Berita Terkini

3 jam yang lalu: Majlis pengurniaan surat cara lantikan dan angkat sumpah jawatan MB Pahang pada esok di Istana Abu Bakar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 3 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang berkenan lantik Wan Rosdy sebagai Menteri Besar - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 3 jam yang lalu: Pemangku Raja Pahang perkenan pembentukan kerajaan negeri daripada BN dan PH - Pengelola Bijaya Diraja Sultan Pahang 3 jam yang lalu: Tiada cuti khas pada hari pengundian Parlimen Padang Serai - MB Kedah 4 jam yang lalu: 5 maut helikopter terhempas di Korea Selatan

IKUTI KAMI


Ujian Selamatkan Bumi, NASA Hempaskan Kapal Angkasa Ke Asteroid Pada Isnin

Projek yang dikenali Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART) itu, dengan sengaja akan menjatuhkan kapal angkasa untuk melihat sama ada tindakan pemesongan itu mampu menghalang potensi asteroid daripada memusnahkan planet.

Teknovasi Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Sep 2022 5:07PM

DART mengubah fiksyen sains menjadi fakta sains, dan merupakan bukti proaktif dan inovasi NASA untuk manfaat semua - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

HOUSTON - NASA akan sengaja ‘menghempaskan” sebuah kapal angkasa ke asteroid pada 7.14 malam waktu tempatan (1214GMT) pada Isnin, dalam misi pertama seumpamanya untuk melindungi Bumi.

Projek yang dikenali Ujian Pengalihan Asteroid Berganda (DART) itu, dengan sengaja akan menjatuhkan kapal angkasa tersebut untuk melihat sama ada tindakan pemesongan itu mampu menghalang potensi asteroid daripada memusnahkan planet.

"Ia usaha yang sangat rumit. Apa yang kami mahu lakukan ialah menggunakan sebanyak mungkin tenaga daripada DART untuk menggerakkan asteroid,” kata ahli astronomi Alan Fitzsimmons, ahli pasukan penyiasat NASA Dart, dalam temu bual, lapor Agensi Anadolu (AA).

Misi DART dilancarkan November lepas dari Pangkalan Angkatan Angkasa Vandenberg di California.

Pada Isnin, para pengawal misi akan menetapkan kapal angkasa terbabit untuk mengemudi sendiri di angkasa lepas pada jarak 6.5 juta batu (10.5 juta kilometer) dari Bumi. Kamera khas dari kapal angkasa akan merakam perlanggaran kosmik yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

"DART mengubah fiksyen sains menjadi fakta sains, dan merupakan bukti proaktif dan inovasi NASA untuk manfaat semua.

"Ujian ini akan membantu membuktikan kaedah yang berdaya maju bagi melindungi planet kita daripada asteroid berbahaya sekiranya ia dikesan menuju ke Bumi," kata Pentadbir NASA Bill Nelson dalam satu kenyataan.

Matlamat utama NASA adalah untuk melihat sama ada ia boleh memesongkan laluan asteroid secara manual daripada kemungkinan berlanggar dengan bumi.

"Jika kita berusaha, kita sebenarnya boleh mencegahnya. Itu berbeza dengan kebanyakan bencana alam berskala besar yang lain," kata ketua saintis di Planetary Society, Bruce Betts, dalam satu temu bual.

Kapal angkasa DART akan menyasarkan batu angkasa gergasi (diameter 525 kaki/160m) yang dipanggil Dimorphos pada kelajuan 15,000 bt sejam (24,140km sejam). Matlamat NASA bukan untuk melenyapkan asteroid, namun mahu melihat sama ada perlanggaran itu boleh mengubah orbit batu angkasa.

Menurut agensi angkasa AS, belum ada asteroid lebih besar daripada 450 kaki (137m) melintang dikenal pasti mempunyai peluang besar untuk menghentam planet ini dalam tempoh 100 tahun akan datang.

Oleh itu, walaupun misi DART gagal, saintis akan memperoleh maklumat penting daripada eksperimen ini yang boleh melindungi bumi suatu hari nanti.

"Jika ia tidak mengena sasaran, kita masih dapat kumpul data. Itu sebab kami buat ujian ini. Kami mahu melakukannya sekarang dan bukannya menunggu sehingga wujud keperluan sebenar,” kata Andrea Riley dari Pejabat Penyelarasan Pertahanan Planet NASA pada sidang akhbar. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Selera 5 bulan yang lalu

Seperti ‘Meneguk’ Angkasa, Coca-Cola Starshine Luar Biasa!

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50