Berita Terkini

4 jam yang lalu: PDRM terima laporan dakwaan PM sebagai ejen Israel 5 jam yang lalu: PM tuntut ahli parlimen Baling mohon maaf 7 jam yang lalu: Lebih 200 aduan terhadap penilai insurans kemuka tuntuan palsu 8 jam yang lalu: Syarikat penerbangan digesa tawar tambang berpatutan ke Sarawak menjelang sambutan perayaan 8 jam yang lalu: Lagi perutusan tahniah untuk Anwar, termasuk daripada diplomat Arab di Kuala Lumpur

IKUTI KAMI


KWSP Dalam Proses Mansuhkan Syarat i-Sinar Selepas Ambil Kira Maklum Balas Awam - MOF

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 11 Feb 2021 8:13PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -  Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam proses memansuhkan syarat kemudahan i-Sinar untuk menambah baik inisiatif tersebut selepas mengambil kira maklum balas awam, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata keputusan itu dibuat atas nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Katanya langkah itu diharap dapat membantu ahli KWSP mengharungi cabaran semasa akibat pandemik COVID-19. 

Pemansuhan syarat bagi kemudahan i-Sinar ini akan membolehkan ahli KWSP yang berumur kurang daripada 55 tahun membuat pengeluaran daripada simpanan Akaun 1 mereka tertakluk kepada baki sedia ada.

“Bagi ahli yang telah memohon i-Sinar berdasarkan kriteria semasa, permohonan mereka akan diluluskan secara automatik tidak lama lagi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tengku Zafrul berkata bagi ahli yang mempunyai simpanan sebanyak RM100,000 dan ke bawah, mereka boleh membuat pengeluaran sehingga RM10,000.

“Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000,” katanya.

Katanya bagi ahli yang mempunyai lebih daripada RM100,000, mereka boleh membuat pengeluaran sehingga 10 peratus daripada simpanan Akaun 1 mereka.

“Bagaimanapun, jumlah pengeluaran maksimum yang dibenarkan adalah sebanyak RM60,000. Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM10,000,” katanya. 

Beliau berkata berikutan perubahan yang perlu dilakukan kepada sistem dan proses dalaman i-Sinar Online, KWSP memerlukan masa yang mencukupi untuk melaksanakan pembaharuan ini.

“Pengumuman lanjut akan dibuat dalam masa terdekat oleh KWSP dan kerajaan amat menghargai kesabaran dan pertimbangan ahli sementara perubahan sistem ini dilaksanakan,” katanya. 

Beliau turut menasihati ahli untuk merujuk maklumat sahih daripada KWSP melalui saluran komunikasi rasminya dan sentiasa berwaspada dengan maklumat yang tidak sahih dan bertujuan untuk menipu atau mengelirukan ahli. - Bernama

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PM Terima Kunjungan Sultan Brunei Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

PM Guna Kenderaan Sedia Ada Di Pejabat, Tolak Mercedes S600

Politik 5 jam yang lalu

ADUN Banting Nafi DAP Parti Anti-Islam, Melayu

oleh Aiman Sadiq

Semasa 19 jam yang lalu

10 Sekeluarga Berdepan Detik Cemas Terperangkap Dalam Insiden Kepala Air