Berita Terkini

3 jam yang lalu: Permohonan Najib ketepi injunksi kes saman 1MDB didengar 26 Mei 3 jam yang lalu: KPKT lulus peruntukan RM40 juta tingkat kesejahteraan hidup rakyat Pulau Pinang 3 jam yang lalu: Banjir di Kelantan akibatkan kerosakan infrastruktur berjumlah RM172.3 juta - MB 3 jam yang lalu: Gempa bumi Turkiye: Tiada rakyat Malaysia terjejas di Syria 3 jam yang lalu: Malaysia antara negara terawal hantar pasukan SAR ke Turkiye - Armizan

IKUTI KAMI


FINAS Harap Kerajaan Turut Fokus Kepada Industri Kreatif Dalam Bajet 2023

Peruntukan daripada kerajaan bukan sahaja dapat membawa perfileman negara ke pentas antarabangsa, tetapi juga mampu mewujudkan perhubungan sihat dengan negara lain.

TARA Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Nov 2022 8:13AM

FINAS berharap kerajaan akan turut fokus kepada industri kreatif dalam Bajet 2023 nanti, bagi mengangkat industri perfileman negara ke peringkat antarabangsa - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) berharap kerajaan akan turut fokus kepada industri kreatif dalam Bajet 2023 nanti, bagi mengangkat industri perfileman negara ke peringkat antarabangsa. 

Pengerusi FINAS Senator Datuk Seri Zurainah Musa berkata peruntukan daripada kerajaan bukan sahaja dapat membawa perfileman negara ke pentas antarabangsa, tetapi juga mampu mewujudkan perhubungan sihat dengan negara lain.

Beliau berkata filem juga boleh meningkatkan setia kawan, membina hubungan orang ramai, di samping dapat memainkan peranan dalam meningkatkan ekonomi.

“Jika industri kreatif ini maju ia dapat membantu dalam meningkatkan ekonomi dan pendapatan negara,” katanya kepada pemberita pada sidang media Festival Filem Malaysia Ke-32 (FFM32), Kuala Lumpur, semalam.

FFM32 bertujuan menjana jaringan dan kerjasama strategik antara kerajaan dan permain industri kreatif dengan pelaksanaan program mengangkat profesionalisme serta sebagai platform kebudayaan sinema kepada masyarakat melalui karya berkualiti.

FFM32 kali ini memilih lokasi di Encore, Melaka bagi mencerminkan kemajuan ekonomi negeri melalui pelaburan aktiviti perfileman serta pembangunan komuniti di mana acara itu boleh disaksikan secara langsung di Rancangan Televisyen Malaysia (RTM) TV2 pada 9 malam, 2 Disember. - Bernama

Isu Pada

Perjalanan Dua Dekad Marcell Siahaan

26 Nov 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Tingkat Pendapatan Negara: Kurangkan Bajet Sektor Awam, Wujud Tabung Dana Subsidi

2

Semasa 3 hari yang lalu

Kerajaan Ambil Pendekatan Bertanggungjawab Rangka Bajet 2023

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Kerajaan Tumpu Usaha Turunkan Harga Bahan Mentah - Anwar

4

Ekonomi 3 minggu yang lalu

Kerajaan Mahu Percepat Projek Berimpak Tinggi Dalam Semakan Bajet 2023

Sorotan

1

PM Minta Penguatkuasaan Tangani Kecuaian, ‘Setiap Sen Kita Belanja Akan Dipertanggungjawabkan’ 

2

Kabinet, Penjawat Awam Harus Bekerjasama Angkat Martabat Rakyat, Negara - PM

3

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?