Berita Terkini

7 jam yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat tinggal 444 orang setakat 4 petang 7 jam yang lalu: Sesi libat urus perluas sistem pembayaran terbuka lebuh raya - Salahuddin 7 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM3.22 juta 7 jam yang lalu: Pemohon Skim SRP masih boleh dapat pembiayaan di bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan 7 jam yang lalu: 20,041 kes hilang wang daripada institusi perbankan di Malaysia pada 2022

IKUTI KAMI


Pembangunan Kampung Baru: Setiap Langkah Berlandaskan Prinsip Jaga Kepentingan Melayu

Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Feb 2023 3:19PM

Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata beliau telah menangguhkan beberapa program yang dilihat tidak akan mempertahankan kepentingan Melayu di Kampung Baru. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Setiap kaedah atau langkah yang diambil dalam soal pembangunan Kampung Baru harus berlandaskan prinsip menjaga kepentingan wilayah Melayu negara ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, prinsip untuk mempertahankan kepentingan wilayah Melayu di ibu negara itu adalah perlu meskipun usaha berkenaan mengambil masa yang lama.

Anwar berkata, beliau telah memberi jaminan malah telah menangguhkan beberapa program yang dilihat tidak akan mempertahankan kepentingan Melayu di situ.

“Jadi bukan masalah beri jaminan tanpa tindakan. Tindakan sudah pun diambil sebab itu dari segi perumahan, dari segi gerai dan juga Smart City, semua itu dilakukan tanpa menjejaskannya.

“Semua keputusan dahulu yang selari dengan pendirian ini akan diteruskan tetapi semua dasar yang dikira menjejaskan kerangka besar dasar kita itu tidak akan diterima Jadi, itu sahaja jaminan yang dibuat, tunggu Insya Allah, saya akan buktikan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Seri Ismail Abd Muttalib (PN-Maran) berhubung jaminan kerajaan terhadap pembangunan Kampung Baru sebelum ini.

Terdahulu, Anwar yang juga Menteri Kewangan menjawab soalan Azli Yusof (PH-Shah Alam), sama ada kerajaan bercadang meneruskan pembangunan Kampung Baru secara menyeluruh selaras dengan sasaran Kuala Lumpur Smart City 2030.

Beliau menambah, kerajaan tidak bersetuju dengan cadangan pajakan (lease) bagi pembangunan kawasan tersebut yang dilihat boleh menjejaskan kepentingan orang Melayu.

“Walaupun hak milik itu kekal Melayu, tapi ‘leasing’ 60 tahun atau 90 tahun, ia tidak pertahankan kepentingan penduduk Melayu itu, sejak awal Penempatan Pertanian Melayu (MAS). MAS di Wilayah Persekutuan itu harus dipertahankan,” katanya. - Getaran, 21 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 jam yang lalu

Anwar Merafak Sembah, Ucap Tahniah Sempena Ulang Tahun Keputeraan Sultan Ibrahim

2

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar, Isteri Selesai Umrah, ‘Mendoakan Kesejahteraan Buat Rakyat, Negara’

3

Semasa 1 hari yang lalu

Hayati Sambutan Hari Air Sedunia Dalam Usaha Pastikan Sumber Air Dijaga - Anwar

4

Semasa 2 hari yang lalu

Cagaran Wang Caruman KWSP Untuk Buat Pinjaman Bank Tidak Bercanggah Akta KWSP - PM

Sorotan

1

Jangan Salahkan Media, Isu Perkauman Ini Ahli Politik Yang Mulakan!

2

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

3

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa