KUALA LUMPUR - Pelaksanaan inisiatif Menu Rahmah yang menawarkan makanan pada harga RM5 dan ke bawah sejak hujung bulan lalu, tidak melibatkan sebarang peruntukan atau perbelanjaan kerajaan.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, ia sebaliknya adalah komitmen penuh peniaga yang sukarela menyertainya.
Beliau berkata, sejak dilancarkan, Menu Rahmah mendapat sambutan baik di seluruh negara dengan ramai peniaga bersama menyahut aspirasi kerajaan, bagi membantu mereka yang memerlukan, terutama golongan B40.

“Ramai golongan peniaga berlumba-lumba menyertai inisiatif ini dengan menawarkan juadah serendah RM5 di premis mereka, ini maknanya mereka mahu bersama melakukannya dengan semangat kebajikan tanpa paksaan sesiapa.
“Jadi konsepnya di sini jelas, tiada libat satu sen pun duit kerajaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan inisiatif Menu Rahmah yang disertai Persatuan Pengusaha Tom Yam Malaysia (Pertom) di Lembah Keramat di sini.
Salahuddin berkata, kementeriannya tidak pernah memaksa mana-mana perniagaan, pengusaha dan pemain industri makanan baik besar mahupun kecil melibatkan diri di dalam penjualan Menu Rahmah.
“Kita tidak paksa, sebaliknya ia adalah satu libat urus dengan industri antaranya Mydin (Mydin Mohamed Holdings Berhad), Persatuan Pengusaha Restoran India Muslim Malaysia, Pertom dan Persatuan Pengusaha Restoran India Malaysia.
“Selepas sesi libat urus ini barulah kita kemukakan idea Menu Rahmah ini dengan sasaran pembeli ialah mereka yang memerlukan juadah harian pada harga mampu,” katanya.
Katanya, kementerian itu sedang dalam proses membangunkan satu aplikasi mengandungi direktori premis makanan yang menawarkan sajian Menu Rahmah di seluruh negara.
Aplikasi itu, jelasnya, bagi memastikan rakyat mempunyai maklumat terhadap peniaga yang menyertai inisiatif kerajaan berkenaan di kawasan mereka, selain mempromosikan premis menawarkan jualan Menu Rahmah.
Pada 31 Jan lalu, Salahuddin melancarkan inisiatif Menu Rahmah dan sebanyak 15,000 premis menjual makanan turut serta melaksanakan usaha berkenaan, bagi membantu mengurangkan beban kos sara hidup rakyat, terutama golongan berpendapatan rendah. – Bernama