Berita Terkini

3 minit yang lalu: KWSP catat RM39.31 bilion pendapatan pelaburan kasar untuk 9B 2022 1 jam yang lalu: Piala Dunia: Perancis 3 Poland 1, England 3 Senegal 0 1 jam yang lalu: Safawi Rasid dipinjamkan ke kelab Thai, Ratchaburi 1 jam yang lalu: Tambang feri penduduk pulau tioman RM20 sehala mulai Januari 1 jam yang lalu: Sivaraj akan dipertimbang peranan dalam kerajaan perpaduan - Saifuddin Nasution

IKUTI KAMI


Kerajaan Hong Kong Longgarkan Syarat Kemasukan, Benarkan Lawatan Berkumpulan

Hong Kong telah mengumumkan bahawa pelancong atau pengembara secara berkumpulan dibenarkan untuk melawat tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

TARA Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Nov 2022 6:07PM

Pelancong secara berkumpulan dibenarkan untuk melawat metropolitan yang pernah berada di bawah jajahan British itu. - Gambar hiasan Unsplash 

oleh

Rahayu MN

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Satu demi satu sekatan perjalanan mula dimansuhkan menginjak ke 2023. Terbaharu, pada 7 November lalu, kerajaan Hong Kong telah mengumumkan bahawa pelancong atau pengembara secara berkumpulan dibenarkan untuk melawat metropolitan yang pernah berada di bawah jajahan British itu. 

Bagaimanapun, mereka perlulah mengikut ejen pelancongan berlesen dan telah mendaftarkan jadual perjalanan mereka untuk melawati tarikan pelancong yang dibenarkan, termasuklah taman tema, muzium dan kuil, serta menjamu selera di premis katering yang ditetapkan serta memegang Kod Amber Pas Vaksin (Amber Code of the Vaccine Pass). 

Selain itu, kerajaan Hong Kong juga sedang mengkaji keizinan membenarkan pengembara secara berkumpulan untuk menjalani ujian asid nukleik yang lebih mudah untuk mengimbangi risiko wabak.

Pengerusi Lembaga Pelancongan Hong Kong (HKTB) Dr Pang Yiu-kai, dalam satu kenyataan media mengalu-alukan pengumuman terbaru kerajaan itu. 

Gambar hiasan Unsplash
Gambar hiasan Unsplash

“Peraturan baharu ini menandakan Hong Kong telah kembali normal dan menghantar mesej positif kepada pengembara dan rakan dagang kami di seluruh dunia.

“Langkah ini dijangka dapat membantu menarik pelancong untuk melawat Hong Kong semula, terutamanya di kalangan pelancong  pasaran jarak dekat secara beransur-ansur.”

“HKTB akan terus bekerjasama dengan pihak kerajaan, industri pelancongan dan sektor berkaitan untuk menunjukkan tarikan pelancongan Hong Kong yang pelbagai bagi menarik minat lebih ramai pelancong untuk memacu kebangkitan semula pelancongan di Hong Kong," ujar beliau.

HKTB sentiasa bekerjasama secara rapat dengan rakan kongsi di seluruh dunia bagi memartabatkan sektor pelancongan Hong Kong. 

“Sebagai contoh, pada bulan Oktober lalu, HKTB mengadakan lebih daripada 400 mesyuarat dengan lebih 200 rakan perdagangan tempatan dan wakil dalam pasaran yang terdiri daripada pengendali pelancongan, hotel dan tarikan, untuk membincangkan peluang perkongsian bagi bersiap sedia untuk membawa pulang pelawat setelah begitu lama menutup pintu sempadan. - Getaran, 12 November 2022

Isu Pada

Alyph: Hip Hop Tanpa Sempadan

12 Nov 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 1 minggu yang lalu

Tarikan Terbaharu Untuk Pencinta Seni Dan Budaya Di Hong Kong

2

TARA 1 bulan yang lalu

Permata Tersembunyi Di Selatan Thailand Sedia Tawan Pengunjung

3

TARA 3 bulan yang lalu

2 Medan Selera Mesra Muslim Harus Anda Kunjungi Di Bangkok!

4

TARA 3 bulan yang lalu

Hong Kong Peak Tram Beroperasi Kembali Dengan Wajah Baharu

Sorotan

1

MPM Percaya Hannah Yeoh Mampu Tingkatkan Martabat 'Pergerakan Paralimpik'

2

17 Projek Perumahan Sakit, 7 Terbengkalai di Johor - Exco

3

Nomad Digital, Bekerja Sambil Bercuti Di Lokasi Impian

Disyorkan untuk anda

TARA 15 jam yang lalu

6 Artis Baharu Kollywood Ini Digilai dan Punya Pengaruh Besar Dalam Sinema Tamil 

oleh Rubini Nagarajah

TARA 17 jam yang lalu

Yes! Tealive Got Food - Ini Kata Laluan Petugas Barisan Hadapan Menikmati Makan Tengah Hari Percuma 

Tealive menyediakan makan tengah hari percuma kepada 5,000 orang petugas barisan hadapan sebagai menghargai jasa mereka sepanjang pandemik COVID-19 ini. 

oleh Rahayu MN

TARA 23 jam yang lalu

Saya Akan Bawa Pendekatan Sedikit Berbeza Di ATNM2 Sebagai Kapten Juri - Syafinaz Selamat

Syafinaz ingin jadikan program ini lebih serius dan bukan hanya untuk berseronok atau bersuka-suka sahaja kepada peserta.

oleh Rubini Nagarajah

TARA 1 hari yang lalu

Kempen 'Buy Better, Wear Longer' Dari Levi's Menceritakan Kisah Ikonik 501® Pelbagai Generasi

oleh Rahayu MN