Berita Terkini

1 jam yang lalu: Media tradisional perlu berinovasi dan berubah, menerima pakai teknologi baharu untuk menghadapi perubahan landskap media - Fahmi 1 jam yang lalu: Malaysia perlukan media bebas, berani bersuara tanpa rasa takut - Fahmi 2 jam yang lalu: Badminton Asia, BAM tandatangan MoU bawa badminton ke tahap lebih tinggi 2 jam yang lalu: Pekerja kuari maut dihempap bongkah batu 10 tan 2 jam yang lalu: Suku akhir Piala FA: Negeri Sembilan FC 1-3 Selangor FC

IKUTI KAMI


Isu Pembekalan Buruh Asing, Tanah Rizab Melayu Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Mar 2023 9:56AM

Gambar hiasan AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR, 29 Mac (Bernama) -- Isu berkaitan pembekalan tenaga buruh asing ke negara ini dan kadar keluasan asal Tanah Rizab Melayu di Semenanjung dijangka menjadi tumpuan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat yang disiarkan di laman rasmi Parlimen, Chow Kon Yeow (PH-Batu Kawan) bertanyakan Menteri Sumber Manusia mengenai senarai rundingan yang sedang, telah dan juga dalam proses dengan negara berpotensi membekalkan tenaga buruh ke dalam negara.

Soalan itu dikemukakan Chow pada sesi Pertanyaan-pertanyaan Bagi Jawab Lisan yang turut meminta jumlah bilangan pekerja yang dijangka dibawa masuk dan tempoh untuk mengatasi isu kekurangan tenaga buruh yang dihadapi setiap industri pada masa ini.

Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Warisan-Semporna) turut meminta Menteri Sumber Manusia menyatakan sama ada kerajaan akan merangka satu dasar yang jelas dan kukuh bagi mengatasi isu kekurangan tenaga kerja di samping mengelak berlaku kebanjiran warga asing dalam negara.

Turut dijangka menjadi tumpuan ialah pertanyaan Datuk Seri Dr Ismail Abd Muttalib (PN-Maran) kepada Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim mengenai jumlah keluasan asal Tanah Rizab Melayu mengikut negeri di Semenanjung dan langkah kerajaan mengatasi isu keluasan yang semakin berkurangan.

Selain itu, Datuk Seri Hasni Mohammad (BN-Simpang Renggam) turut meminta Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim menyatakan status terkini mengenai hasrat negara menuju 'Carbon Neutral' menjelang 2050 di bawah Rancangan Malaysia Ke-12.

Selesai sesi itu, Rang Undang-undang Kesalahan-kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak (Pindaan) 2023 dijangka akan dibentangkan untuk bacaan kali kedua hari ini. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 hari yang lalu

Dewan Rakyat Bincang Isu Wang Tidak Dituntut Hari Ini

2

Semasa 5 hari yang lalu

Dewan Rakyat: Perdana Menteri Akan Jelaskan Penarikan Rayuan Kes Kalimah 'Allah' Hari Ini

3

Semasa 5 hari yang lalu

Agong Perkenan 5 Akta Diluluskan Parlimen - Timbalan Speaker

4

Politik 6 hari yang lalu

Dasar Baharu Lonjak Ekonomi, Bantuan Guaman Antara Tumpuan Hari Pertama Dewan Rakyat

Sorotan

1

HAWANA 2023: PM Akan Buat Beberapa Pengumuman Penting Berkenaan Hala Tuju Industri Media - Fahmi

2

Rombakan Kabinet Hak Mutlak, Budi Bicara Perdana Menteri - Ahmad Zahid

3

‘Master In The House Malaysia’ Sajian Terbaharu TV3

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

LIMA'23 Kembalikan Kemeriahan Langkawi

Semasa 20 jam yang lalu

Kematian Lelaki Ketika Operasi Anjing Liar Diklasifikasi Mati Mengejut, 'Henti Buat Spekulasi'

oleh Aiman Sadiq

Semasa 16 jam yang lalu

Malaysia Dan Indonesia Akan Bertemu Kepimpinan EU Bincang Pelaksanaan EUDR Semasa Misi Bersama

Semasa 1 hari yang lalu

Kereta Terbabas, Mayat Anggota Tentera Laut Ditemukan Dalam Parit