Berita Terkini

7 jam yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat tinggal 444 orang setakat 4 petang 7 jam yang lalu: Sesi libat urus perluas sistem pembayaran terbuka lebuh raya - Salahuddin 7 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM3.22 juta 7 jam yang lalu: Pemohon Skim SRP masih boleh dapat pembiayaan di bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan 7 jam yang lalu: 20,041 kes hilang wang daripada institusi perbankan di Malaysia pada 2022

IKUTI KAMI


Majikan Sepatutnya Syor Penambaikan Kebajikan Pekerja, Bukan Minta Cuti Sakit Dikurangkan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 05 Mar 2023 9:31PM

Tenaga pakar perlu mengesyorkan majikan agar tampil dengan saranan dalam menambahbaik aspek kebajikan pekerja. - Gambar hiasan Bernama  

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Golongan profesional digesa memberikan syor penambahbaikan lebih bersifat dinamik dalam aspek kebajikan dan kepentingan pekerja, bukan mencadangkan untuk mengurangkan cuti sakit mereka.

Presiden Kesatuan Sekerja Industri Elektronik Wilayah Utara Semenanjung Malaysia, Mohd Razi Rahim berkata, tenaga pakar perlu mengesyorkan majikan, terutama Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) agar tampil dengan saranan dalam menambahbaik aspek berkenaan.  

“Mereka merupakan tulang belakang kepada pembangunan syarikat dan organisasi. Kami berpandangan ia merupakan satu pendirian keterkebelakang dalam memelihara dan menambah baik kebajikan pekerja.

“Kami tertanya bagaimana MEF mempunyai angka kos kerugian RM5 bilion yang didakwa dialami majikan setiap tahun daripada sudut penggunaan cuti sakit. Peruntukan berkaitan cuti sakit termaktub dalam akta kerja yang dikuatkuasakan sejak tahun 1955,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.  

Mohd Razi berkata, penambahbaikan itu dilihat amat penting ketika seluruh dunia berhadapan dengan pasca pandemik COVID-19, selain belum mengambil kira pelbagai penyakit lain tidak mengira usia.

“Sudah lebih tujuh dekad akta itu dilaksanakan dan sudah tiba masa untuk menambah baik peruntukan berkaitan, bukannya mengambil jalan regresif.  

“Pekerja muda berusia 20-an hingga 30-an sudah mengalami penyakit jantung dan kencing manis kini dan faktor itu, menyebabkan sektor insurans memperkenalkan skim perlindungan 36 penyakit kritikal,” katanya.  

Secara langsung, Mohd Razi berkata, ia menunjukkan bahawa sudah ada keperluan untuk menambah baik kemudahan cuti sakit, bukannya mengurangkan skim terutama bagi golongan muda.

“Pada hari ini, kos perubatan juga melambung, sekali gus menjadi beban kos sara hidup kepada pekerja.

“Dalam dunia diselubungi pelbagai masalah dan tekanan dialami pekerja secara langsung dan tidak langsung, majikan yang mengaut keuntungan terlalu besar dengan jumlah berbilion ringgit, malah jauh lebih besar berbanding kos cuti sakit RM5 bilion dibangkitkan MEF,” katanya.

Sementara itu, Mohd Razi mempersoalkan adakah jumlah RM5 bilion itu terlalu besar, berbanding keuntungan berlipat ganda dinikmati majikan.

Jelasnya, keadaan pekerja menyedihkan di Malaysia adalah disebabkan golongan profesional yang tidak melihat isu dialami golongan itu secara realistik.

“Malaysia dinilai sebagai tidak konsisten kepada kesejahteraan pekerja, namun pakar pula menggalakkan kerajaan melanggar Standard Buruh Antarabangsa.  

“Cadangan mengurangkan cuti sakit bertentangan dengan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), maka hak berkenaan perlu dihormati majikan baik sektor swasta mahupun kerajaan,” katanya.  

Mohd Razi juga menyokong pendirian Persatuan Khidmat Nasihat Pencarum Perlindungan Sosial Malaysia (SPCAAM) baru-baru ini, berhubung isu berkenaan.

“Kami membantah apa jua percubaan, usaha dan cadangan untuk mengurangkan cuti sakit.

“Majikan yang tidak mementingkan keuntungan semata-mata akan tahu dan sedar bahawa kos cuti sakit, sudah dimasukkan sebagai kos pengurusan yang akan ditolak daripada pendapatan bercukai. Jadi, tiada alasan untuk menafikan hak pekerja.  

“Golongan profesional dan MEF sewajarnya berhenti daripada meneruskan usaha mahu mengurangkan cuti sakit, sebaliknya mencari jalan lain untuk kepentingan dan manfaat bersama antara majikan dengan pekerja,” katanya.  

Sebelum ini, Presiden MEF, Datuk Syed Hussain Syed Husman berpandangan, kemudahan cuti sakit wajar dikaji semula kerana ia membebankan majikan dari segi kos.

Datuk Syed Hussain Syed Husman
Datuk Syed Hussain Syed Husman

Syed Hussain mendakwa, majikan di Malaysia berdepan kerugian sekitar RM5.05 bilion kesan daripada pekerja yang mengambil cuti sakit.

Justeru, Presiden SPCAAM, J Solomon berkata, kenyataan Presiden MEF itu menunjukkan seolah-olah majikan tidak berperikemanusiaan dan tidak menghormati nyawa pekerja. - Getaran, 5 Mac 2023

Sorotan

1

Jangan Salahkan Media, Isu Perkauman Ini Ahli Politik Yang Mulakan!

2

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

3

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Kelab Hiburan Persembah ‘Thai Hot Guy’ Tiada Lesen, Bakal Dikenakan Tindakan

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Hayati Sambutan Hari Air Sedunia Dalam Usaha Pastikan Sumber Air Dijaga - Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

Terima Kecaman Ramai, Program ‘Thai Hot Guy’ Dibatalkan

oleh Farhana Farush