Berita Terkini

1 jam yang lalu: Ahmad Faizal Pengerusi PN Negeri Sembilan yang baharu 1 jam yang lalu: APG 2023: Atlet para di landasan tepat capai 33 pingat emas 1 jam yang lalu: Dialog Shangri-La 3 hari bermula di Singapura 1 jam yang lalu: Aliran penumpang udara naik 45.8 peratus pada April, domestik pulih - IATA 1 jam yang lalu: GP di 10 daerah dipelawa sertai program rintis Skim Perubatan MADANI

IKUTI KAMI


Teruskan Usaha Teroka Ilmu Tanpa Pinggirkan Khazanah Ilmu Kemanusiaan - PM Anwar

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 18 May 2023 4:14PM

Anwar Ibrahim berkata ilmu asas yang menekankan kepada nilai dan akhlak perlu diberikan keutamaan yang sama pentingnya dalam membangunkan negara - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUCHING - Usaha untuk meneroka ilmu dan teknologi baru tidak harus terputus dari kaitannya dengan khazanah ilmu kemanusiaan yang diperoleh di peringkat awal kehidupan, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata ilmu asas yang menekankan kepada nilai dan akhlak perlu diberikan keutamaan yang sama pentingnya dalam membangunkan negara.

“Satu aspek yang sangat penting dalam negara MADANI ialah negeri-negerinya harus makmur… berkembang maju, tetapi mesti berakar kepada keyakinan. Mesti meletak soal nilai dan akhlak sebagai paksinya,” kata beliau.

Berucap semasa merasmikan Seminar Antarabangsa Imam As-Syafi'i di sini hari ini, Anwar berkata kelemahan besar dunia barat dari sudut pemikiran dan falsafah adalah kegagalan mereka mengaitkan ilmu baru yang diperoleh dengan khazanah ilmu yang diwarisi mereka sebelum itu.

"Oleh kerana terputus, maka muncul ilmu dan teknologi baru yang penting tetapi hilang nilai, ehsan, rahmah dan kemanusiaannya," kata beliau.

Mengambil contoh amalan di Sarawak, Anwar berkata rakyat negeri itu sudah lama mewarisi prinsip "li ta' arafu", satu konsep dalam Islam yang menekankan toleransi dan hormat menghormati antara kaum yang berbeza.

“Li ta'arafu itu bukan sahaja toleransi tetapi arif, tahu, kita kenal, kita hormat perbezaan, kepelbagaian dan ini juga menjadi tonggak di Sarawak yang kita harapkan akan dipupuk dalam negara MADANI,” kata beliau.

Seminar yang bertemakan ‘Kelestarian Fiqh As-Syafi’i Dalam Memacu Kemakmuran Ummah’ menghimpunkan kira-kira 1,300 peserta daripada Malaysia, Brunei, Indonesia, Jordan dan Yaman.

Ia dianjurkan Jabatan Mufti Sarawak dengan kerjasama Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya sebagai antara acara sempena Sambutan 60 tahun Kemerdekaan Sarawak menerusi penubuhan Malaysia.

Turut hadir Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg, Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan beberapa menteri dan timbalan menteri negeri. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Ada Kumpulan Cuba Salah Guna Gambar Saya Lawat Gereja Di Kajang – PM

2

Semasa 1 hari yang lalu

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

3

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Umum Peruntukan RM3 Juta Atasi Masalah Air Di UMS

4

Semasa 1 hari yang lalu

Peruntukan Tinggi Untuk Sabah Dan Sarawak Berdasarkan Keperluan - PM

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

KPM, SPP Mula Usaha Proaktif Tangani Isu Lambakan Siswazah Perguruan - Fadhlina

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Lulus BIW Ganti BISS, BISM Untuk Anggota ATM Berkuat Kuasa 1 Julai - Anwar

Semasa 3 jam yang lalu

Undang-Undang 'Drakonian' Sekat Kebebasan Media: Jadi Duri Dalam Daging Majlis Media?

oleh Adam Ayzzat

Semasa 1 hari yang lalu

Sam Rainsy Sudah Tinggalkan Malaysia – Wisma Putra

oleh Wartawan Getaran