Berita Terkini

27 minit yang lalu: Korban banjir di Bangladesh meningkat kepada 82 orang 27 minit yang lalu: Kelantan senaraikan bocce sebagai sukan pilihan SUKMA 2026 27 minit yang lalu: Polis lengkapkan kertas siasatan kes buli pelajar di Teluk Intan 27 minit yang lalu: Penyelarasan cuti hujung minggu di Johor masih dalam peringkat kajian – MB 28 minit yang lalu: Harga maksimum baharu ayam ambil kira kepentingan semua pihak - Rosol

IKUTI KAMI


Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

Sukan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 May 2022 2:35PM

Azman berkata membabitkan penaja dalam sesuatu acara bukan sahaja sekadar memaparkan logo mereka. - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Walaupun persepsi masa lalu tentang stadium mungkin adalah tempat untuk menganjurkan perlawanan atau tempat latihan untuk atlet, ia kini diiktiraf untuk nilai komersialnya juga.

Ambil contoh nadi presint sukan Malaysia - stadium Bukit Jalil. Dibina pada tahun 1998 untuk menjadi tuan rumah Sukan Komanwel, ia telah menjadi tuan rumah untuk Piala Asia 2007 serta perlawanan persahabatan yang melibatkan pasukan Inggeris, seperti Manchester United, Liverpool, Chelsea, dan Arsenal.

Semata-mata dianggap sebagai tempat untuk acara berkaitan sukan dengan sedikit atau tiada nilai komersial, penduduk jarang melawat stadium jika tiada acara berlangsung.

Bagaimana pun, itu adalah sebelum kawasan tersebut diubah suai pada tahun 2017 dan dinamakan semula sebagai Kuala Lumpur Sports City - kemudahan bertaraf dunia yang bersedia untuk menganjurkan Sukan SEA 2017.

Ketika bercakap dengan The Vibes, ketua pegawai eksekutif Perbadanan Stadium Malaysia pada ketika itu Azman Fahmi Osman berkata apabila ada cadangan untuk membangunkan semula Bukit Jalil, beliau melawat beberapa stadium di Eropah untuk memahami bagaimana stadium diuruskan serta kerja yang mereka lakukan untuk memasarkan venue tersebut.

“Mereka mempunyai perancangan terperinci tentang pengalaman pengguna dan memikirkan cara menggunakan kemudahan untuk tujuan komersial supaya setiap bahagian stadium boleh membawa hasil.”

Permulaan Azman dalam bidang pemasaran sukan datang apabila beliau mengambil alih kempen penajaan Telekom Malaysia pada tahun 2005.

Telekom kerap menaja acara sukan ternama, seperti Le Tour de Langkawi, Liga Super Malaysia, Manchester United, dan Team Malaysia.

Di sebalik kepentingannya dalam kehidupan ramai rakyat Malaysia, negara telah kehilangan acara sukan berskala besar sebegitu sejak Mac 2020 apabila wabak COVID-19 melanda negara.

Berikutan dua tahun sempadan tertutup, sukan Malaysia akhirnya menemui sinar semula apabila negara melonggarkan perintah kawalan pergerakan untuk menyambut acara sukan antarabangsa pertamanya - Kejohanan Badminton Berpasukan Asia - pada Februari.

Ini diikuti dengan satu lagi acara antarabangsa - versi amatur Tour de France - L’Étape Malaysia, yang akan menghiasi pantai Desaru, Johor pada 4 Jun dengan rekod 4,700 peserta.

Azman, yang merupakan pengasas bersama 36Five X Sdn Bhd - syarikat Malaysia yang bertanggungjawab menggerakkan kempen pemasaran L’Étape untuk penganjur Muse Group Asia - berkata Malaysia akan menjadi tuan rumah kepada siri kedua terbesar L’Étape by Tour de France di dunia .

“Apa yang saya pernah lakukan sebelum ini berhubung kait dengan apa yang saya lakukan sekarang dengan L’Étape Malaysia, terutamanya dari segi rupa dan rasa jenama Tour de France.

“Sebagai sebahagian daripada pasukan penganjur, saya mahu memberikan pengalaman terbaik dan paling dekat dalam Tour de France dari saat peserta tiba untuk pendaftaran menjelang akhir penginapan mereka.

“Kami akan memudahkan setiap langkah untuk mereka selepas penat mengharungi perlumbaan pada hari yang mengujakan.”

Jelasnya, membabitkan penaja dalam sesuatu acara bukan sahaja sekadar memaparkan logo mereka.

Perkara yang lebih penting buat mereka adalah peluang untuk berkongsi produk dan perkhidmatan mereka dengan pengunjung melalui pendekatan holistik.  

“Saya percaya bahawa pengalaman menyeluruh sesuatu acara harus disambungkan kepada semua deria kita - penglihatan, pendengaran, bau, rasa dan sentuhan.

“Pengunjung, peserta dan penaja seharusnya dapat merasai pengalaman itu supaya mereka pulang dengan kenangan yang berkekalan.”

L’Étape Malaysia ialah satu-satunya siri sukan kayuhan yang memberikan pengalaman Tour de France kepada penunggang basikal amatur dan peluang untuk berlumba seperti juara Tour de France.

Siri ini telah dianjurkan di lebih daripada 20 negara, termasuk Australia, Indonesia, Thailand, China dan Perancis.

Sebagai salah satu sukan tanpa sentuh yang dibenarkan diteruskan semasa pandemik, Azman menyaksikan pertumbuhan yang pesat dalam komuniti berbasikal negara sejak dua tahun lalu.

“Ramai orang keluar untuk membeli basikal semasa wabak dan mereka kini sudah terbiasa dengan aktiviti itu.

“Apabila kerajaan mengumumkan bahawa negara sedang beralih ke tahap endemik, orang ramai mula berasa lebih yakin untuk keluar. Jadi, nombor pendaftaran peserta kami - termasuk dari Singapura - melonjak dengan mendadak.”

L’Étape Malaysia, yang telah ditangguhkan dua kali kerana pandemik, menawarkan jarak kayuhan sejauh 140km dan 60km dan penunggang boleh memilih untuk mendaftarkan diri sebagai peserta solo atau satu pasukan.

The Vibes ialah rakan kongsi media dalam talian rasmi bersama-sama dengan TikTok sebagai platform media sosial rasmi.

Diluluskan oleh Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia, pendaftaran acara itu berakhir pada 11 April selepas penyertaannya habis dijual.

Untuk maklumat lanjut tentang L’Étape Malaysia, sila layari www.letapemalaysia.com. - The Vibes, 19 Mei 2022

Berita Berkaitan

1

Sukan 1 bulan yang lalu

Berbasikal Jarak Jauh Bukan Hanya Tentang Jarak Ditempuhi

Sorotan

1

2 Beranak Rentung Banglo Terbakar

2

Kereta Terjunam Dalam Sungai: Mayat Ibu, 2 Anak Ditemukan

3

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Berebut Lot Parkir, Ahli Perniagaan Dan Rakan Cedera Diserang

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Tiada Tangan Ghaib Cuba Kawal Keputusan Pemilihan PKR - Fahmi Fadzil

oleh Fitri Nizam

Sukan 19 jam yang lalu

Kami Bersedia Penuhi Permintaan Zii Jia Untuk Sukan Komanwel - Shapawi

oleh T. Vignesh

Politik 1 hari yang lalu

Presiden UMNO Ada ‘Kuasa’ Tidak Perlu Berunding Mengenai Pelantikan Majlis

oleh A. Azim Idris