Berita Terkini

21 minit yang lalu: Ahmad Faizal Pengerusi PN Negeri Sembilan yang baharu 22 minit yang lalu: APG 2023: Atlet para di landasan tepat capai 33 pingat emas 23 minit yang lalu: Dialog Shangri-La 3 hari bermula di Singapura 24 minit yang lalu: Aliran penumpang udara naik 45.8 peratus pada April, domestik pulih - IATA 25 minit yang lalu: GP di 10 daerah dipelawa sertai program rintis Skim Perubatan MADANI

IKUTI KAMI


MB Selangor Hargai Pekerja, Yakin Negeri Mampu Jadi Penyumbang Terbesar KDNK

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 May 2023 7:16PM

Amirudin yakin Selangor mampu mencapai sasaran sehingga 30 peratus untuk menjadi penyumbang terbesar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Selangor diyakini mampu mencapai sasaran sehingga 30 peratus untuk menjadi penyumbang terbesar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). 

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari optimis hasrat itu mampu dicapai kerana negeri tersebut memiliki 3.6 juta pekerja dalam pelbagai sektor, iaitu lebih 50 peratus daripada sekitar tujuh juta penduduk.

"Ikhtiar berkenaan memainkan peranan penting untuk memposisikan negeri Selangor sebagai penyumbang terbesar KDNK negara, iaitu sebanyak 24.8 peratus pada tahun 2021.

"Komitmen seluruh pekerja berjumlah hampir 3.6 juta mampu menjadi pemangkin ke arah mencapai hasrat Selangor menyumbang 30 peratus kepada KDNK,” katanya sempena perutusan Hari Pekerja.

Beliau berkata demikian sempena Hari Pekerja, sebagai menghargai segala komitmen dan pengorbanan warga pekerja di seluruh negeri. 

Amirudin Shari - Gambar fail
Amirudin Shari - Gambar fail

Dalam perkembangan berkaitan Amirudin berkata, negara pada masa sama perlu terus memastikan pertumbuhan ekonomi terus berkembang, selaras dengan tema Hari Pekerja tahun ini iaitu Pekerja Pemangkin Wadah Malaysia Madani.

“Selain pekerja konvensional, peranan ibu bapa juga tidak wajar dilupakan kerana mereka bertugas dengan mengambil tanggungjawab mendidik dan membangunkan anak-anak demi generasi muda berwawasan,” katanya.

Pada masa sama, beliau yang juga Naib Presiden PKR turut mengucapkan syabas kepada majikan kerana sentiasa memberi peluang kepada pekerja di Selangor untuk menceburi pelbagai bidang dan sektor, sambil mengekalkan kedayatahanan terutamanya dari segi kewangan.

"Semoga usaha berganding bahu ini terus kekal dan mampu menambah kualiti hidup pekerja di Selangor dengan gaji yang setimpal dan berkembang, seiring dengan pengembangan ekonomi negara.

"Hari Pekerja sememangnya adalah detik dan waktu untuk meraikan usaha, ketekunan, dan kebertanggungjawaban warga pekerja Selangor yang telah membina dan memajukan negeri ini," katanya. - Getaran, 1 Mei 2023. 

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 19 jam yang lalu

Teliti Semula Syarat Tetapkan Pemaju Perumahan Sedia Rumah Mampu Milik

Semasa 1 hari yang lalu

Ada Kumpulan Cuba Salah Guna Gambar Saya Lawat Gereja Di Kajang – PM

oleh Jason Santos

Semasa 15 jam yang lalu

‘Kami Tak Pernah Lancar Tabung Kes Wanita Mualaf Orang Asli’ - MRM

oleh Wartawan Getaran

Semasa 5 jam yang lalu

Pendekatan Holistik Diperlukan Untuk Tangani Serangan Siber - Fahmi