Berita Terkini

2 jam yang lalu: Warga emas wanita maut disyaki dipukul anak perempuan 2 jam yang lalu: Pelaksanaan Fasa 1 JENDELA berjaya, lepasi sasaran ditetapkan - MCMC 2 jam yang lalu: 3 maut dalam kemalangan babitkan 2 kenderaan di Tangkak 2 jam yang lalu: Piala Remaja Asia: Malaysia tamatkan cabaran di kedudukan keempat 2 jam yang lalu: Panasonic tawar MSS susulan penutupan 2 jabatan pembuatan

IKUTI KAMI


Kerajaan Perlu Wajibkan Ketum Sebagai Dadah Berbahaya - MASAC

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 07 May 2023 11:42AM

MASAC menggesa kerajaan mewartakan ketum sebaga dadah bagi membendung penagihan ketum, yang kini tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa mewartakan ketum sebagai dadah di bawah jadual Akta Dadah Berbahaya (ADB) sebelum hujung tahun ini.

Setiausaha Majlis Penyalahgunaan Bahan Malaysia (MASAC), Raja Azizan Suhaimi berkata, langkah drastik tersebut adalah kritikal bagi menangani masalah penagihan ketum yang semakin bermaharajalela.

Menurut beliau, golongan penagih baharu atau ekspres tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan, dan majoriti daripada mereka terbabit dengan penagihan ketum.

“Sudah tiba masanya untuk gejala pengambilan ketum ditangani secara serius dan tidak dipandang ringan oleh pihak berwajib.

“Ia adalah api dalam sekam yang akan membakar negara secara diam-diam, justeru ketum ini perlu digazetkan sebagai sejenis dadah,” katanya lewat malam tadi.

Raja Azizan berkata, Pusat Pemulihan Dadah Persendirian (PPDP) perlu digerakkan untuk mendaftarkan penagih ketum sebagai langkah intervensi awal.

“Sebelum ketum diwartakan di bawah ADB, boleh gunakan PPDP untuk mendaftarkan penagih ketum sebagai ‘in house patient’ atau ‘out patient’.

“Ini bagi membolehkan mereka mendapatkan rawatan secara ‘one off’  tanpa dihukum atau rekod jenayah, dengan menggunakan dana kerajaan,” katanya.

Beliau memberitahu, mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tanpa kemudahan PPDP boleh menerima dana untuk mengadakan program ceramah atau menyalurkan maklumat berhubung pengambilan air ketum.

“Ini khususnya untuk individu yang masih belum terlibat atau baru mahu berjinak mengambil bahan berkenaan,” katanya.

Jelas Raja Azizan, MASAC berharap Kementerian Kesihatan (KKM) dapat menyalurkan dana untuk membantu gerakan membasmi penyalah gunaan ketum yang dilaksanakan oleh NGO.

“Ini bagi tempoh dua tahun pertama sebelum ketum diwartakan sebagai dadah berbahaya.

“Menerusi dana tersebut, semua NGO terlibat boleh menggunakan kemudahan dan kepakaran KKM dari aspek perubatan untuk menyelesaikan permasalahan ini” katanya. - Getaran, 7 Mei 2023 

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

RTG Sedia Pertimbang Biaya Pemain Badminton Profesional Ke Kejohanan Antarabangsa

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Sentiasa Dukung Usaha Bentuk Kerukunan Rakyat - PM

oleh Sophia Ahmad

Semasa 18 jam yang lalu

Agong, Permaisuri Zahir Ucapan Selamat Menyambut Hari Gawai

Semasa 1 hari yang lalu

MAHB Beroperasi Kapasiti Penuh, Jangka 31,600 Pengembara Musim Haji