Berita Terkini

23 minit yang lalu: UMNO akan teliti rayuan ahli digantung keahlian - Ahmad Zahid 24 minit yang lalu: Ketua Pemuda UMNO akan bertemu dengan Ketua Pemuda PH, bincang gerak kerja PRN 24 minit yang lalu: Ahmad Zahid - PM setuju secara dasar penubuhan SEGiM 25 minit yang lalu: Perak pengeluar terbesar arowana pada 2022 - Jabatan Perikanan 2 jam yang lalu: Seorang lelaki lemas manakala 7 lagi terselamat apabila bot pancing karam di Pantai Bagan Lalang, Sepang, petang tadi

IKUTI KAMI


Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq Bangsar Terima Anugerah Muhibbah NPC

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 May 2023 7:46PM

Ahirudin Attan (dua kiri) menyampaikan anugerah kepada Azman Awang (dua kanan) sambil disaksikan Zakaria Yahya (paling kanan). Gambar oleh Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Masjid Saidina Abu Bakar As-Siddiq (MSABA) Bangsar menerima Anugerah Muhibbah Kelab Akhbar Kebangsaan (NPC) MACROKIOSK atas inisiatifnya mengundang seorang doktor bukan Islam memberi ceramah kepada jemaah, berhubung cara berhenti merokok pada bulan Ramadan.

Anugerah itu disampaikan Presiden NPC, Datuk Ahirudin Attan kepada ketua imam MSABA, Zakaria Yahya.

Ahirudin berkata, anugerah itu bertujuan untuk mengiktiraf usaha memupuk muhibah dan persahabatan tanpa mengira kaum, agama atau bangsa.

“Melalui anugerah ini, kami berharap dapat menyemarakkan semula semangat Muhibbah dan membantu mewujudkan Malaysia yang lebih kuat, lebih berdaya tahan dan lebih bersatu.

“Matlamat ini bukan sahaja tanggung jawab pemimpin tetapi juga seluruh rakyat di negara ini.

“Muhibbah Malaysia yang sebenar-benarnya hanya boleh dicapai melalui usaha kolektif kita semua, di bilik ini dan seterusnya,” katanya.

NPC, bersama syarikat penyedia platform penyelesaian perusahaan MACROKIOSK, melancarkan Anugerah Muhibbah bulan lalu untuk mengiktiraf mana-mana individu, kumpulan atau organisasi yang menggambarkan semangat Muhibbah terbaik di Malaysia.

Kumpulan yang terdiri daripada pengarang media akan menilai menilai calon untuk anugerah berkenaan secara bergilir-gilir.

Zakaria yang terharu dan berterima kasih dengan anugerah itu berkata, MSABA amat berbesar hati menerima pengiktirafan ini dan bersyukur kepada Allah SWT atas kurniaan-Nya.

"Kami akan terus menyebarkan semangat Muhibbah dalam kalangan kami," katanya.

Kuliah anti-rokok itu tercetus apabila pihak masjid memutuskan bulan puasa adalah masa yang sesuai untuk memujuk perokok dalam kalangan jemaah supaya meninggalkan tabiat tidak sihat itu.

Ia kemudian menghubungi Klinik Kesihatan Tanglin untuk menghantar pegawai perubatan bagi memberi kuliah di masjid. 

Menyedari pegawai yang ditugaskan itu adalah seorang doktor Sikh, mereka memutuskan untuk meneruskannya kerana tidak bertentangan dengan agama untuk belajar daripada orang bukan Islam.

Sementara itu, Ketua Eksekutif MACROKIOSK Kenny Goh berkata, semangat Muhibbah sentiasa menjadi sebahagian daripada syarikat itu.

“Semangat Muhibbah sentiasa menjadi sebahagian daripada saya sejak kecil lagi. Kami adalah sebuah syarikat Malaysia yang mempunyai cawangan di 12 negara.

“Kami cukup berbesar hati dapat menjadi sebahagian daripada anugerah ini lebih-lebih lagi dengan mendapat sokongan NPC. Kami berharap semangat Muhibbah ini akan tersebar dengan lebih meluas lagi,” katanya.

Anugerah itu turut mengejutkan timbalan pengerusi MSABA, Azman Awang.

“Agak mengejutkan apabila tindakan menjemput doktor bukan Islam untuk memberi syarahan kepada jemaah kami mendapat perhatian NPC, kerana kami hanya melakukan perkara biasa.

"Mungkin ia sesuatu yang luar biasa bagi orang lain, tetapi bagi kami di MSABA, mendekati orang Islam dan bukan Islam adalah amalan biasa," katanya. – The Vibes, 17 Mei 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Akibat Dendam Lama, Lelaki Mati Dibelasah, Rakan Parah

2

Semasa 9 bulan yang lalu

Pangsapuri Mewah Diluluskan Bersebelahan Kolam Takungan Air Bangsar: Sumber DBKL

3

Semasa 10 bulan yang lalu

Ras Adiba Tumpu Usaha Cari Zalina Azman Di Bangsar

4

Selera 1 tahun yang lalu

Variasi Hidangan Madu Memikat Selera Kini Di Bangsar

Sorotan

1

Pesara Swasta Rugi RM1.2 Juta Ditipu 'Phone Scam' 

2

‘Tak Perlu Tubuh SEGM, Perkasa Suruhanjaya, Agensi Sedia Ada’ - GTM  

3

Terjawab Segala Spekulasi - Janna Nick Dan Dini Schatzmann Selamat Diijabkabulkan, Pilih Koh Lipe Destinasi Bulan Madu Pertama

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

20 Pelajar Sekolah Keracunan Metanol, Minum Air Berkarbonat Bercampur Spirit

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

KTMB Tambah 2 Perkhidmatan Tren ELA Ke Pantai Timur Sempena Aidiladha

oleh Wartawan Getaran

Semasa 27 minit yang lalu

PRN: BN Bakal Peroleh Lebih Kerusi Di 6 Negeri - Ahmad Zahid

Sukan 1 hari yang lalu

‘Pelan Pembangunan Semula Kompleks Sukan Shah Alam Disemak Menyeluruh, Lalui Tatakelola Terbaik

oleh Wartawan The Vibes