Berita Terkini

3 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 3 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 3 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 3 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 3 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Anwar Umum 5 Pakar Profesional, Ekonomi Anggotai Badan Penasihat Khas

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Feb 2023 9:17PM

Anwar Ibrahim (kanan) bergambar bersama Hassan Marican, yang merupakan salah seorang anggota badan penasihat khas bagi membantu menasihati Menteri Kewangan. - Gambar dari Facebook Anwar Ibrahim

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Lima individu dilantik menganggotai badan penasihat khas ditubuhkan kerajaan bagi membantu menasihati Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Menteri Kewangan.

Perdana Menteri berkata, mereka terdiri daripada golongan profesional dan pakar ekonomi yang akan diketuai Penasihat Petronas, Tan Sri Hassan Marican.

“Selain Tan Sri Hassan, badan penasihat khas ini akan dianggotai Pengerusi Eksekutif FVSB, Datuk Ahmad Fuad Md Ali; Profesor Ekonomi Universiti Sunway, Profesor Dr Yeah Kim Leng; Profesor Ekonomi Universiti Malaya, Datuk Profesor Ulung Rajah Rasiah dan Pengerusi Sarawak Energy Berhad, Datuk Amar Abdul Hamed Sepawi.

“Saya mengulangi pendirian bahawa badan penasihat khas dilantik ini tidak akan menerima sebarang bayaran daripada kerajaan,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Terdahulu, pada 2 Disember lalu, media melaporkan bahawa Anwar memaklumkan beliau akan melantik beberapa penasihat khas, bagi membantu urusan kerajaan, terutama di Kementerian Kewangan. 

Katanya, penasihat itu tidak akan mengambil upah dengan ia diketuai Hassan. – Getaran, 7 Februari 2023

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

‘Terjah’ Landasan Sehingga Tren Tergendala, Lelaki Didakwa Di Mahkamah

oleh Wartawan Getaran

Sukan 1 hari yang lalu

Zii Jia Kembali Ke BAM?

Sukan 16 jam yang lalu

Malaysia Benam Hong Kong 2-0, Tutup Siri Aksi Persahabatan Dengan Bergaya

Semasa 5 jam yang lalu

Sultan Kedah Berkenan Terima Menghadap Menteri Komunukasi Dan Digital