Berita Terkini

14 minit yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 48 minit yang lalu: Polis Melaka dan MKN laksana kempen patuhi SOP sempena sesi persekolahan hari ini 49 minit yang lalu: Terengganu sasar kutipan zakat RM180 juta tahun ini 49 minit yang lalu: 14 projek komuniti rendah karbon terima geran RM168,000 2 jam yang lalu: PRN Melaka: Tarikh pengundian ditetapkan pada 20 Nov, penamaan 8 Nov - SPR

IKUTI KAMI


Permohonan Najib, Anak Untuk Dengar Isu Perlembagaan Ditolak Mahkamah

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Aug 2021 6:04PM

Permohonan Muhammad Shafee bagi pihak anak guamannya ditolak. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Mahkamah Rayuan di sini hari ini menolak permohonan peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili Datuk Seri Najib Razak dan anaknya Datuk Mohd Nazifuddin, untuk merujuk isu perlembagaan melibatkan Seksyen 106 (3) Akta Cukai Pendapatan 1967 ke Mahkamah Persekutuan.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Abdul Karim Abdul Jalil memutuskan untuk meneruskan mendengar rayuan bekas Perdana Menteri (Najib) dan anaknya berhubung saman yang dikemukakan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi mendapatkan tunggakan cukai pendapatan terhadap mereka.

“Kami tidak menyebelahi anda dalam permohonan ini, untuk membawa perkara ini ke Mahkamah Persekutuan bagi menentukan isu perlembagaan melibatkan Seksyen 106 (3),” kata Hakim Abdul Karim kepada Muhammad Shafee.

Hakim Mahkamah Rayuan (Hakim Abdul Karim) berkata mahkamah lebih memihak untuk meneruskan rayuan tersebut yang turut merangkumi isu perlembagaan dan perkara lain.

Hakim Abdul Karim bersidang bersama Hakim Datuk Vazeer Alam Mydin Meera dan Hakim Datuk Supang Lian kemudiannya menetapkan 9 September untuk mendengar rayuan itu.

Muhammad Shafee memohon untuk penangguhan perintah Mahkamah Tinggi sementara menunggu perbicaraan rayuan tetapi Hakim Abdul Karim berkata mahkamah tidak dapat memberikan penangguhan itu.

Pada prosiding hari ini yang diadakan secara dalam talian, Muhammad Shafee meminta Mahkamah Rayuan merujuk lima persoalan undang-undang termasuk kesahihan Seksyen 106 (3) kerana beliau berkata ia adalah isu penting.

Muhammad Shafee berkata beliau akan memohon kepada Mahkamah Persekutuan untuk korum hakim seramai lima atau tujuh orang, memutuskan mengenai isu perlembagaan termasuk persoalan sama ada Seksyen 106 (3) adalah tidak berperlembagaan dan ultra vires kerana ia telah merampas kuasa kehakiman mahkamah yang dijamin oleh Perkara 121 Perlembagaan Persekutuan.

Bagaimanapun, Peguam Kanan Hasil Dr Hazlina Husain tidak bersetuju, mengatakan tiada kekaburan mengenai tafsiran Sekyen 106 (3) sambil menambah bahawa tiada apa-apa yang tidak berperlembagaan dalam seksyen itu. 

Seksyen 106 (3) menyatakan mana-mana prosiding di bawah seksyen itu, mahkamah tidak perlu melayan sebarang rayuan bahawa jumlah cukai yang ingin didapatkan kerajaan antaranya sebagai berlebihan, dinilai secara tidak tepat, di bawah rayuan atau dinaikkan secara tidak tepat.

Najib dan Nazifuddin merayu terhadap keputusan dua Mahkamah Tinggi berasingan yang membenarkan permohonan LHDN untuk penghakiman terus bagi mendapatkan semula tunggakan cukai sebanyak RM1.69 bilion daripada Najib dan RM37.6 juta (Nazifuddin). 

Pada 22 Julai tahun lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Bache membenarkan permohonan LHDN mendapatkan penghakiman terus terhadap Najib dalam kes saman tunggakan cukai pendapatan berjumlah RM1.69 bilion daripada Najib bagi tempoh 2011 hingga 2017.

Najib gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi pada 14 Jun lalu untuk menggantung pelaksanaan perintah penghakiman terus itu.

LHDN pada 4 Februari tahun ini, mengeluarkan notis kebankrapan terhadap Najib berikutan Ahli Parlimen Pekan itu gagal membayar jumlah tersebut.

Mengikut Seksyen 103 (2) Akta Cukai Pendapatan 1967, seseorang yang diperintahkan membayar hutang itu perlu menjelaskan bayaran itu kepada LHDN walaupun beliau memfailkan rayuan.

Sementara itu, Nazifuddin pula pada 6 Julai tahun lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Zaidi Ibrahim memerintahkan beliau membayar tunggakan cukai berjumlah RM37.6 juta bagi tempoh 2011 dan 2017 selepas membenarkan permohonan LHDN untuk penghakiman terus.

Notis kebankrapan dikeluarkan kepadanya pada 30 April tahun ini selepas dia gagal membayar jumlah itu.

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan. - Bernama

Sorotan

1

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

2

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Tak Perlu Permohonan EnterSarawak Mulai Isnin 

oleh Rosli Amit

Luar Negara 6 jam yang lalu

Negara Risiko Rendah, Malaysia Akan Runding Dengan Thailand

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Dikehendaki Polis Maut Nahas, Suspek Disah Positif COVID-19

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Ibrahim Diminta Kerjasama Salur Maklumat Isu Pandora Papers - SPRM