Berita Terkini

3 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 3 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 3 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 3 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 8 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Menu Rahmah Cetus Gamat, 'Benda Tak Betul, Cuba Tengok Hansard Saya'

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Feb 2023 5:24PM

Dewan Rakyat hari ini menjadi kecoh apabila Mohd Sany Hamzan (PH- Hulu Langat) mempersoalkan kenyataan Dr Halimah Ali (PN-Kapar) mengenai Menu Rahmah. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sidang Dewan Rakyat hari ini gamat seketika selepas Mohd Sany Hamzan (PH- Hulu Langat) membangkitkan semula kenyataan Dr Halimah Ali (PN-Kapar) bahawa Menu Rahmah berisiko mendedahkan rakyat dengan pelbagai penyakit, khususnya kanser dan autisme.

Kekecohan bermula apabila Datuk Awang Hashim (PN-Pendang) mencelah perbahasan Datuk Azman Nasrudin (PN-Padang Serai) yang mempersoalkan berapa lamakah peniaga mampu bertahan sekiranya program itu dianjurkan oleh kumpulan terbabit dan berapa pula kos perbelanjaan sekiranya inisiatif berkenaan dilaksanakan kerajaan.

Mohd Sany tidak berpuas hati dengan perkara itu lalu bangun mempertikaikan di manakah Dr Halimah mendapat fakta bahawa Menu Rahmah boleh menyebabkan kanser dan autisme.

Mohd Sany Hamzan - Gambar fail
Mohd Sany Hamzan - Gambar fail

“(Ahli Berhormat) Kapar membawa fitnah dalam dewan yang mulia, buat cerita tidak betul. Di manakah dia dapat kata Menu Rahmah menyebabkan kanser dan autisme,” soalnya ketika mencelah perbahasan Titah Diraja di Dewan Rakyat, hari ini.

Kata-kata itu menyebabkan Dr Halimah bangun mencelah dan meminta kenyataannya didengar semula kerana apa yang dinyatakan Mohd Sany tidak tepat.

 Dr Halimah Ali - Gambar dari Facebook
Dr Halimah Ali - Gambar dari Facebook

“Benda yang dikatakan (Hulu Langat) tidak betul, cuba tengok hansard saya. Tiada pun Menu Rahmah saya kata menyebabkan kanser,” katanya.

Mohd Sany bagaimanapun tetap cuba bangun dan mengulangi pendiriannya bahawa kenyataan Dr Halimah adalah fitnah politik daripada Perikatan Nasional (PN) sebagai usaha untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Satu dunia melihatnya, sebab itu mereka ini tak faham (konsep Menu Rahmah). Ini suatu fitnah jelas daripada PN,” katanya.

Kenyataan Mohd Sany menyebabkan Awang mencabar kerajaan membawa perkara itu ke mahkamah sekiranya ia adalah berita palsu daripada pembangkang.

“Pergi makan ubat dahulu Hulu Langat…kalau tuduh fitnah, sekiranya berani saya cabar di luar (mahkamah),” katanya.

Kekecohan itu menyebabkan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Johari Abdul tidak membenarkan lagi Ahli Dewan Rakyat untuk mencelah.

Beliau meminta Azman mengalihkan perbahasan kepada isu lain antaranya isu tempatan melanda Kedah bagi meredakan keadaan.

 Johari Abdul
Johari Abdul

“Padang Serai, jangan bagi sesiapa lagi, tolong gulung… bawa pula isu lain, panjang sangat dah isu (Menu Rahmah),” katanya. 

Terdahulu, Dr Halimah dilaporkan menyuarakan kebimbangan bahawa penyediaan makanan yang berharga rendah untuk Menu Rahmah tidak sepatutnya sehingga menyebabkan golongan kurang berkemampuan mendapat hidangan yang bermutu rendah.

Beliau dilaporkan berkata, pihaknya tiada masalah dengan istilah Rahmah atau apa sahaja tetapi jangan sampai golongan B40 diberikan bekalan makanan yang tidak berkualiti dan mungkin juga menyebabkan mereka terdedah kepada kanser, 'autoimmune disease', autisme dan sebagainya.

Terdahulu, Azman mempertikaikan inisiatif kerajaan yang memperkenalkan Menu Rahmah dalam membantu rakyat.

Ini kerana beliau berkata, keluarga besar perlu berbelanja dari RM60 hingga RM80 sehari untuk Menu Rahmah sedangkan sepatutnya kerajaan memfokuskan dalam kawalan harga barang. - Getaran, 20 Februari 2023

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Pakej Rahmah Haji Tawar Harga Bawah RM50,000

Sukan 1 hari yang lalu

Penggusti APAC Sedia Bersaing Dengan Jaguh Dunia Di Jepun Dan AS

Semasa 15 jam yang lalu

KPDN Terengganu Gerakkan 116 Penguat Kuasa Op Pantau 2023

Semasa 15 jam yang lalu

Syarikat Korporat, Individu Disaran Selaraskan Bantuan Ramadan, Aidilfitri