Berita Terkini

5 jam yang lalu: Dakwaan rasuah OCPD: SPRM tahan 3 lagi polis 5 jam yang lalu: Kerjasama Malaysia-Indonesia mudahkan produk sijil halal tembus pasaran kedua negara 5 jam yang lalu: Malaysia di posisi baik manfaat potensi sebagai pengeluar hidrogen hijau - MOSTI 5 jam yang lalu: Lelaki disyaki dera bayi perempuan teman wanita ditahan 5 jam yang lalu: Syarikat korporat perlu melabur untuk sistem keselamatan siber - Fahmi

IKUTI KAMI


Petisyen Najib Tidak Dibincang, Status Sebenar Cetus Tanda Tanya

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 May 2023 4:42PM

Najib Razak - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Petisyen dibuat mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung hukuman penjara dan denda yang dikenakan ke atasnya tidak dibincang dalam Lembaga Pengampunan.

Sumber memberitahu Getaran, perkara itu sama sekali tidak disentuh oleh Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) Jabatan Perdana Menteri ketika bersidang pada 28 April lalu.

Menurut beliau, ramai ahli keluarga dan penyokong bekas Presiden UMNO itu masih tertanya-tanya kedudukan sebenar serta status petisyen berkenaan.

“Saya diberitahu, persidangan  Lembaga Pengampunan yang bermula jam 11 pagi dan dipengerusikan Yang di-Pertuan Agong tidak membincangkan perkara itu.

“Ini kerana sabitan dan hukuman 12 tahun penjara serta denda RM210 juta yang dijatuhkan ke atasnya baru difailkan,” katanya, kecewa.

Jelas sumber, petisyen tersebut perlu mengikut giliran dan perbincangan minggu lalu itu hanya membincangkan beberapa kes terdahulu.

“Memang kami kecewa kerana mengharapkan ada berita baik diterima.

“Malangnya ia tidak menjadi kenyataan,” katanya yang mengakui sedih dengan perkembangan itu.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan menerusi keputusan majoriti 4-1 pada 31 Mac lalu menolak permohonan Najib untuk menyemak semula sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda yang dikenakan ke atasnya kerana menyeleweng RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Panel berkenaan diketuai Hakim Besar Sabah dan arawak, Datuk Abdul Rahman Sebli.

Turut serta sebagai panel hakim ialah tiga Hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Datuk Rhodzariah Bujang, Datuk Nordin Hassan dan Datuk Vernon Ong Lam Kiat serta Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Abu Bakar Jais.

Najib yang kini menjalani hukuman di Penjara Kajang memfailkan permohonan membatalkan keputusan dibuat panel lima hakim Mahkamah Persekutuan dipengerusikan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat pada 23 Ogos tahun lalu.

Pada 28 Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali mendapati Najib bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram.

Beliau memerintahkan mantan Ahli Parlimen Pekan itu dipenjara 12 tahun dan didenda RM210 juta.

Keputusan tersebut kemudiannya dikekalkan panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang bersidang pada 9 Disember 2021.

Khairul Dzaimee Daud - Gambar fail
Khairul Dzaimee Daud - Gambar fail

Sementara itu, Setiausaha Lembaga Pengampunan bagi Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya,  Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud mengesahkan, petisyen Najib itu akan dipertimbangkan mengikut kesesuaian masa, berdasarkan perundangan dan peraturan yang terpakai.

Jelas beliau, Lembaga Pengampunan menerusi persidangan minggu lalu telah mempertimbangkan 10 kes rayuan pengampunan di bawah Peraturan 54 dan Peraturan 113 Akta Penjara 2000.

“Mengikut Perkara 42, Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong berkuasa memberi ampun, tunda hukum dan lega hukum berkenaan dengan segala kesalahan yang telah dibicarakan oleh Mahkamah Tentera dan segala kesalahan yang dilakukan di dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya.

“Raja atau Yang di-Pertua Negeri sesuatu negeri pula berkuasa memberi ampun, tunda hukum dan lega hukum berkenaan dengan segala kesalahan lain yang dilakukan di dalam negeri-negeri tersebut,” katanya. - Getaran, 1 Mei 2023

Sorotan

1

336,592 Pelajar Perempuan Belum Disuntik Vaksin HPV

2

Malaysia-Indonesia Capai Kata Sepakat Pertahan Kepentingan Kelapa Sawit - PM

3

Jenaka Chia Tidak Gambarkan Pendirian Singapura, Kami Mohon Maaf - Pesuruhjaya Tinggi

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Lelaki Disyaki Dera Bayi Perempuan Teman Wanita Ditahan

Semasa 22 jam yang lalu

Malaysia-Indonesia Berjaya Selesai Isu Persempadanan Maritim Libatkan Laut Sulawesi, Selat Melaka

Semasa 1 hari yang lalu

Segulai Sejalai Jadi Cogan Kata Perpaduan Untuk Seluruh Negara - Anwar

Politik 1 hari yang lalu

PRN: Undi DAP Strategi Politik Semasa Yang Boleh Berubah – Khairuddin

oleh Susan Albert