Berita Terkini

9 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 10 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 10 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 10 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 10 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


CUEPACS Kecewa, Belanjawan 2023 ‘Gagal’ Selesai Tekanan Sara Hidup Penjawat Awam

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Feb 2023 10:00AM

Tiada sebarang komitmen diberikan kerajaan untuk menilai semula sistem saraan baharu perkhidmatan awam melalui model gaji dan upah yang mampu meningkatkan pendapatan penjawat awam supaya lebih baik. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menzahirkan kekecewaan apabila Belanjawan 2023 dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mampu menyelesaikan masalah tekanan kos sara hidup dihadapi kakitangan kerajaan.

Presidennya, Datuk Adnan Mat berkata, ia kerana tiada sebarang komitmen diberikan kerajaan untuk menilai semula sistem saraan baharu perkhidmatan awam melalui model gaji dan upah yang mampu meningkatkan pendapatan penjawat awam supaya lebih baik, berbanding peningkatan kos sara hidup.

Adnan Mat - Gambar Bernama
Adnan Mat - Gambar Bernama

“Faktor gaji dan upah menjadi perkara mendesak ketika ini kerana kadar semasa dilihat tidak lagi relevan dengan peningkatan kos sara hidup yang naik dengan begitu mendadak, terutama melibatkan keperluan asas seperti makanan, kesihatan dan perumahan,” katanya menerusi kenyataan.

Beliau berkata, inisiatif kerajaan memberikan pengurangan cukai pendapatan individu ketika mengumumkan belanjawan itu, sebenarnya tidak memberi kesan besar kepada pendapatan boleh guna rakyat, terutama penjawat awam.

Katanya, lebihan pendapatan boleh guna sehingga RM1,300 melalui pengurangan cukai itu, tidak menggambarkan situasi sebenar rakyat di luar sana.

Malah, menurutnya, penjawat awam ketika ini mengharapkan sebuah sistem saran baharu, memandangkan sistem saraan perkhidmatan awam digunapakai ketika ini sudah lama tidak dikaji, iaitu sejak November 2002 dan tidak lagi sesuai dengan persekitaran ekonomi semasa.

“Seperti dinyatakan sebelum ini, kunci kepada negara untuk keluar daripada kancah kos sara hidup ini, ialah dengan kaedah meningkatkan gaji dan upah pekerja, disamping melaksanakan langkah mengawal kenaikan kos sara hidup.

“Begitu juga membabitkan hal pemilikan rumah mampu milik dalam kalangan penjawat awam, (ia) juga tidak diberi tumpuan dalam belanjawan ini,” katanya.

Adnan berkata, kerajaan sewajarnya memperkenalkan semula program perumahan mampu milik untuk penjawat awam seperti sebelum ini.

“Konsep rumah mampu milik seperti Program Satu Anggota Satu Rumah (SASaR) yang dikhususkan kepada anggota ATM (Angkatan Tentera Malaysia), perlu diperluaskan kepada semua penjawat awam.

“Penjawat awam tidak meminta perumahan percuma kerana kami sanggup membelinya, tetapi harga ditawarkan pemaju ketika ini sangat tidak masuk akal dengan kadar gaji semasa penjawat awam,” katanya.

Rumah Keluarga Malaysia ATM - Gambar fail
Rumah Keluarga Malaysia ATM - Gambar fail

Justeru, beliau berkata, pihaknya berharap kerajaan masih terbuka untuk memperhalusi semula permintaan warga penjawat awam, terutama dalam hal membabitkan permasalahan kos sara hidup.

Ujarnya, sebelum ini sudah beberapa kali kerajaan mahu mengkaji sistem saraan perkhidmatan awam, namun sehingga kini tiada apa-apa perkembangan atau khabar gembira diterima.

Penjawat awam, katanya, berbesar hati supaya kerajaan mempertimbangkan pandangan dan keluhan golongan itu yang selama ini memberi sokongan penuh kepada agenda serta aspirasi kerajaan.

“(Apapun), CUEPACS mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Perdana Menteri atas pembentangan semula Belanjawan 2023. CUEPACS yakin warga penjawat awam akan memberikan komitmen sepenuhnya bagi menjayakan aspirasi dibawakan kerajaan berhubung belanjawan ini agar manfaatnya dinikmati seluruh rakyat.

“CUEPACS juga mengucapkan ribuan terima kasih atas inisiatif kerajaan meneruskan kebenaran penebusan awal Gantian Cuti Rehat sehingga 50 peratus, iaitu maksimum 90 hari, selain pemberian Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak RM700 kepada semua penjawat awam Gred 56 ke bawah, termasuk lantikan kontrak,” katanya.

Semalam, Anwar yang juga Menteri Kewangan menerusi pembentangan Belanjawan 2023 yang bertemakan Membangun Malaysia Madani, mengumumkan peruntukan di bawah perbelanjaan itu, ditambah kepada RM386.14 bilion daripada RM372.3 bilion, seperti diumumkan kerajaan terdahulu pada 7 Oktober tahun lalu.

Bagi aspek penjawat awam, Perdana Menteri berkata, kerajaan bersetuju memberikan beberapa peruntukan, seperti Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak RM700 kepada semua penjawat awam Gred 56 ke bawah, termasuk lantikan kontrak, manakala bantuan khas RM350 akan disalurkan kepada golongan pesara, dengan kedua-dua bayaran itu akan dibuat April depan. - Getaran, 25 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Bayaran BKKA 2023 Untuk Penjawat Awam Mulai 17 April - Dr Zulkapli

2

Semasa 6 hari yang lalu

Penjawat Awam Terlibat Tugas Pasca Banjir Layak Dapat Elaun 

3

Semasa 6 hari yang lalu

Projek Tebatan Banjir Disegerakan Untuk Kurangkan Impak Bencana - Anwar

4

Semasa 3 minggu yang lalu

PM Mahu Penjawat Awam Kendali Tugas Besar

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ribut Petir, Hujan Lebat Dan Angin Kencang Sehingga 1 Tengah Hari

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

PM Adakan Lawatan Rasmi Ke Kemboja Esok

Sukan 22 jam yang lalu

Benarkan Kabaddi, Silambam Ke SUKMA Jika Ada Penyertaan Mencukupi - Peja

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 12 jam yang lalu

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

oleh Terence Fernandez