Berita Terkini

1 jam yang lalu: OECD turunkan unjuran pertumbuhan global, beri amaran kemelesetan di Eropah 1 jam yang lalu: Shafee nafi Najib terima layanan istimewa 2 jam yang lalu: NGO gesa kerajaan Laos bantu selamatkan rakyat Malaysia jadi mangsa sindiket penipuan 2 jam yang lalu: Air pasang besar: Orang ramai dinasihat elak pantai sekitar Kuala Langat 2 jam yang lalu: Mahkamah Persekutuan tolak permohonan kebenaran merayu penduduk Orang Asli

IKUTI KAMI


Perihal Royalti Muzik Di Malaysia: Bahagian 2

Masih lagi perihal royalti muzik di Malaysia yang terus hangat dibahaskan oleh para penggiat industri, A Wahid Halim kembali mengupas isu ini untuk bahagian kedua.

TARA Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 13 Mar 2021 8:45AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Apa itu royalti dan apa masalahnya sekarang?

Dalam konteks pelesenan muzik, pemegang lesen diharuskan membayar yuran lesen kepada badan pelesenan yang berkenaan untuk menggunakan karya muzik. 

Daripada hasil yang mewakili yuran lesen, badan pelesenan kemudian mengagihkan hasil ini kepada anggota masing-masing.

Ini adalah sebagai pembayaran royalti untuk penggunaan karya muzik yang dilesenkan oleh badan pelesenan kepada pemegang lesen (setelah ditolak perbelanjaan operasi).

Berikutan penutupan Music Rights Malaysia Berhad (MRM), media melaporkan bahawa kira-kira RM20 juta yang dipegang oleh MRM bagi pihak badan pelesenan masih dalam proses dan belum diedarkan kepada badan pelesenan yang berkenaan. 

Turut dilaporkan adalah RM9 juta lagi ditahan oleh Recording Performers Malaysia Berhad (RPM) bagi pihak anggotanya.

Angka-angka di atas sedang menunggu untuk diedarkan kepada anggota badan pelesenan yang berkaitan disebabkan pertikaian berterusan antara pelbagai badan pelesenan yang kebanyakannya menyentuh mengenai pengaturan pembahagian royalti. 

Perselisihan utama timbul daripada fakta bahawa, badan pelesenan ini sering mewakili banyak pihak berkenaan dengan karya muzik yang sama.

Di mana pihak-pihak tersebut berhak mendapat imbuhan untuk penggunaan karya muzik, berdasarkan hak mereka sendiri dalam dan terhadap karya-karya tersebut (sebagai contoh, pelaku, komposer, dan penerbit masing-masing berhak mendapat bentuk dan / atau jumlah ganjaran tertentu untuk satu karya muzik).

Kerajaan mahu selesaikan segera

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan Kementerian Komunikasi dan Multimedia telah menyatakan keprihatinan mereka terhadap masalah ini dan keinginan mereka agar proses pembahagian royalti dapat diselesaikan secepat mungkin. 

Kenyataan itu juga menunjukkan bahawa kedua-dua kementerian komited untuk mengembangkan industri kreatif dan memberi keutamaan untuk memudahkan operasi perniagaan.

Mereka juga akan bekerjasama untuk menangani masalah ini berdasarkan undang-undang yang ada.

Pasukan khas sejak itu menegaskan bahawa pembahagian royalti yang belum dibayar akan dilakukan selewat-lewatnya pada Disember 2020.

Selanjutnya, pada 19 November 2020, Menteri Komunikasi dan Multimedia mengumumkan bahawa usul baharu yang berkaitan dengan industri muzik tempatan akan disampaikan kepada Kabinet pada akhir 2020 untuk memastikan pertumbuhan industri dan kesejahteraan para penggiat dilindungi.

Kementerian itu juga dalam proses menyiapkan draf mengenai Undang-Undang Perbadanan Muzik.

Ia diharapkan dapat membentuk kerangka kerja yang mengatur isu-isu mengenai pembangunan, kesejahteraan, dan promosi di peringkat antarabangsa.

Kesimpulan

Dengan pelbagai isu berkaitan dengan pelesenan muzik dan pengedaran royalti yang telah berlaku dalam industri muzik Malaysia selama bertahun-tahun, usaha pemerintah perlu dipuji dan disambut baik dalam menangani kerisauan para pemain industri dengan mengusulkan pembentukan dasar muzik nasional dan Akta Perbadanan Muzik.

Adalah mustahak bagi proposisi seperti itu untuk memenuhi implementasi pendekatan terstruktur untuk pemberian lesen muzik dan pengedaran royalti.

Ia juga adalah untuk memberikan kejelasan dan kepastian kepada pengguna serta anggota badan pelesenan masing-masing dalam hal yang sama. 

Hak-hak anggota tersebut perlu dijaga, ditegakkan, dan dihargai untuk memastikan bahawa mereka menerima imbuhan sewajarnya.

Selain itu, ia juga dapat memberikan mereka asas yang lebih kuat untuk mencipta kandungan serta membantu industri muzik Malaysia agar terus berkembang pada tahun-tahun akan datang.

Dikhabarkan, agihan royalti RM500 untuk setiap pencipta lagu sedang bersiap sedia untuk diagihkan.

Semoga mulut mereka yang bersuara dapat didiamkan sekejap mengenai isu ini.

Apakah kesudahan royalti muzik di tanahair ini? Kita tunggu dan lihat. - Getaran, 13 Mac 2021

(Semua gambar: Unsplash)

Isu Pada

Nuansa Baharu Hip Hop

13 Mar 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Kerajaan Bentuk Majlis Penasihat Perfileman Dan Industri Muzik Malaysia

2

Muzik 1 minggu yang lalu

Jumpa Di Mahkamah Prism Berhad! - 32 Penggiat Seni Failkan Notis Usul Dan Afidavit

3

Muzik 2 minggu yang lalu

Simposium Muzik: Industri Muzik Pop 1960-An Diperkenal Kepada Generasi Muda

4

Selebriti 2 bulan yang lalu

Isu Crackhouse, Ellie Suriaty Sokong Tindakan 'Pusingan U' Afdlin Shauki

Sorotan

1

Shafee Nafi Najib Terima Layanan Istimewa

2

Ulama Yusuf Al-Qaradawi Meninggal Dunia

3

2 Beranak Maut Kemalangan Motosikal Selepas Langgar Ayam Hutan

Disyorkan untuk anda

TARA 1 hari yang lalu

Anda Punya Hasrat Membeli Tesla? Baca Dulu Kisah Mario Zaleya Bila Keretanya Kehabisan Bateri

oleh Izwan Ramlan

TARA 1 hari yang lalu

Salam Dari Maya 2.0 Tampilkan Persembahan Artis 80-an Dan 90-an, Atas Permintaan Peminat Muzik Tanah Air

Salam Dari Maya 2.0 menampilkan gandingan Bagio dan Rahmad Mega, Ramlah Ram dan Amelina, Amy Mastura dan Raja Ema, Ameng dan Jay Jay serta Muss dan Ruhil Amani....

oleh Ellyna Ali

TARA 1 hari yang lalu

Sushi Nasi Lemak, Makanan Jepun Selera Malaysia

Hidangan tersebut mempunyai lima variasi sambal dan jenis sushi berbeza termasuk sambal tumis udang, ikan bilis dan rendang dengan harga antara RM1.20 hingga RM...

TARA 1 hari yang lalu

Kenapa Air Halal Bukan Hanya Untuk Orang Islam? Ketahui Sebabnya!

oleh Rahayu MN