Berita Terkini

9 minit yang lalu: AS lulus ubat baharu tangani diabetes jenis 1 15 minit yang lalu: Ringgit terus meningkat berbanding Dolas AS pada pembukaan 19 minit yang lalu: Niaga hadapan FBM KLCI tinggi dalam dagangan awal 20 minit yang lalu: Lantikan penjawat awam Sarawak berdasarkan merit - Awang Tengah 21 minit yang lalu: MCMC bina menara komunikasi baharu di Padang Serai

IKUTI KAMI


Anda Punya Hasrat Membeli Tesla? Baca Dulu Kisah Mario Zaleya Bila Keretanya Kehabisan Bateri

Tidak seperti kereta lain, Tesla menggunakan kuasa bateri bagi menjana sistem elektrik kepada teknologi canggih yang dipasangkan pada kereta! Baca selanjutnya.

TARA Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Sep 2022 2:04PM

Gambar hiasan Pexels

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Rasanya, hampir semua orang yang memiliki kereta  pernah merasai pengalaman apabila kenderaan mereka terkunci dari dalam bukan? 

Namun, bagaimana jika anda mengalami nasib seperti  Mario Zaleya, pemilik kereta Tesla yang menggunakan kuasa bateri bagi menjana sistem elektrik pada teknologi canggih yang dipasangkan pada kereta? 

Mario pemilik Tesla di Kanada mendakwa keretanya yang bernilai RM630,000 telah terkunci dari dalam selepas kenderaan tersebut kehabisan bateri. 

Kemudian pihak syarikat kenderaan tersebut memberitahunya untuk membuat penukaran bateri yang menelan kos sebanyak RM117,000.

Gambar hiasan Pexels
Gambar hiasan Pexels

Dia turut memuat naik sebuah video di TikTok dan memberitahu,  ‘kepingan sampah’ (Tesla model S) itu tidak dapat dihidupkan dan terkunci menyebabkan dia tidak dapat memasuki kenderaan tersebut.

Kapsyen yang ditulis pada video tersebut “26K untuk bateri baharu. Terkunci dari luar. ‘Recall’ diperlukan.”

Dia yang membeli kenderaan tersebut pada 2013 berkata model keluaran pada tahun itu dan 2014 mempunyai isu dengan cecair dari sistem penghawa dingin yang bocor dan masuk ke bahagian bateri.

Malah dia juga sudah menghubungi pemilik Tesla yang lain dan mereka juga mengalami masalahnya sama. 

Gambar hiasan Pexels
Gambar hiasan Pexels

“Tesla cuba menyembunyikan sesuatu dan mereka tidak memberikan apa-apa penjelasan mengapa bateri tersebut mati,” katanya.

Selain itu, Mario juga mendakwa semasa pemilik Tesla menghantar kenderaan mereka untuk proses penyelenggaraan, bahagian bateri tidak diperiksa. Katanya pusat perkhidmatan tidak mempunyai insentif untuk berbuat demikian.

Zaleya yang mahu menjual Tesla miliknya itu yang telah habis tempoh jaminan selama setahun tidak dapat berbuat demikian kerana dokumen pemilik kenderaan terkunci bersama dalam kereta tersebut. Malah dia dikenakan caj USD30 (RM171.31) untuk memperbaharui dokumen tersebut.

Gambar hiasan pexels
Gambar hiasan pexels

Seminggu kemudian, Mario memuat naik sebuah video lagi,  menyatakan dia sudah menjual kereta tersebut kepada seseorang. Pembeli itu mengambil keretanya bersama bumper kemudian mengecasnya.

Baru-baru ini, beberapa pemilik Tesla sudah menyuarakan hal ini. Bahkan, sekumpulan pemilik Tesla dari Norway juga bertindak untuk mogok lapar pada bulan Ogos dalam usaha mendapatkan penjelasan daripada CEO Elon Musk berkenaan masalah yang dihadapi oleh kenderaan mereka ini.

Jika anda berhasrat untuk memiliki kereta Tesla ini, barangkali ada baiknya untuk anda meneliti dahulu masalah yang telah dilaporkan oleh pemilik bernama Mario Zaleya ini. - Getaran, 25 September 2022 

Sumber: foxbusiness.com

Isu Pada

Alena Murang: Ini Identiti Saya

24 Sep 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 4 bulan yang lalu

5 Cabaran Menggunakan Kereta Elektrik

Sorotan

1

MET Malaysia Jangka Hujan Lebat Berterusan Di 8 Negeri Bermula Esok

2

'Saya Mahu Bermain Muzik Dengan Kalian Sampai Tua' - Pusakata, Payung Teduh Bergabung Kembali

3

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India