Berita Terkini

1 jam yang lalu: Lapangan Terbang Baharu Mukah bakal sediakan aktiviti sokongan Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) - PM 1 jam yang lalu: 2 sekolah berasrama penuh di Perak rekod jangkitan COVID-19 2 jam yang lalu: Malaysia jana lebih RM33.9 bilion potensi pulangan perdagangan dan pelaburan bagi tempoh 8 minggu menerusi penyertaan di Expo 2020 Dubai -- PM 2 jam yang lalu: BN tidak akan bertanding pada PRN Sarawak, beri sokongan penuh kepada Gabungan Parti Sarawak - Mohamad Hasan 4 jam yang lalu: Polis kesan peserta konvoi bantah kenaikan harga barang

IKUTI KAMI


'Stillborn' Antologi Legenda Pontianak Dan Kisah Seram Singapura

TARA mendekati Dr. Elmi Zulkarnain Osman, penulis buku 'Stillborn-The Legend of Pontianak and Other Supernatural Ghost Stories' terbitan Elemantra Media & Kindle Direct Publishing, Singapura.

Singapura Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Oct 2021 8:58AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sebut tentang pontianak, pocong serta hantu penanggal, ia pasti mendapat perhatian sehingga menjadi topik perbualan hangat dalam kalangan masyarakat Melayu di Nusantara sehingga kini.

Namun, ia berjaya juga mencuri perhatian pembaca bukan Melayu dari luar negara sekiranya cerita-cerita seram serta alam ghaib itu senang diperolehi menerusi wadah seperti Wattpad atau E-book. 

Wattpad adalah sebuah laman sesawang dan aplikasi di mana penulis boleh berkongsi tulisan mereka. Platform itu mempunyai 90 juta pengguna di seluruh dunia.

Itulah yang telah dilakukan oleh Dr. Elmi Zulkarnain Osman, penulis buku Stillborn-The Legend of Pontianak and Other Supernatural Ghost Stories terbitan Elemantra Media & Kindle Direct Publishing, Singapura.

Antara karya tulisan penulis Singapura itu ialah 'Stillborn-The Legend of Pontianak', 'Night of the Living Pocong', 'Adrian Lim-The Killer Healer' dan 'The Exorcism of Sarah Sullivan'.

Antologi yang ditulis oleh mantan guru sekolah yang juga penerima Anugerah Guru Arif Budiman itu mengandungi 11 cerita termasuk pengalaman beliau sendiri berhadapan dengan makhluk halus ketika berada di kampung neneknya di kampung Api-Api, Kuala Selangor sewaktu kecil.

Kongsi Dr Elmi:

“Saya tidak pernah percaya dengan hal-hal supernatural sehinggalah ketika berusia 8 tahun, saya ternampak sesuatu terbang iaitu sehelai kain berbentuk wajah orang sedang bergerak dari satu pokok ke pokok yang lain.

“Memang dah dididik kalau nampak benda sebegini disuruh baca ayat Qursi tetapi apabila ia berlaku, ayat Qursi entah ke mana. Apabila saya pusing balik, benda itu dah ada di atas pokok.”

Namun, Dr Elmi memilih menggunakan konteks dan watak berlainan agar bersesuaian untuk penerbitan sebuah buku.

Kongsinya, beliau memasukkan cerita mengenai hantu penanggal ke Wattpad pada 2018. Ia memotivasikannya untuk terus berkarya setelah kisah hantu penanggal itu dibaca 5,000 pembaca dalam tempoh seminggu. 

“Saya guna medium bahasa Inggeris walaupun cerita itu tentang hantu Melayu, kisah supernatural Melayu. Mudah untuk difahami tentang budaya kita mengapakah kita masih percaya benda-benda tahyul.

“Pada masa sama, saya rasa buku ini dapat mendidik dan memberitahu secara luas bagaimana kebudayaan orang Melayu dan falsafah hidup mereka berubah mengikut masa tetapi ada perkara yang mereka percaya sampailah ke zaman moden ini,” katanya ketika dihubungi.

1,000 naskhah buku berharga SGD $20 berjaya dijual apabila pertama kali ia diterbitkan pada Mei 2019.

Apakah motif Dr Elmi menulis buku Stillborn-The Legend of Pontianak And Other Supernatural Ghost Stories dalam bahasa Inggeris?

“Saya mahu orang baca buku saya. Saya tahu guna bahasa Melayu dengan baik sebab saya pun pakar dalam bahasa Melayu tetapi saya inginkan pembaca. I wanted numbers. Orang Melayu di Singapura kebanyakannya tidak mahu membaca buku bahasa Melayu. 

“Saya boleh keluar dari kepompong pembaca Singapura, Malaysia, Brunei, Indonesia dan sejauh Amerika Syarikat. Beberapa rakan semasa saya belajar di Amerika Syarikat pun ada baca buku saya sebab ia boleh didapati dalam format e-book.” katanya tanpa berfikir panjang.

Beliau turut berkongsi berita gembira bukunya telah diadaptasi untuk penerbitan drama tempatan Inggeris setelah ia dijadikan skrip drama baru-baru ini. 

Cerita 'Pontianak' tersebut akan disiarkan penghujung tahun ini di saluran Inggeris stesen televisyen Mediacorp, Singapura.

Untuk produksi tersebut beliau turut terlibat sebagai penasihat.

“Mereka bertanya bolehkah Pontianak itu digambarkan seperti yang mereka bayangkan? Saya sangat teliti orangnya. Saya beritahu mereka ia mesti kelihatan seperti cerita Singapura, biar nampak realistik,” kata Dr Elmi. - Getaran, 23 Oktober 2021

Gambar: Ihsan Dr Elmi Zulkarnain Osman

Isu Pada

Rizal Rasid – Tentang Kesihatan Mental

23 Oct 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Pertama Omicron Dikesan Di Malaysia

2

Singapura 4 hari yang lalu

2 Pengembara Afrika Selatan Transit Di Singapura Disahkan Positif Omicron

3

Singapura 1 minggu yang lalu

Max Boimax, Daripada Samseng Kepada Aktivis Masyarakat 

4

Semasa 1 minggu yang lalu

VT-Land Terima Rungutan, SOP Terlalu Leceh

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

Semasa 3 jam yang lalu

Kurangkan Penularan COVID-19 Bagi Menyekat Varian Baharu Bermutasi

oleh Farhana Farush

Semasa 6 jam yang lalu

Tidak Perlu Tutup Pintu Sempadan Tapi Perketat Pematuhan SOP - Pakar

oleh Susan Albert

Semasa 2 jam yang lalu

Kebenaran DSA 2022 Dan NATSEC 2022 Ditetapkan KKM Jika Omicron Meningkat

oleh Farhana Farush