Berita Terkini

3 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 4 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 4 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 4 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 4 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Shahidan Gesa Identiti Pengimport Tunggal Telur Dari India Dibahas  

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 02 Mar 2023 3:30PM

Shahidan Kassim - Gambar fail Jabatan Penerangan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pendedahan baru-baru ini bahawa hanya sebuah syarikat Malaysia diberikan kebenaran dalam mengimport telur dari India, mendapat perhatian Datuk Seri Shahidan Kassim (PN-Arau) yang mahu perkara itu dibincangkan di Dewan Rakyat.

Bercakap di Parlimen hari ini, ahli politik veteran itu berkata, adalah wajar orang ramai dimaklumkan mengenai identiti pengimport dalam menggambarkan ketelusan.

Menurutnya, perkara itu selaras dengan pendirian kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa semua projek perlu melalui tender terbuka.

“Kami ingin tahu siapa pengimportnya. Ini (perbahasan) harus disegerakan kerana rakyat ingin tahu kerana pengimport dikatakan seorang yang terlibat dengan ‘the big shot’.

“Orang ramai bertanya tetapi bagaimana saya tahu?. Saya rasa kita patut berdebat tentang siapa pengimport telur dan berapa kos yang terlibat.

 “Saya akan failkan (usul) nanti,” katanya hari ini.  

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ramli Mohd Nor kemudiannya memberitahu Shahidan untuk menulis secara rasmi kepada pejabat speaker, sekiranya berhasrat membuat susulan mengenai perkara terbabit.

Shahidan berkata, perkara itu akan diusulkan di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) Dewan Rakyat yang memberi peluang kepada Ahli Parlimen biasa untuk menulis, bagi membincangkan perkara ditetapkan demi kepentingan awam yang mendesak.  

Berdasarkan peraturan Mesyuarat 18(2), ia menetapkan bahawa Ahli Parlimen yang ingin membincangkan perkara ditakrifkan sedemikian hendaklah mengemukakan pemberitahuan bertulis kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat sekurang-kurangnya 24 jam sebelum sidang bermula.  

Ia perlu memasukkan penjelasan mengenai perkara yang diusulkan sememangnya pasti, mendesak dan mempunyai kepentingan awam.

Yang Dipertua Dewan Rakyat kemudiannya boleh memilih untuk menolak usul tersebut melainkan dia berpuas hati bahawa ia memenuhi ketiga-tiga keperluan disebutkan di atas.

Shahidan menggesa perkara itu hanya dua hari selepas Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu mendedahkan bahawa hanya satu syarikat Malaysia sudah diberi kelulusan untuk mengimport telur dari India bagi menangani kekurangan produk terbabit di negara ini.  

“Setakat ini, hanya satu syarikat yang diberi kelulusan berdasarkan permohonan dan syor yang diterima kementerian,” katanya menerusi jawapan bertulis di Dewan Rakyat.  

Mohamad berkata, syarikat diberikan lesen import khas untuk tempoh enam bulan bermula Disember 2022 itu, dipilih berdasarkan pengalamannya mengeksport telur dari India ke Qatar untuk memenuhi permintaan Piala Dunia tahun lalu. - The Vibes, 2 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 jam yang lalu

Bekalan Telur Masih Stabil, Jika Tiada Hanya Kes Terpencil

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Pengeluaran Bekalan Telur Ayam Dalam Negara Beransur Stabil - Mohamad

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Pengimport Telur Ayam Tak Terima Subsidi, Dana Kerajaan

4

Semasa 3 minggu yang lalu

KPDN Pertimbang Semak Semula Kuota Import Minyak Masak, Telur Ayam

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Haram Peniaga Jual Makanan Hangit, Basi - Mufti

oleh Susan Albert

Semasa 14 jam yang lalu

Ahmad Zahid Dibenar Simpan Pasport Untuk Perjalanan Rasmi - Mahkamah Rayuan

oleh Wartawan The Vibes

Sukan 1 hari yang lalu

Terbuka Switzerland: Soon Huat-Shevon Mara Ke Pentas Akhir Bertemu Wakil China

Semasa 1 hari yang lalu

Tayar Harga Rahmah, Inisiatif Dania Garage Hargai Pelanggan

oleh Sophia Ahmad