balik Buku 'Singa Pura-Pura'

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Tasik Perdana Meriah, Warga Kota Tak Lepas Peluang Beriadah

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Sindiket Dadah Tumpas, Operasi Berpangkalan Di Perak

4

TARA 4 minggu yang lalu

'Staycation' 3 Hari 2 Malam Yang Sempurna

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Muzik 2 jam yang lalu

Daqmie Lancar Album Baru Sempena Maulidur Rasul

oleh Helmi Anuar

Filem & TV 19 jam yang lalu

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

'Prebet Sapu' arahan Muzz Amer yang diterajui Amirul Affendi dan Mei Fen Lim kini sedang menjelajah di beberapa festival antarabangsa, namun bakal bertembung de...

oleh Ellyna Ali

Filem & TV 1 hari yang lalu

Peminat Teruja Tonton 'Trailer' Pertama Filem 'The Batman'

Peminat filem adiwira DC, Batman, meluahkan rasa teruja selepas menonton 'trailer' pertama filem 'The Batman' yang dilancarkan di YouTube hari ini.

oleh Helmi Anuar

Selebriti 1 hari yang lalu

Shahrol Shiro Persoal Kredibiliti Juri Maharaja Lawak Mega 2021

oleh Helmi Anuar