Berita Terkini

36 minit yang lalu: Projek tebatan banjir, Selangor akan semak semula dengan MOF - MB 37 minit yang lalu: Axiata umum dividen khas 4.0 sen susulan penggabungan Celcom-Digi 3 jam yang lalu: Ejen hartanah rugi RM7 juta diperdaya Macau Scam 3 jam yang lalu: Potong gaji, tender terbuka bantu bina semula keyakinan terhadap kerajaan - Dr Rais Hussin 3 jam yang lalu: Isu dana RM600 bilion : Saifuddin akan dapatkan pandangan Ketua Polis Negara

IKUTI KAMI


Agensi MITI Nafi Gaji Penasihat Perubatan Yang Meragukan 

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jun 2021 1:19PM

Dr Faizal (kiri) didenda RM311,000 pada 1 Februari 2018 kerana terus merawat pesakit walaupun lesen perubatannya telah digantung. - Gambar dari Twitter Nicholas Gomez

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebuah agensi di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menafikan spekulasi di media sosial tentang kewibawaan penasihat perubatannya Dr Faizal Anwar dan berkata, beliau berkhidmat tanpa menerima gaji. 

Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii) berkata Faizal, seorang doktor kosmetik yang dilaporkan digantung khidmat oleh badan perubatan di Australia tidak memikul tanggungjawab utama atau apa-apa fungsi eksekutif dalam pasukan petugas COVID-19 untuk MARii atau MITI. 

“Dr Faizal Anwar berkhidmat sebagai penasihat khususnya dalam bidang yang berkaitan dengan sistem pengurusan kesihatan berdasarkan data.

“Beliau memainkan peranan hanya apabila diperlukan membabitkan ‘literature review’, kertas penyelidikan dan analisis data penyelidikan, selain bekerja sama dengan pasukan teknikal kami jika memerlukan pemahaman yang terperinci tentang bidang tersebut. 

“Beliau hanya seorang daripada ramai penasihat MARii yang menyumbangkan pengetahuan dan pengalaman teknikal mereka dalam bidang yang berkaitan,”  kata agensi itu bila di hubungi oleh The Vibes.

Beberapa pihak di dalam talian mempersoalkan pelantikan Faizal selepas beliau tampil sebagai tetamu bersama Ketua Pengarah Eksekutif MARii Datuk Madani Sahari, dalam satu program televisyen tempatan pada Khamis. 

Netizen turut tidak ketinggalan mempersoalkan pelantikan itu, susulan penggantungan yang dikenakan kerajaan Australia.

Mereka juga mempersoalkan kepakarannya dalam menasihati MARii, agensi di bawah bidang kuasa MITI. 

“Keputusan eksekutif MARii adalah tanggungjawab CEO, Datuk Madani Sahari, yang juga berkhidmat sebagai jurucakap utama agensi ini kepada media atau pihak luar yang lain,” tambahnya lagi

Pengguna Facebook, Arnaz M Khairul menarik perhatian yang bekas doktor itu telah digantung khidmat oleh Agensi Peraturan Pengamal Kesihatan Australia pada 19 Ogos, 2016. 

“Tidak hairanlah kenapa pengurusan MITI terhadap pandemik ini menimbulkan banyak persoalan.

“Pakar bedah kosmetik ini digantung khidmat di Australia tetapi sekarang menjadi penasihat khas COVID-19 dibawah MITI.

“Dia juga digantung oleh Majlis Perubatan Malaysia kerana salah laku,” katanya dalam hantaran di laman Facebook miliknya.

Doktor perunding dan pakar nefrologi Hospital Putrajaya, Dr Rafidah Abdullah, turut tidak ketinggalan mengulas perkara itu, menerusi satu ciapan di Twitter.

“Sekiranya anda ingin melantik penasihat perubatan, sila periksa kelayakan dan latar belakangnya.

“Jangan ambil yang tiada kepakaran, apatah lagi yang telah dihukum kesalahan salah laku perubatan.”

The Vibes juga menemui laporan berhubung denda dikenakan ke atas Faizal, berjumlah RM311,000 pada 1 Februari 2018 kerana terus merawat pesakit walaupun lesen perubatannya telah digantung. 

Pada Ogos 2017, akhbar Herald Sun di Australia melaporkan, beliau disaman 12 wanita yang mendakwa, lelaki itu melakukan prosedur kosmetik yang meninggalkan parut kekal pada tubuh mereka.

Malaysian Insight pula melaporkan dakwaan pesakit yang berkata, Faizal seorang jurujual hebat dan berjaya meyakinkan mereka menjalani prosedur kosmetik yang tidak diperlukan.

Mereka berkata, dia juga pandai meyakinkan pesakit untuk membiarkan dirinya ‘membetulkan’ kesilapan dilakukannya, yang hanya memburukkan lagi keadaan. - Getaran, 27 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 6 bulan yang lalu

AS, M’sia Meterai Memorandum Kerjasama Bekalan Semikonduktor

2

Semasa 8 bulan yang lalu

Kerajaan Sasar 10,000 Stesen Pengecas EV Di Malaysia Menjelang 2025

3

Semasa 1 tahun yang lalu

Rentas Negeri: Surat MITI Tidak Diterima Di SJR 18 Hingga 21 Julai - KPN

4

Semasa 1 tahun yang lalu

Buka Lebih Banyak Sektor Di Selangor, Tindakan MITI Tak Kena Masa

Sorotan

1

Peningkatan Kes Demam Denggi Di Selangor Membimbangkan

2

Sindiket Pelaburan Ketika PKP Perdaya Hampir 10,000 Mangsa, Babit Kerugian RM3 Bilion

3

Jemaah Malaysia Kini Wajib Guna Imbasan Biometrik Untuk E-Visa Umrah - MOHU

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

Padang Serai Diramal Cerah, Tioman Hujan Pagi Esok - MetMalaysia

Semasa 22 minit yang lalu

Cuba Buat Kejutan, Tapi Kehadiran Fadhlina Berjaya ‘Dihidu’

oleh Aiman Sadiq

Semasa 9 jam yang lalu

‘Hilang’ Dari Mesyuarat Kabinet, Rupanya Tengku Zafrul Ke UAE…

Semasa 1 hari yang lalu

Peningkatan Kes Demam Denggi Di Selangor Membimbangkan