Berita Terkini

3 jam yang lalu: Dana jaminan pembiayaan SJKP ditingkatkan daripada RM3 bilion kepada RM5 bilion - PM 3 jam yang lalu: Kerajaan setuju lanjutkan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM8,000 untuk simpanan bersih tahunan dalam SSPN sehingga 2024 - PM 3 jam yang lalu: Kebakaran: Kematian wanita OKU kerana lemas terhidu asap - polis 3 jam yang lalu: Kerajaan setuju beri sagu hati RM300 kepada 200,000 anggota Rela, sukarelawan APM, sukarelawan polis dan sukarelawan bomba - PM 3 jam yang lalu: 995,396 kuota pekerja asing diluluskan sehingga 14 Mac

IKUTI KAMI


Palsukan Dokumen, MAIS Akan Ambil Tindakan Undang-Undang

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Feb 2023 4:30PM

MAIS menegaskan pihaknya tidak pernah melantik mana-mana pihak menjadi ejen untuk projek bantuan bakul makanan. - Gambar hiasan Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) menyangkal dakwaan pihaknya terbabit dalam projek pembekalan bantuan bakul makanan yang dilaksanakan oleh sebuah syarikat.

Setiausaha MAIS, Dr Ahmad Shahir Makhtar berkata, pihaknya menerima aduan daripada sebuah syarikat swasta yang menerima pesanan pembelian (PO) dan invois menggunakan kepala surat rasmi berlogo agensi agama itu, bagi tujuan mendapatkan dana projek pembekalan bantuan bakul makanan. 

"Hasil semakan, kedua-dua dokumen berkenaan didapati palsu dan MAIS tidak terlibat dengan projek pembekalan bakul makanan (food bank). 

"Pada masa sama, MAIS juga tidak pernah melantik mana-mana pihak menjadi ejen untuk projek bantuan yang berkaitan," katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Menurut beliau, tindakan sama juga dikenakan terhadap mereka yang memalsukan dokumen melibatkan MAIS untuk tujuan menyalahi undang-undang dan mengelirukan orang ramai.

"MAIS kesal dan memandang serius insiden pemalsuan dokumen dengan menggunakan logo MAIS.

"Perbuatan pemalsuan dokumen membabitkan MAIS adalah jenayah serius kerana menjejaskan imej institusi dalam menyampaikan perkhidmatan yang terbaik kepada umat Islam, khususnya di Selangor," katanya. 

Jelas Ahmad Shahir, laporan polis akan dibuat agar tindakan undang-undang dapat diambil terhadap pihak melakukan jenayah pemalsuan dokumen di bawah Seksyen 468 Kanun Keseksaan (Akta 574). 

"Jika disabitkan kesalahan, pesalah boleh dikenakan hukuman penjara selama tujuh tahun dan dikenakan denda.

"MAIS melihat perbuatan pemalsuan dokumen ini jenayah serius kerana ia menjejaskan imej dalam menyampaikan perkhidmatan terbaik kepada umat Islam khususnya di Selangor," katanya. 

Beliau turut menasihatkan orang ramai agar lebih berhati-hati dan berwaspada dengan penipuan oleh pelbagai pihak menggunakan nama MAIS untuk tujuan mendapatkan sumbangan dan apa-apa kepentingan lain.

"Jika terdapat perkara yang meragukan, orang awam boleh mendapatkan pengesahan daripada MAIS dan merujuk melalui talian 03-5515 3400 atau emelkan terus ke [email protected]," katanya. - Getaran, 17 Februari 2023

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

12 Lagi Mangsa Sindiket Penipuan Kerja Di Kemboja Berjaya Diselamatkan - PM Anwar

Semasa 17 jam yang lalu

Anwar Dijadual Mula Lawatan Rasmi Ke China Dengan Menghadiri BFA 2023 Di Hainan

Semasa 1 hari yang lalu

Sebanyak 574,886 Permohonan Baharu Sumbangan Tunai Rahmah - Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

Penguatkuasa Kasari Warga Emas, 9 Saksi Dipanggil

oleh Aiman Sadiq