Berita Terkini

2 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 3 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 3 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 3 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 3 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Rukun Negara Terabai, Perlu Dipamer Di Pejabat Kerajaan, Sekolah

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Feb 2023 8:18PM

ikrar Taat Setia dalam buku Rukun Negara yang telah diterbitkan oleh Jabatan Penerangan pada hari pengisytiharan Rukun Negara. - Gambar ihsan Arkib Negara

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Hulu Langat, Mohd Sany Hamzan mencadangkan agar Rukun Negara dipamerkan di setiap pejabat dan agensi kerajaan selain di sekolah kerana amalan mulia yang termaktub di dalamnya seolah-olah diabaikan ketika ini.

Menurut beliau, Rukun Negara amat penting dan perlu dihadam sepenuhnya oleh rakyat.

“Kalau kita nak tengok Rukun Negara sekarang ini, yang pertama pergi ke sekolah di dinding ada. Itu pun kadang-kadang cat sudah pudar.

“Yang kedua, nak tengok Rukun Negara ini di buku tulis pelajar sekolah. Yang lain kita tidak nampak di mana berkaitan Rukun Negara ini.

“Jadi saya nak tanya Jempol, setuju atau tidak kalau di pejabat kerajaan dan sekolah, sebelah gambar Agong, Perdana Menteri dan Sultan kita letak juga Rukun Negara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mencelah Datuk Shamshulkahar Mohd Deli (BN-Jempol) semasa membahaskan Usul Titah Diraja di Dewan Rakyat, hari ini.

Buku risalah Rukun Negara bersaiz 20sm x 28sm, setebal 20 halaman ini kini dalam simpanan Arkib Negara. - Gambar ihsan Arkib Negara
Buku risalah Rukun Negara bersaiz 20sm x 28sm, setebal 20 halaman ini kini dalam simpanan Arkib Negara. - Gambar ihsan Arkib Negara

Sementara itu, Shamshulkahar menyambut baik cadangan yang disuarakan Mohd Sany bagi memastikan keharmonian pelbagai kaum akan lebih terjamin.

“Jempol amat setuju, sebagaimana semua sedia maklum, Rukun Negara adalah panduan hidup rakyat. Ini sama penting.

“Inilah teras kejayaan kita selama ini. Rakyat hidup bersatu padu dan wajib untuk kita pertahankannya sampai bila-bila,” katanya.

Sebelum itu, Shamshulkahar menegaskan setiap warganegara wajib memahami, menghayati dan menghormati Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara untuk menyemai perpaduan.

Jelas beliau, Rukun Negara perlu dijadikan panduan hidup masyarakat majmuk bagi menjamin perpaduan dan kerukunan masyarakat di Malaysia.

“Setiap warganegara Malaysia wajib memahami, menghayati, menghormati Perlembagaan Persekutuan sebagai undang-undang tertinggi negara.

“Teras pentadbiran negara kita selama ini menekankan kepada perpaduan rakyat, berbilang kaum dan pembangunan negara di seluruh wilayah sejak merdeka,” katanya. - Getaran, 20 Februari 2023


 

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 13 jam yang lalu

Anwar Tiba Di Phnom Penh, Lawatan Rasmi Perkukuh Hubungan Malaysia-Kemboja

Semasa 1 hari yang lalu

PM Adakan Lawatan Rasmi Ke Kemboja Esok

Semasa 13 jam yang lalu

Ahmad Zahid Dibenar Simpan Pasport Untuk Perjalanan Rasmi - Mahkamah Rayuan

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 15 jam yang lalu

Sudsidi Bersasar, Harga Barangan Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini