Sambutan sebarang jenis perayaan di negara ini tidak lengkap tanpa seaneka juadah lazat yang pastinya memikat selera. Bagi yang bakal meraikan Deepavali esok, apa kata anda cuba hasilkan lima jenis minuman untuk dinikmati bersama tetamu yang hadir?
Menariknya, semua minuman ini tidak mengandungi sebarang alkohol dan selamat untuk dihidangkan kepada tetamu yang beragama Islam.
Pineapple Cobbler
Buat mereka yang sukakan buah nanas, apa kata anda olah buah ini menjadi jus yang mengandungi pelbagai rasa? Pineapple Cobbler ialah mocktail yang terdiri daripada campuran ketulan nanas segar, sirap strawberi dan jus nanas. Tambahkan helaian daun pudina dan ketulan ais unti lebih menyegarkan.
Enak, ringkas dan mudah!
Teh Ais Halia Ceri
Teh antara minuman yang sering menggunakan pelbagai perisa buah, antaranya lemon, strawberi atau pic. Kali ini, apa kata tampilkan sedikit kelainan, iaitu gunakan campuran halia dan ceri.
Menggunakan ramuan lengkap jus ceri, perahan halia, pati bunga melur (jasmine), pati limau dan limau gedang, ia menghasilkan rasa yang cukup unik.
Masih mengekalkan aroma teh, ia turut memiliki rasa berangin yang terhasil daripada perahan halia, selain gabungan rasa masam limau dan pahit limau gedang. Lain daripada lain, resipi ini pasti meninggalkan kenangan istimewa kepada tetamu!
Mojito Timun
Mojito sebenarnya bukan minuma yang asing buat rakyat Malaysia. Ada pelbagai resipi mojito, termasuk menggunakan campuran jus buah. Kali ini, apa kata anda gunakan pula timun segar? Hanya campurkan jus limau, hirisan timun dan helaian daun pudina segar.
Minuman ini boleh dikatakan antara menu yang sihat dan sesuai diminum oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Nikmat kesegaran serta kesejukannnya memang mengasyikkan!
Jaljeera
Jaljeera merupakan minuman berasaskan campuran rempah, khususnya jintan manis. Ia amat sesuai dijadikan sebagai jus detoks dan melancarkan sistem penghadaman, bahkan melegakan perut anda selepas menikmati pelbagai juadah.
Ia diperbuat daripada kulit asam jawa, daun pudina, jintan manis, jaggery (gula merah india), garam hitam, garam halia, garam masala, serbuk cili dan jus lemon. Minuman ini mengandungi rasa rempah yang agak kuat, pastikan tetamu anda berada dalam keadaan 'bersedia' sebelum menikmatinya!
Milkshake Coklat Hazelnut
Akhir sekali ialah minuman berasaskan susu iaitu milkshake coklat hazelnut. Minuman ini dibuat khusus untuk mereka yang gemarkan susu kocak dan pasti menarik minat kanak-kanak.
Bahannya mudah saja - campuran serbuk koko, pes kacang hazel, krim, susu serta cebisan coklat dan kacang hazel untuk hisaan mengikut kuantiti yang dimahukan. Pastikan campuran bahan tersebut dikisar bersama ais.
Jangan lupa bereksperimen dengan lima resipi ini, dan lihatlah reaksi tetamu anda. Pasti mereka terasa seolah-olah berada di restoran!
Selamat mencuba! - Getaran, 11 November 2023
Sumber: food.ndtv.com