Berita Terkini

7 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 7 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 7 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 7 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 12 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Bengkel Kulinari Untuk Kanak-Kanak Menerusi Kempen #NiuYouNewFortune

Kanak-kanak dari Yayasan Sunbeams akan berpeluang menimba kemahiran kulinari dengan tunjuk ajar daripada barisan Cef dari Anchor Food Professionals.

TARA Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Jan 2023 11:05AM

Kanak-kanak Yayasan Sunbeams bersama dengan Peter Quah, Steven dan Chef Wee Liat - Gambar ihsan Anchor Food Professionals

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sempena meraikan semangat Tahun Baru Cina tahun ini, Anchor Food Professionals bersama Yayasan Sunbeams bakal menganjurkan sebuah bengkel kulinari untuk kanak-kanak berusia 14 hingga 17 tahun yang bernaung di bawah yayasan tersebut.

Bengkel ini bertujuan untuk melengkapi, menggalakkan serta memperkasakan diri mereka dengan kemahiran insani seperti memasak menerusi kempen #NiuYouNewFortune sempena musim perayaan ini.  

“Pembelajaran tidak semestinya mengambil tempat di bilik darjah sahaja – dan sempena Tahun Baru Cina ini, kami ingin menjemput tuah dan peluang-peluang baharu dengan cara kami sendiri menerusi kempen #NiuYouNewFortune.”

“Kami berharap kemahiran yang dipelajari oleh kanak-kanak ini dapat dimanfaatkan dalam kehidupan seharian dan juga kerjaya mereka pada masa akan datang. Yang pasti, bengkel ini dirumus khas untuk membawakan pengisian yang sarat dengan ilmu dan keseronokan bagi kanak-kanak ini,” ulas Pengarah Perkhidmatan Makanan, Anchor Food Professionals, Malaysia, Peter Quah.

Riang mencuba sesuatu yang baharu bersama rakan
Riang mencuba sesuatu yang baharu bersama rakan

Sebagai sebuah jenama yang menilai kepentingan pelaburan dalam individu, Anchor Food Professionals ingin membantu membangunkan kemahiran yang dapat mencorak sebuah kerjaya yang bermakna bagi kanak-kanak ini pada masa akan datang. 

Jenama ini mahu memastikan perkhidmatannya mencerminkan impak yang positif kepada komuniti yang terhubung dengan mereka, sama ada melalui produk makanan, mahupun pelbagai aktiviti yang mereka jalankan.

“Kami percaya bahawa kami memiliki tanggungjawab untuk melengkapi warga komuniti dengan ilmu dan kemahiran pemakanan yang baik bagi membantu mereka memajukan diri dari suatu segi. 

“Selain membekalkan setiap kanak-kanak dengan kemahiran kulinari, mereka juga akan diajar tentang kepentingan pemakanan menerusi pilihan makanan mereka.

“Kami berharap menerusi aktiviti ini, kami bukan sahaja dapat menerapkan ilmu pengetahuan berharga, tapi juga amalan pemakanan yang lebih baik dalam diri kanak-kanak ini,” tambah Quah.

Pendidikan dan pengetahuan menjadi semakin penting dewasa ini. Justeru, Anchor Food Professionals berharap menerusi aktiviti seperti ini, mereka dapat melahirkan sebuah generasi pakar industri makanan yang pada satu hari nanti dapat menjulang prinsip jenama ini yang berpaksikan pemakanan dan juga kesejahteraan. 

Bengkel kulinari ini akan berjalan dari Januari hingga April 2023 dengan meliputi sesi dekorasi biskut, membuat pastri dan makanan panas seperti pasta dan sup, jadi kanak-kanak yang terlibat boleh mempelajari pelbagai teknik masakan di bawah penyeliaan cef-cef profesional. 

Setelah kanak-kanak ini selesai menjalani bengkel tersebut, mereka akan menerima sijil penyertaan sebagai tanda pengiktirafan atas penglibatan mereka dalam program khas ini. - Getaran, 28 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Lebih 4,000 Kes Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak Diselesai

2

Semasa 3 hari yang lalu

KDN Dalam Peringkat Persediaan Asas Bawa Keluar Kanak-Kanak Di Depoh Tahanan

3

Semasa 4 hari yang lalu

11 Mei Keputusan Permohonan Ibu Tunggal Batal Penukaran Agama 3 Anaknya

4

Semasa 1 minggu yang lalu

KTMB Diminta Sediakan Perkhidmatan Percuma Kepada Pesakit Kanser Kanak-Kanak, Penjaga

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

TARA 7 jam yang lalu

Kartunis Tazidi Yusof, Merakam Nostalgia 

oleh Muhammad Rasfan Abu Bakar

TARA 14 jam yang lalu

Buka Puasa Dengan Hidangan Memikat Selera

Berbuka puasa adalah waktu yang sangat diraikan sepanjang bulan Ramadan ini. Dek itulah, ada banyak promosi makanan yang diperkenalkan sempena bulan mulia ini....

oleh Rahayu MN

TARA 16 jam yang lalu

7 Tip Guna WhatsApp Lebih Baik Di Bulan Ramadan

Seiring dengan kehebatan teknologi komunikasi zaman ini gunakan WhatsApp dengan lebih efektif pada bulan Ramadan bersama keluarga dan rakan-rakan.

oleh Izwan Ramlan

TARA 12 jam yang lalu

'Feel Sabah, North Borneo' – Slogan Terbaharu Menggamit Kedatangan Pelancong Ke Sabah

oleh Rahayu MN