Berita Terkini

3 jam yang lalu: Malaysia destinasi mesra Muslim terbaik OIC 3 jam yang lalu: Bali keluar panduan etika untuk pelancong 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia akan ditutup pada 5 Jun sempena cuti umum Hari Keputeraan Agong 3 jam yang lalu: Dua remaja ditemukan lemas di Sungai Pahang 3 jam yang lalu: Zambry mulakan lawatan kerja ke Perancis dengan bertemu rakan sejawatan Catherine Colonna

IKUTI KAMI


Laksana Program TVET di Tempat Kerja, Itu Cara Terbaik Ganti Pekerja Asing

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Mar 2023 9:14AM

Kesejahteraan ekonomi rakyat menerusi penempatan pekerjaan akan mampu ditingkatkan sekiranya langkah berkenaan dipraktikkan. - Gambar oleh Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pemain industri digesa mengambil peluang penangguhan permohonan dan kelulusan kuota pekerja asing dengan melaksanakan program Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di tempat kerja masing-masing.

Setiausaha Agung Pertubuhan Kebangsaan Pekerja Berkemahiran (PKPB), Mohammad Rizan Hassan berkata, tindakan berkenaan dapat menjadi pemangkin kepada usaha penggantian pekerja asing di negara ini.

Menurut beliau, kesejahteraan ekonomi rakyat menerusi penempatan pekerjaan akan mampu ditingkatkan sekiranya langkah berkenaan dipraktikkan. 

"Situasi semasa ini seharusnya memberi ruang dan peluang kepada rakyat Malaysia untuk bangkit merebut peluang pekerjaan dalam apa saja sektor demi kelangsungan hidup.

"Di pihak industri, inilah masanya menunjukkan semangat nasionalisme yang tinggi dengan menyahut seruan kerajaan agar industri menerajui TVET, dan akhirnya boleh menyelesaikan isu kekurangan tenaga kerja separa mahir sert berkemahiran tinggi," katanya menerusi kenyataan kepada Getaran, hari ini. 

Beliau berkata demikian bagi mengulas keputusan kerajaan menangguhkan permohonan dan kelulusan kuota pekerja asing termasuk melalui Pelan Kelonggaran Penggajian Pekerja Asing (PKPPA) bermula Sabtu lalu, sehingga ke suatu tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar berkata, keputusan itu dibuat selepas kelulusan kuota pekerja asing setakat ini dijangka dapat memenuhi keperluan guna tenaga asing oleh industri termasuk di sektor kritikal.

Sivakumar berkata, Kementerian Sumber Manusia sudah meluluskan sebanyak 995,396 kuota penggajian pekerja asing, sehingga 14 Mac lalu.

Menurut beliau, ia membabitkan 342,106 bagi sektor pembinaan; perkhidmatan (143,568); perkilangan (387,122) dan perladangan (76,325).

Justeru, katanya, kementerian menggesa semua majikan yang diluluskan kuota pekerja asing untuk menyegerakan proses kemasukan pekerja dalam tempoh masa ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Mohammad Rizan berkata, 

kerajaan juga sewajarnya meletakkan syarat dan tuntutan kepada majikan yang telah membawa masuk pekerja asing untuk terlibat dalam pembangunan latihan TVET.

"Ini secara tidak langsung akan menjadi pemangkin kepada penggantian pekerja asing di tempat kerja masing-masing," katanya. 

Beliau memberitahu, PKPB menyambut baik keputusan yang diambil oleh Kerajaan Perpaduan itu dan sentiasa bersedia menyalurkan kerjasama diperlukan.

Mengenai jumlah kuota penggajian pekerja asing, jelas Mohamad Rizan, PKPB difahamkan Kementerian Sumber Manusia (KSM) meluluskan 995,396 permohonan merangkumi pelbagai sektor.

Bagaimanapun katanya, jumlah itu masih rendah berbanding jumlah kuota yang sudah diluluskan, sekali gus menimbulkan pertanyaan, adakah warga asing tidak lagi berminat bekerja di negara ini.

"Gambaran awal menunjukkan seolah-olah pekerja asing tidak menunjukkan minat yang tinggi untuk bekerja di Malaysia.

"Manakala pihak industri pula sedang bergelut memulihkan operasi perniagaan dan membuat perancangan bagi kemasukan pekerja asing yang diperlukan berdasarkan keperluan operasi semasa," katanya. - Getaran, 25 Mac 2023
 

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Beberapa Pegawai Ditukar Dalam Pembersihan Kementerian Sumber Manusia

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Ketua Setiausaha KSM Baharu Laksana ‘Pembersihan Dalaman’

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Kes Rasuah Pekerja Asing : Lebih Ramai Akan Dipanggil - SPRM

4

Semasa 1 bulan yang lalu

SPRM Teliti Rakaman CCTV Kereta Sivakumar - Laporan

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 3 jam yang lalu

Malaysia Destinasi Mesra Muslim Terbaik OIC

Semasa 1 hari yang lalu

2 Lagi Ditahan, Jumlah Tangkapan Kes Gaduh Di Tampoi Kini 14 Orang

Semasa 11 jam yang lalu

Jambatan Bagan Datuk Dibuka Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Agong, Putera Albert II Berangkat Ke Majlis Makan Malam Gala Sempena Perlumbaan F1