Berita Terkini

4 jam yang lalu: Permohonan Najib ketepi injunksi kes saman 1MDB didengar 26 Mei 4 jam yang lalu: KPKT lulus peruntukan RM40 juta tingkat kesejahteraan hidup rakyat Pulau Pinang 4 jam yang lalu: Banjir di Kelantan akibatkan kerosakan infrastruktur berjumlah RM172.3 juta - MB 4 jam yang lalu: Gempa bumi Turkiye: Tiada rakyat Malaysia terjejas di Syria 4 jam yang lalu: Malaysia antara negara terawal hantar pasukan SAR ke Turkiye - Armizan

IKUTI KAMI


Kerangka KBN Untuk Tambah Baik Belanjawan Negeri - Rizam

Berita Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Nov 2022 9:09PM

Rizam Ismail berkata, inisiatif itu berdasarkan pola perubahan dan suasana ekonomi, demi masa depan generasi rakyat di negeri tersebut.- Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor membentangkan kerangka ekonomi Selangor Barisan Nasional (KBN) bagi menambah baik Belanjawan Selangor 2023 yang dibentangkan Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari, Jumaat lalu.

Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Rizam Ismail berkata, inisiatif itu berdasarkan pola perubahan dan suasana ekonomi, demi masa depan generasi rakyat di negeri tersebut.

Menurut beliau, kerangka KBN menjadikan pembangunan seimbang sebagai antara falsafah utama agar mampu mendepani pelbagai cabaran seperti wabak penyakit, kesihatan serta ekonomi global.

“Kerangka ini juga akan memastikan tiada golongan yang tertinggal dalam menerima bantuan.

“Pembangunan seimbang perlu kerana BN percaya ia asas kepada pembentukan ekonomi mampan dan kemakmuran bersama, bagi  merapatkan jurang antara bandar dan luar bandar, sekali gus mencipta peluang pekerjaan serta keusahawanan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas persidangan DUN Selangor di sini, hari ini.

Rizam berkata, BN melihat ada kepentingan untuk kerajaan membangunkan dan menghidupkan infrastruktur yang inklusif, bukan sahaja untuk ketersambungan serta sosioekonomi antara luar bandar dan bandar.

“Ia juga perlu mengambil kira keperluan golongan kelainan upaya (OKU) dan warga emas,” katanya.

Kerajaan Selangor memperuntuk RM2.45 billion bagi Belanjawan 2023 yang merangkumi enam dasar utama iaitu peluang pekerjaan, perumahan, alam sekitar, belia, wanita dan pendidikan.

Amirudin berkata, daripada jumlah itu, RM1.25 bilion atau 51 peratus akan diperuntuk bagi perbelanjaan mengurus manakala RM1.2 bilion iaitu 49 peratus untuk tujuan pembangunan.

Menurut beliau, kerajaan negeri menganggarkan hasil yang boleh dikutip berjumlah RM2 bilion, terutama menerusi premium tanah iaitu penyumbang utama kepada Selangor untuk tahun 2024.

Ia melibatkan jumlah RM753.72 juta atau bersamaan 38 peratus daripada anggaran hasil keseluruhan. - Getaran, 29 November 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 11 bulan yang lalu

DUN Selangor Tiada Kuasa Buat Enakmen Benar Mahkamah Syariah Dengar Semakan Kehakiman

Sorotan

1

PM Minta Penguatkuasaan Tangani Kecuaian, ‘Setiap Sen Kita Belanja Akan Dipertanggungjawabkan’ 

2

Kabinet, Penjawat Awam Harus Bekerjasama Angkat Martabat Rakyat, Negara - PM

3

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Adakah Kabinet Berjaya Dalam Beberapa Bulan?, ‘Saya Lihat…’ - Anwar

oleh Farhana Farush

Semasa 13 jam yang lalu

Kabinet, Penjawat Awam Harus Bekerjasama Angkat Martabat Rakyat, Negara - PM

oleh Farhana Farush

Semasa 12 jam yang lalu

Ramkarpal Akan Jumpa KPN Bincang Etika Pakaian Di Balai Polis

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 14 jam yang lalu

PM Anwar Ucap Takziah Kepada Mangsa Tragedi Gempa Bumi Di Turkiye