Berita Terkini

4 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 4 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 4 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 4 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 8 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Bajet 2023: NGO Mohon Bantuan Kewangan Lebih Besar Untuk OKU

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 19 Feb 2023 9:10AM

Bantuan semasa yang diterima dari kerajaan tidak mencukupi kata ILTC. - Gambar fail oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mewakili orang kurang upaya (OKU) yang bergelut dengan mata pencarian, menyerahkan memorandum kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa kerajaan memenuhi senarai tuntutan daripada komuniti itu dalam semakan semula Bajet 2023 yang akan datang.

Menurut Badan Latihan dan Hidup Berdikari Malaysia (ILTC), 1.8 peratus daripada penduduk di negara ini atau sekitar 633,653 terdiri daripada OKU yang bergelut untuk membayar bil elektrik dan air, perbelanjaan perubatan, yuran pengangkutan, sewa rumah, perbelanjaan pendidikan anak dan keperluan asas lain.

Menerusi memorandum ini, mereka memohon bantuan kewangan yang lebih besar untuk OKU, antara RM800 hingga RM1,000 sebulan dalam bajet yang akan dibentangkan pada 24 Februari depan.

Bantuan semasa kerajaan yang diterima, kata mereka, tidak mencukupi berikutan peningkatan kos sara hidup, terutamanya apabila ramai OKU dilaporkan menganggur.

Antara keperluan asas yang diperlukan termasuk keperluan kesihatan harian seperti lampin, beg air kencing dan beg kolostomi serta bantuan lain seperti kerusi roda, tongkat, kaki palsu dan alat pendengaran.

Peranti fisioterapi dan Braille juga turut dalam senarai bantuan yang diminta NGO tersebut.

ILTC Malaysia juga menegaskan OKU disisihkan daripada pekerjaan oleh banyak syarikat atas alasan mereka mempunyai masalah fizikal.

Di samping itu, terdapat dakwaan pemandu Grab membatalkan perjalanan penumpang OKU kerana mendapati mereka membebankan dan memerlukan bantuan fizikal.

Tegas mereka, penghinaan kepada kecederaan, kebolehcapaian dalam sistem pengangkutan awam semasa di negara ini meninggalkan banyak perkara yang diingini komuniti itu.

Memorandum itu, yang dihantar ke Pejabat Perdana Menteri semalam, ditandatangani oleh Presiden ILTC Malaysia, Sivasangararao Guruvaloo.

ILTC Malaysia disertai lima NGO lain iaitu Persatuan Sahabat Budi Prihatin Kuala Muda (Kedah), Persatuan Kebajikan Dharmam Thalai Kaakkum Malaysia, Persekutuan Hak Asasi Manusia Global, Persatuan Gagasan Inovasi Rakyat Malaysia dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia.

Mereka turut menyerahkan satu lagi memorandum menggesa kerajaan untuk memberi pertimbangan kepada pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang memerlukan pengeluaran segera bagi mengharungi masa sukar dan memulakan semula kehidupan mereka.

Memorandum berasingan itu menggesa pejabat Perdana Menteri untuk memulakan undang-undang bagi membendung dan mencegah gangguan dan diskriminasi terhadap penganut agama minoriti.

Memorandum tersebut diterima Pegawai Khas kepada Setiausaha Sulit Kanan di Jabatan Perdana Menteri, Muhammad Fikri Khalid.

Pada Disember lalu, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berhasrat untuk menyelesaikan pindaan kepada Akta Orang Kurang Upaya 2008 dan laporan Konvensyen Mengenai Hak Orang Kurang Upaya tahun ini.

Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Maziah Che Yusof berkata, Majlis Kebangsaan Bagi OKU akan terus memantau pelaksanaan dasar negara berkaitan komuniti itu, mengesyorkan penambahbaikan, serta melaksanakan fungsi lain seperti disenaraikan di bawah Akta OKU 2008.

Menurutnya, kementerian sedang menyelaras pencapaian 20 agensi terkemuka dalam Pelan Tindakan OKU 2016-2022 untuk dibentangkan pada mesyuarat majlis itu awal tahun depan.

“Melalui pelbagai sesi perundingan dan penglibatan melibatkan semua agensi peneraju, adalah menjadi hasrat semua pihak agar maklumat dan input yang diperolehi dapat digunakan untuk perancangan dan pelaksanaan program serta inisiatif baharu yang lebih berkesan, khususnya bagi membangun dan memperkasakan golongan OKU di Malaysia,” katanya. - The Vibes, 19 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Ras Adiba Azam Terus Perjuangkan, Perkasakan Komuniti OKU

2

Semasa 5 hari yang lalu

Dewan Rakyat: Langkah Capai Sasaran 31 Peratus Tenaga Boleh Baharu Tumpuan Hari Ini

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Perkenalkan Mekanisma Efektif Pantau Pelaksanaan Belanjawan 2023 - Lam Thye

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Pastikan Agensi Islam Amal Tatakelola Baik, Julang Integriti Seperti Dihasratkan PM

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

IJM Sedia Laksana Sistem Pembayaran Tol Secara Terbuka

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Pindaan AUKU: Kebebasan Pelajar Dan Pensyarah Berpolitik Perlu Ada Batas

Semasa 4 jam yang lalu

Tiada Virus Marburg Dikesan Di Malaysia Setakat Ini - Dr Zaliha

Semasa 1 hari yang lalu

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

oleh Aiman Sadiq