Pencinta makanan yang mengunjungi Pesta Buku Antarabangsa Sharjah (SIBF) berpeluang menikmati laksa, makanan kegemaran rakyat Malaysia, yang disediakan Cef selebriti dan hos Sherson Lian di sini.
Dalam demonstrasinya itu, Lian yang juga pengacara rancangan memasak '5 Rencah 5 Rasa' menerangkan kepada pengunjung mengenai fakta menarik tentang laksa dan bagaimana setiap negeri di Malaysia mempunyai versi tersendiri hidangan yang telah mencipta nama di peringkat global itu.
Pengunjung kelihatan menghirup kuah dan menikmati laksa yang disajikan itu dengan penuh berselera.
Berkongsi pengalaman sulungnya memasak di Emiriah Arab Bersatu (UAE), Lian berkata beliau menghadapi cabaran mencari bahan terbaik seperti santan asli, laksa dan belacan di pasar tempatan di sini.
Bagaimanapun, katanya beliau gembira dan menganggap ia satu penghormatan kerana berpeluang menyertai edisi ke-40 pesta itu, bagi berkongsi budaya dan makanan Malaysia dengan penduduk UAE yang peramah.
“Saya dimaklumkan tiada masalah untuk mendapatkan bahan-bahan di sini tetapi apabila saya sampai, sebahagian bahan adalah berbeza. Walaupun tidak semua bahan diperoleh, kami masih dapat berkongsi keenakan laksa dengan pengunjung.
“Ini adalah satu sebab mengapa saya sangat sukakan pekerjaan ini, saya dapat mengembara dan mempromosikan sajian serta budaya Malaysia selain berkongsi mengenai keenakkan makanan kita kepada dunia,” katanya kepada Bernama.
Katanya beliau memilih laksa kerana resipi makanan itu mewakili rasa Malaysia dengan pelbagai ramuan tradisional yang digunakan, ia mencerminkan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum dengan pelbagai bahan dalam semangkuk laksa.
Selain itu, Lian berkata beliau mahu memperkenalkan hidangan yang jarang didapati di sini memandangkan UAE telah pun mempunyai banyak hidangan berkualiti.
“Pada mulanya, saya terfikir untuk menyediakan hidangan berasaskan nasi atau mi, tetapi rakyat UAE mempunyai hidangan berasaskan nasi yang sangat bagus, beras mereka berkualiti, (jadi) saya lebih suka menunjukkan sesuatu yang jarang ditemui di sini, sebagai pengalaman baharu buat mereka,” katanya.
“Jadi saya memilih laksa kerana laksa adalah kebanggaan dan kegemaran rakyat Malaysia. Setiap negeri mempunyai versi laksa tersendiri dan ia seperti makanan kebangsaan, sangat mengagumkan melihat mereka duduk dan mendengar penerangan saya kerana ia adalah sesuatu yang baharu bagi mereka dan apabila mereka menjamah laksa itu, mereka kelihatan sangat menikmati dan menyukainya,” kata Lian.
Ditanya mengenai bagaimana beliau mula belajar memasak, Lian berkata ketika membesar, beliau sering menghabiskan masa mengupas bawang kerana ibunya berniaga di sebuah kafe di Kuala Lumpur dan sering meminta pertolongannya untuk menyediakan pes resipi turun-temurun dari rumah.
Pengalaman itu memupuk minatnya dalam bidang kulinari sehingga beliau menjadikan cef selebriti dan pengacara televisyen hari ini.
“Pada mulanya saya tak suka melakukan kerja-kerja itu, tapi lama-kelamaan saya mula minat memasak. Apabila saya meningkat usia saya memutuskan untuk menceburi bidang ini sebagai mata pencarian dan selepas itu, saya mula memberi lebih perhatian pada ibu ketika beliau memasak,” katanya.
Lian adalah antara 11 cef selebriti dari seluruh dunia yang dijemput ke SIBF bagi mempamerkan kemahiran kulinari mereka.
SIBF berlangsung di Pusat Ekspo Sharjah sehingga 13 Nov ini. - Bernama