Berita Terkini

3 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 4 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 4 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 4 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 4 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Kehilangan, Pembaziran RM158.08 Juta Dikesan Di 3 Kementerian, 4 Jabatan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Feb 2023 2:54PM

Lebih separuh daripadanya membabitkan JKDM dan kutipan duti bagi kenderaan import di Pulau Bebas Cukai di Langkawi dan Labuan. - Gambar hiasan dari fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BARU - Laporan Ketua Audit Negara 2021 mengenal pasti kerugian atau kehilangan, pembaziran, dan pembayaran tidak teratur bernilai RM158.08 juta membabitkan wang awam.

Pengauditan pematuhan sebanyak RM1.127 bilion wang awam melibatkan tiga kementerian dan empat jabatan persekutuan.

Menurut laporan itu, Pejabat Ketua Audit Negara mengenal pasti kerugian RM116.95 juta atau kehilangan wang awam, lebih separuh daripadanya membabitkan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan kutipan duti bagi kenderaan import di Pulau Bebas Cukai di Langkawi dan Labuan.

Duti kastam berjumlah RM72.32 juta terkutip kurang disebabkan syarat pemastautin dan pemilikan kenderaan tidak dipatuhi serta pengiraan duti eksais tidak tepat,

Sementara itu, laporan itu turut menyebut percanggahan yang melibatkan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI), khususnya berkaitan pembayaran Skim Subsidi Harga Padi (SSHP) di bawah perjanjian konsesi untuk menguruskan industri padi dan beras.

Kementerian itu masih belum menerima RM37 juta dana obligasi sosial, manakala RM0.73 juta pembayaran SSHP dibuat kepada pesawah yang meninggal dunia, dan RM3.99 juta jentera tidak digunakan, rosak dan tidak mematuhi perjanjian konsesi.

Audit terhadap polis juga mendapati RM19.58 juta pembaziran dan pembayaran tidak teratur.

Menurut laporan itu lagi, RM17.76 juta membabitkan bayaran yang tidak mematuhi kontrak, manakala RM1.82 juta membabitkan denda yang tidak dikenakan.

Laporan itu juga mengenal pasti bahawa kontraktor perkhidmatan, SR Express (M) Sdn Bhd melantik subkontraktor tanpa kelulusan dengan perjanjian bernilai RM32.58 juta.

Selain itu, laporan itu juga merujuk kepada RM4 juta dalam pembaziran wang awam dan RM7.31 juta dalam pembayaran tidak tetap yang melibatkan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOM) dan Geran Kandungan Digital.

Bayaran Geran Kandungan Digital dari 2017 hingga 2019 berjumlah RM4 juta telah dibuat walaupun projek gagal disiapkan, manakala RM3.25 juta turut dikeluarkan walaupun projek sebelum ini masih belum disiapkan.

Selain itu, laporan itu juga mengenal pasti bahawa wang daripada geran tersebut diberikan kepada syarikat yang berkaitan dengan ahli Lembaga Pengarah atau ahli jawatankuasa membabitkan RM4 juta, manakala bayaran tidak wajar bernilai RM60,000 berhubung penjualan hak penyiaran tanpa kelulusan. – The Vibes, 16 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir: 5,925 Tan Metrik Sisa Sampah Dikutip Di Johor Sehingga Kini

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Isu NRW Perlu Ditangani Secara Holistik, Perbelanjaan Modal Besar - Nik Nazmi

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Siasat Individu, Syarikat Elak Bayar Cukai - PM

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Tunggakan Cukai RM1.7 Bilion: Mahkamah Persekutuan Dengar Rayuan Najib, Anak 14 Jun

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

6 Fasiliti Terjejas Teruk Banjir Akan Dibaik Pulih Dalam Tempoh 6 Bulan - Dr Zaliha

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir: 5,925 Tan Metrik Sisa Sampah Dikutip Di Johor Sehingga Kini

Semasa 15 jam yang lalu

Sudsidi Bersasar, Harga Barangan Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Pelantikan 28 Panel Pakar Beri Nilai Tambah Pada Inisiatif Dan Ikhtiar KPKT