Berita Terkini

5 jam yang lalu: Malaysia jadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN-GCC - Zambry 7 jam yang lalu: Nusantara punyai potensi besar untuk pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno 7 jam yang lalu: Shahrir umum tidak pertahan jawatan Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru 7 jam yang lalu: Sultan Johor berkenan berkunjung ke kediaman rasmi Perdana Menteri 7 jam yang lalu: Penggantungan keahlian tidak jejas perjalanan UMNO Johor - Mohamed Khaled

IKUTI KAMI


Nak Tahu Bos Benci Atau Suka Dengan Kita, Cuba Semak 6 Tanda-Tanda Berikut!

Politik pejabat memang memualkan bagi sesetengah orang. Biarpun begitu, mahu atau tidak, kita perlu berhadapan dengan realiti ini.

TARA Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Dec 2022 12:00PM

oleh

Rahayu MN

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Politik pejabat memang memualkan bagi sesetengah orang. Biarpun begitu, mahu atau tidak, kita perlu berhadapan dengan realiti ini. Lebih-lebih lagi jika bos atau pihak atasan kita itu kurang mahir dalam mengendali perihal ‘anak buah’. Lebih parah, jika dia suka pilih kasih!

Jadi, bagaimana caranya untuk tahu sama ada bos menyukai kita atau sebaliknya? Cuba semak 6 tanda-tanda berikut. Jika ada di antara situasi itu anda hadapi, itu tandanya anda tidak disukai dan perlu lakukan sesuatu.

1) Selalu mengelak

Dia selalu tidak punya masa untuk bertemu dengan anda. Setiap kali anda cuba mengatur perjumpaan dengannya, pasti ada sahaja alasan yang diberikan. Sedangkan teman-teman pejabat yang lain tidak punya masalah untuk duduk berbincang bersama bos anda.

2) Sering dipinggirkan

Biarpun anda salah seorang yang terlibat dengan projek penting, namun nama anda tidak tersenarai dalam ‘thread email’ untuk kemas kini semasa. Malah, anda juga sering kali tidak dijemput untuk menghadiri mesyuarat-mesyuarat penting.

3) Tidak diendahkan

Apabila ingin menyuarakan sesuatu pendapat ketika dalam perbincangan, bos anda seringkali tidak memberi perhatian. Kadangkala langsung tidak memberi peluang untuk berkata-kata. Paling menyakitkan apabila dia memperlekehkan apa yang anda cuba sampaikan.

4) Sering dipersalahkan!

Andai kata kerja atau projek gagal, anda akan dipersalahkan 100 peratus tanpa budi bicara. Sedangkan anda tidak mendapat tunjuk ajar atau arahan yang jelas daripadanya. Sudahlah singkirkan anda daripada sebarang perbincangan, apabila projek gagal, semua kesalahan diletak atas bahu anda.

5) Tidak dihargai

Walaupun sama-sama menyumbang tenaga untuk menjayakan sesebuah projek, tetapi bos anda jarang sekali memberi kredit kepada anda.

Biarpun anda sudah melakukan yang terbaik, tetapi dia sering mencari kesalahan atau memperkecilkan kemampuan anda. Padahal, rakan sekerja yang melakukan kerja tidak seberapa dipuji melambung-lambung.

6) Makan gaji buta

Jika bos mengambil berat tentang karier anda, dia tidak akan membiarkan anda terkontang-kanting di pejabat tanpa sebarang tugasan. Makan gaji buta kedengaran enak, tetapi situasi ini cukup membahayakan. Sampai satu ketika, pasti bos akan menyingkirkan anda dari syarikat atas alasan tidak produktif dan hanya merugikan syarikat.

Jika semua situasi di atas sedang berlaku kepada anda, lebih baik bertindak pantas dengan berbincang dengan bos anda untuk memperbaiki hubungan. Jelaskan kepadanya perasaan anda dan minta dia tunjukkan jalan untuk sama-sama bergerak seiring dengan perkembangan syarikat.

Andai kata usaha untuk berbincang menemui jalan buntu, cuba adukan masalah anda kepada pihak pengurusan sumber manusia. Ingat! Jangan mudah mengalah. - Getaran, 3 Disember 2022

Rujukan: https://selfdevelopmentjourney.com/ https://www.linkedin.com

Isu Pada

Perjalanan Dua Dekad Marcell Siahaan

03 Dec 2022

Sorotan

1

PRN: UMNO Selangor Sudah Perhalusi Kerusi Ditandingi

2

Kemudahan Asas, Infrastruktur Daif Masih Jadi Isu Utama Di Sabah Kerana…

3

Lembaga Disiplin Hanya ‘Perhiasan’ Untuk Ahmad Zahid Kekal Berkuasa - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

TARA 16 jam yang lalu

Bingkisan Hati Dayang Nurfaizah Dalam Belagu II

oleh Helmi Anuar

TARA 10 jam yang lalu

Nikmati Stimbot Enak Tanpa Pembaziran Di Cameron Highland

Jika saat ini anda berada di Cameron Highland atau mahu ke sana dalam waktu terdekat, bolehlah ke Glory 78 Steamboat & Snack Corner yang terletak di Tanah Rata.

oleh Rahayu MN

TARA 7 jam yang lalu

4 Rancangan Menarik Mesti Tonton Minggu Ini

Buntu mahu tonton apa minggu ini? Kami di Getaran ada cadangan. Setiap minggu, kami akan kongsikan empat tajuk yang boleh anda tonton lewat platform-platform pe...

TARA 8 jam yang lalu

Raikan Cinta Dengan ‘Love Blooms’, Cenderahati NFT Pertama Di Dunia   

oleh Rahayu MN