Berita Terkini

1 jam yang lalu: Penduduk Kampung Tian ketakutan ekoran serangan monyet 1 jam yang lalu: Kebakaran hospital, menteri kesihatan Senegal dipecat 2 jam yang lalu: Rusia sedia bantu atasi krisis makanan jika sekatan ditarik balik 2 jam yang lalu: KPDNHEP gesa 90 pejabat Ahli Parlimen segera Penyelaras Kepenggunaan Parlimen (PKP) 4 jam yang lalu: Jualan tiket bagi ETS dan KTM Intercity akan dibuka mulai hari ini bagi perjalanan dari 1 Julai sehingga 31 Disember ini

IKUTI KAMI


Lebih Banyak PPV Pandu Lalu Untuk OKU Akan Dibuka - Ras Adiba

Semasa Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Jul 2021 9:58PM

PPV Pandu Lalu untuk OKU akan dibuka di negeri lain kerana tahap peratusan OKU yang telah menerima vaksin masih rendah. - Gambar Nur Muharram Kassim

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PETALING JAYA - Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Pandu Lalu yang dikendalikan pertubuhan OKU Sentral akan dibuka di negeri lain bagi membolehkan lebih ramai penerima dari golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) menerima suntikan masing-masing.

Pengerusi OKU Sentral, Senator Datuk Ras Adiba Radzi berkata, pembukaan PPV Pandu Lalu seperti di Sime Darby Plantation Tower, Ara Damansara itu adalah perlu kerana peratusan OKU yang telah divaksin masih rendah.

“OKU yang mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Malaysia setakat ini masih belum mencapai 600,000 sedangkan mengikut peratusan WHO (Pertubuhan Kesihatan Dunia), 15 peratus populasi sesebuah negara itu terdiri daripada golongan berkenaan.

“Ini bermaksud, di Malaysia ada 4.7 juta OKU tapi yang mendaftar adalah tidak sampai 600,000 jadi 4.1 juta OKU masih di luar sana,” kata Ras Adiba kepada Getaran semasa ditemui PPV Pandu Lalu berkenaan.

PPV Pandu Lalu seterusnya dijangka dibuka bulan depan, namun lokasi sebenar masih belum ditetapkan.

“Kami akan cuba memilih negeri mengikut peratusan jumlah penduduk OKU. Kami mungkin akan pergi ke bahagian tengah negeri tersebut bagi memudahkan sahabat-sahabat OKU di negeri berkenaan.

“Pendekatan sama akan digunakan untuk PPV Pandu Lalu terbabit, antaranya ruang pemantauan yang luas, lima stesen vaksinasi dan bilik rehat untuk OKU memerlukan," katanya.

Ras Adiba menarik perhatian, 7,000 OKU bersama penjaga masing-masing telah menerima dos suntikan di PPV Sime Darby sejak ia mula beroperasi 16 Jun lalu.

"Pemberian dos kedua adalah dikhususkan untuk Sinovac manakala dos pertama bagi sesi kali ini menggunakan vaksin Pfizer.

“Mereka yang tidak berkesempatan untuk mendapatkan status OKU pun akan kami berikan suntikan vaksin sebab kami nak menyelamatkan seberapa ramai sahabat OKU di luar sana,” katanya. - Getaran 23 Julai 2021.

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 22 jam yang lalu

Budak 3 Tahun Dijangkiti HFMD, Bukan Cacar Monyet 

oleh Susan Albert

Sukan 17 jam yang lalu

Pemain Piala Presiden Selangor FC Meninggal Dunia, Ada Sejarah Penyakit Asma

Semasa 17 jam yang lalu

Tiada Vaksinasi Cacar Monyet Secara Besar-Besaran, Hanya Bersasar - Khairy

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

'Saya Maafkan Awak' Kata Warga Emas Mangsa ‘Samseng Jalan Raya’

oleh Isabelle Leong