Berita Terkini

3 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 4 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 4 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 4 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 4 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


LTAT Umum Dividen 5 Peratus, Tertinggi Sejak 2018

Berita Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 Mar 2023 1:49PM

Mohamad (tengah) ketika menghadiri Majlis Pengumuman Dividen LTAT di Menara Chulan, di sini hari ini. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kadar dividen Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2022 mencecah lima peratus, iaitu yang tertinggi sejak pentadbiran kerajaan bertukar pada 2018.

Jumlah agihan dividen untuk tahun 2022 adalah sebanyak RM476.45 juta berbanding 4.1 peratus atau RM379.4 juta pada 2021.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, beliau berpuas hati dengan keputusan yang dicapai oleh LTAT bagi tahun lalu.

Menurut beliau, keadaan ketika ini amat mencabar berikutan pandemik COVID-19 yang menyebabkan pergolakan ekonomi serta turun naik pasaran pada 2022. 

Mohamad Hasan - Gambar oleh Azim Rahman
Mohamad Hasan - Gambar oleh Azim Rahman

"Ini mengambil kira suasana pasaran dan sistem kewangan yang hampir tiga tahun lumpuh disebabkan pandemik, namun pengurusan LTAT telah berjaya mendapat pulangan baik daripada pelaburan mereka. 

"Saya gembira kerana LTAT telah dapat mengumumkan peruntukan kewangan daripada keuntungan tabung sebanyak lima peratus bagi tahun lalu. 

Beliau berkata demikian pada sidang media Majlis Pengumuman Dividen LTAT di Menara Chulan, di sini hari ini. 

Mohamad berkata, beliau dimaklumkan bahawa faktor utama yang menyumbang kepada keputusan yang lebih baik adalah kejayaan pelaksanaan inisiatif berimpak tinggi melalui Pelan Transformasi LTAT.

“Saya merakamkan penghargaan apabila LTAT berjaya menghasilkan dividen yang memadai berdasarkan keuntungan operasi syarikat, tanpa mengusik kewangan tabung simpanan syarikat berkenaan,” katanya.

Beliau yang juga Timbalan Presiden UMNO turut menasihatkan pengurusan lembaga tersebut agar tidak berlumba untuk memberi kadar dividen lebih tinggi seperti yang dilakukan pelbagai agensi lain.

Mohamad berpandangan, LTAT perlu mengekalkan kadar dividen lima peratus pada setiap tahun, namun perkara itu bergantung kepada kemampuan lembaga terbabit.

“Saya tak tetapkan namun mengikut kepada kemampuan pada ketika itu, seboleh mungkin, kekalkan ( dividen) lima peratus. Nasihat saya, LTAT tak boleh berlumba-lumba umumkan kadar tinggi seperti agensi lain.

“Kena fikirkan masa hadapan, mesti ada paras dalam meletakkan (pelaburan) simpanan kita walaupun memperoleh keuntungan banyak. Tidak semestinya perlu memberi dividen tinggi, cukup memastikan akaun mereka selamat kerana tiada siapa yang tahu apa akan berlaku pada tahun 2024 atau 2025,” katanya. - Getaran, 13 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Kerajaan Sedang Muktamadkan Inisiatif Program Fasiliti Sokongan Akaun 2 - Kementerian Kewangan

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Isu Penyelarasan Veteran, Kementerian Pertahanan Akan Laksana Pelbagai Formula

3

Semasa 3 minggu yang lalu

MINDEF Lancar DIPKN Tahun Ini, Gubal Akta Berkaitan Industri Pertahanan Negara - Mohamad

4

Semasa 3 minggu yang lalu

KWSP Umum Dividen: Konvensional 5.35%, Syariah 4.75%, Rendah Berbanding 2021

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Bekas Tentera Pukul Ibu Kerana Dadah, Ditahan

Semasa 1 hari yang lalu

MRSM Berbayar Tidak Sekali-Kali Ambil Hak B40 - ANSARA

oleh Sofian Baharom

Semasa 16 jam yang lalu

Sudsidi Bersasar, Harga Barangan Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Ribut Petir, Hujan Lebat Dan Angin Kencang Sehingga 1 Tengah Hari

oleh Wartawan Getaran