Berita Terkini

1 jam yang lalu: Tidak sampai satu peratus amal pertanian organik di Malaysia - Mohamad Sabu 1 jam yang lalu: KKM bincang dengan JPA serap petugas kontrak ke jawatan tetap tanpa pencen - Dr Zaliha 2 jam yang lalu: Mahkamah Persekutuan akan putuskan permohonan semakan kes SRC Najib Esok 2 jam yang lalu: Malaysia-Singapura bincang hubungan, kerjasama dua hala di Hainan - Anwar 2 jam yang lalu: Tekanan, persekitaran tempat kerja antara faktor polis bunuh diri - Dewan Rakyat

IKUTI KAMI


Bidang Kuasa SPRM Berkaitan Rasuah, Bukan Etika Kehakiman - Presiden Majlis Peguam

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Feb 2023 9:03AM

Karen Cheah - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BARU - Presiden Majlis Peguam Malaysia, Karen Cheah pelik apabila laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali susah dikemukakan kepada Ketua Hakim Negara berhubung pelanggaran etika kehakiman, berada di luar pratonton pihak berkuasa.

Bercakap kepada The Vibes, Karen merujuk kepada laporan berita yang menyatakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said menerima surat daripada SPRM memaklumkan agensi itu sudah mengemukakan butiran siasatan melibatkan Mohd Nazlan yang juga Hakim Mahkamah Rayuan kepada Tun Tengku Maimun Tuan Mat.

“Telah dilaporkan bahawa laporan yang dikemukakan kepada Ketua Hakim Negara adalah berhubung siasatan mereka (SPRM) terhadap pelanggaran peraturan di bawah Kod Etika Hakim 2009 (JECA).

“Pertama, kenapa laporan daripada SPRM kepada Ketua Hakim Negara berkenaan JECA? (Bidang) Kuasa SPRM berkaitan dengan rasuah.

“Kod etika adalah dalam bidang kuasa Jawatankuasa Etika Kehakiman,” katanya kepada The Vibes ketika dihubungi untuk mengulas mengenai perkara itu.

Tindakan sedemikian, jelasnya, boleh menyebabkan agensi pencegahan rasuah itu bertindak melebihi kuasa berkanunnya.

'Keputusan mahkamah tertinggi tidak bermakna hakim tidak bertanggungjawab'

Mohd Nazlan Mohd Ghazali
Mohd Nazlan Mohd Ghazali

Pada Jumaat lalu, Mahkamah Persekutuan memutuskan siasatan SPRM ke atas Mohd Nazlan gagal mengikut protokol, mungkin disalah ertikan pihak tertentu yang beranggapan undang-undang hari ini akan menghalang penyiasatan terhadap pegawai kehakiman.

Bagaimanapun, Karen berkata, penghakiman itu jelas mengatakan tiada mana-mana individu lebih tinggi daripada undang-undang termasuk hakim, tetapi perlindungan tertentu mesti dipatuhi untuk memelihara kebebasan kehakiman dan menghormati doktrin pengasingan kuasa.

“Pihak Peguam menyatakan dengan jelas dalam siaran akhbar kami apabila laporan mengenai penyiasatan SPRM berlaku pada April tahun lalu. Kami tidak mengatakan hakim tidak boleh disiasat.

“Kami tidak pun mengatakan hakim berhak mendapat layanan istimewa, tetapi ada protokol tertentu yang perlu diikuti supaya keyakinan orang ramai terhadap kebebasan kehakiman dan hakim yang bersidang, terpelihara dan dilindungi,” katanya.

Beliau turut menegaskan Malaysia bukanlah satu-satunya negara yang mempunyai perlindungan sedemikian sambil merujuk kepada bidang kuasa Komanwel lain seperti India.

Jelasnya, India juga memerlukan perundingan dengan Ketua Hakim Negara, berbanding pihak berkuasa di bawah cabang eksekutif kerajaan yang mengambil perkara secara terbuka dan memberi gambaran terdapat beberapa bentuk campur tangan.

'Ia keputusan Mahkamah Persekutuan, bukan hanya Tengku Maimun'

Isham Jalil
Isham Jalil

Semalam, Ketua Penerangan UMNO, Isham Jalil menerusi hantaran di Facebook berkata, beliau tidak bersetuju dengan keputusan Tengku Maimun bahawa perundingan Ketua Hakim Negara diperlukan sebelum sebarang siasatan SPRM terhadap hakim yang sedang bersidang.

Berpendirian teguh dengan kepercayaannya bahawa hakim tidak berada di atas undang-undang, Isham berkata, pegawai kehakiman tidak seharusnya mempunyai imuniti daripada perkara jenayah.

Mengulas mengenai perkara itu, Karen menegaskan keputusan tersebut tidak sepatutnya disalah anggap sebagai (keputusan) Ketua Hakim Negara sahaja, tetapi juga daripada enam hakim lain Mahkamah Persekutuan iaitu Tan Sri Abang Iskandar Hashim, Datuk Mohamad Zabidin Diah, Datuk Nallini Pathmanathan, Datuk Vernon Ong, Datuk Harmindar Singh Dhaliwal dan Datuk Rhodzariah Bujang.

“Terdapat kegagalan untuk menghargai bahawa tiada siapa yang mengatakan hakim berada di atas undang-undang dan tidak boleh disiasat.

“Selanjutnya, kes di Mahkamah Persekutuan dibicarakan dengan tujuh hakim, bermakna perkara itu adalah kepentingan awam.

“Terdapat banyak nuansa yang terlibat (dalam keputusan itu), ia bukan persoalan sama ada kita bersetuju atau tidak bersetuju untuk tujuan kelebihan atau kekurangan politik,” katanya. - The Vibes, 28 Februari 2023

Sorotan

1

4 Beradik Maut Kebakaran Sembunyi Dalam Tandas Cuba Selamatkan Diri

2

Perkhidmatan Kesihatan Servis Kritikal, Babitkan Nyawa, Jangan Rosakkan Dengan Mogok 

3

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

MOT Arah PRASARANA Bincang Masalah Teknikal LRT, MRT

Semasa 1 hari yang lalu

Lawatan Anwar Ke China Untuk Perkukuh Hubungan Dua Hala - Zambry

oleh Khaw Chia Hui

Semasa 2 jam yang lalu

Perbincangan Peringkat Tertinggi Harus Libatkan Persaingan Teknologi Sebagai Agenda Utama - PM

Semasa 9 jam yang lalu

Anwar Berbuka Puasa, Beramah Mesra Dengan Komuniti Islam Di Hainan