Berita Terkini

11 minit yang lalu: Cadangan Pelan Penjanaan Semula Lapangan Terbang Subang telah diluluskan Jemaah Menteri - Anthony Loke 11 minit yang lalu: Lapangan Terbang Subang bakal menjadi hab penerbangan serantau dengan kapasiti maksimum lapan juta penumpang setahun - Anthony Loke 3 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas pelbagai minuman keras bernilai lebih RM200,000 3 jam yang lalu: Banjir: Lebih 500 mangsa berada di PPS dua negeri 3 jam yang lalu: JKNT rampas ubatan, kosmetik tidak berdaftar bernilai hampir RM1 juta

IKUTI KAMI


Seni Bina Memukau UTS Sibu Gamit Perhatian Ramai

Antara yang menarik perhatian ialah struktur 'oculus' di beberapa bangunan utama kampus UTS menjadikan reka bentuknya lebih unik dan cantik.

TARA Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 27 Nov 2021 12:00PM

Seni bina yang moden dan futuristik di UTS Sibu. Gambar: Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sesiapa sahaja pertama kali menjejakkan kaki ke Universiti Teknologi Sarawak (UTS) di sini pasti terpegun melihat kecantikan dan keunikan seni bina serta landskap universiti itu yang memukau perhatian dengan konsep moden dan futuristik namun mengekalkan kehijauan.

Begitulah dirasai wartawan Bernama ketika dibawa meninjau universiti yang baru mendapat status universiti penuh itu, membuatkan hati dan mulut acap kali memuji dan mengagumi keindahan seni bina UTS, hingga terfikir ingin kembali ke menara gading.

Antara yang menarik perhatian ialah struktur oculus di beberapa bangunan utama kampus UTS menjadikan reka bentuknya lebih unik dan cantik, selain struktur kanopi hutan hujan membolehkan cahaya menyinari ratusan pokok dan tumbuhan yang berada di situ.

Sistem Penuaian Air Hujan terletak di tengah-tengah bangunan universiti milik penuh Kerajaan Negeri Sarawak itu pula membolehkan air hujan digunakan semula bagi tujuan pembersihan dan siraman tumbuhan.

Turut mencuri tumpuan ialah kolam bulat yang jelas kelihatan sebaik sahaja memasuki pintu gerbang utama UTS, dengan corak seakan memaparkan lokasi Sungai Rajang, sungai terpanjang di Malaysia, menjadikannya lokasi pilihan untuk sesi penggambaran perkahwinan.

Tidak hairanlah universiti yang ditubuhkan pada 1 April 2013 dan dahulu dikenali sebagai Universiti Kolej Teknologi Sarawak (UCTS) itu menjadi universiti pertama di Malaysia mendapat anugerah Green Building Index (GBI) Platinum.

Naib Canselor UTS Prof Datuk Dr Khairuddin Abdul Hamid berkata pembinaan universiti itu adalah idea Yang Dipertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud merangkap Canselor UTS yang ketika itu Ketua Menteri Sarawak, yang mahukan acuan tersendiri apabila melihat Sibu memerlukan sebuah universiti namun mestilah dengan reka bentuk hebat.

“Sebab Sibu bandar kecil dan tidak terkenal, kalau bina sebuah universiti biasa-biasa, tidak ada tarikan, jadi beliau (Tun Abdul Taib) telah mencetuskan satu buah fikiran yang mana ia mestilah berbentuk futuristik, moden dan kontemporari.

“Ini supaya kampus itu menarik minat orang, tapi dalam masa sama mesti membawa elemen hijau, persekitaran semula jadi, supaya kita dapat mempertahankan konsep hutan hujan di sekitar kawasan pertengahan negeri ini,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata antara ciri lain UTS yang dilengkapi dengan kemudahan teknologi terkini termasuk panel kaca dua lapis agar suhu di dalam bangunan tidak terlalu panas, selain penjanaan tenaga solar serta sistem pencahayaan lampu diod pancaran cahaya (LED) berkonsepkan penderia gerakan sekali gus menjimatkan penggunaan tenaga.

Jelasnya, fasa pertama pembinaan universiti itu disiapkan pada 2013 dengan kos hampir RM1 bilion, meliputi pembinaan kampus utama manakala fasa kedua siap pada 2019 dengan kos RM250 juta meliputi pembinaan surau, kompleks letak kereta dan dua blok asrama pelajar.

UTS, yang menawarkan kursus dalam bidang teknologi dan teknikal bagi keperluan industri, ketika ini mempunyai kira-kira 1,000 lebih penuntut. Ia menyasarkan pengambilan 4,000 penuntut dalam tempoh dua tahun akan datang.

Sebelum ini, Khairuddin berkata UTS turut dinamakan antara tujuh kampus tercantik di Malaysia oleh majalah terkenal Tatler Malaysia, malah ia turut menarik minat pengguna media sosial yang kagum dengan keindahan landskap universiti itu. - Bernama

Gambar: Amirul Azmi, Bernama

Isu Pada

Transformasi Ara Johari

27 Nov 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Sejauh Mana Hasil Pendapatan ‘Menggunung’, Tiang Bendera Tertinggi Sarawak Boleh Membantu Golongan Miskinnya

2

Semasa 1 hari yang lalu

Projek Bekalan Air Tanjung Manis Dijangka Beroperasi Suku Ketiga Tahun Ini

3

Muzik 5 hari yang lalu

Konsert Exists Di Kuching Bakal Adunkan Nostalgia Dan Keunikan Muzik Sarawak

4

Semasa 1 minggu yang lalu

KPM Isi 50 Peratus Kekurangan Guru Di Sarawak Menjelang Mac 

Sorotan

1

Monsun, Kadar Pertukaran Punca Kenaikan Harga Mendadak Sayur – Kementerian

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah

Disyorkan untuk anda

TARA 18 jam yang lalu

‘Bondee’ Aplikasi Sosial Generasi Seterusnya, Mampu Cipta Avatar Bergaya 

oleh Izwan Ramlan

TARA 1 hari yang lalu

Nikmati Stimbot Enak Tanpa Pembaziran Di Cameron Highland

Jika saat ini anda berada di Cameron Highland atau mahu ke sana dalam waktu terdekat, bolehlah ke Glory 78 Steamboat & Snack Corner yang terletak di Tanah Rata.

oleh Rahayu MN

TARA 22 jam yang lalu

Hati-Hati Curah Perasan Di Media Sosial Tentang Hal-Hal Di Tempat Kerja

Jika tersalah muat naik status, boleh mengundang padah kerana ada organisasi atau syarikat yang mempunyai undang-undang tertentu membabitkan kebebasan bersuara...

oleh Rahayu MN

TARA 1 hari yang lalu

Penyanyi Jazz, Julie Sudiro Kembali Ke Rahmatullah Akibat Komplikasi Paru-Paru 

oleh Wartawan Hiburan Getaran