Berita Terkini

17 minit yang lalu: PM Anwar tiba di Beijing mulakan lawatan rasmi tiga hari ke China 56 minit yang lalu: Kebakaran di Muar: Polis siasat semua aspek termasuk kecuaian 57 minit yang lalu: Bank Rakyat raih keuntungan sebelum cukai, zakat sebanyak RM1.70 billion 2 jam yang lalu: Tidak sampai satu peratus amal pertanian organik di Malaysia - Mohamad Sabu 2 jam yang lalu: KKM bincang dengan JPA serap petugas kontrak ke jawatan tetap tanpa pencen - Dr Zaliha

IKUTI KAMI


Wujudkan Undang-Undang Lebih Tegas Bendung Peningkatan Jenayah Siber

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Feb 2023 1:05PM

Hampir 70 peratus jenayah kolar putih hari ini diklasifikasikan sebagai penipuan dalam talian, dengan kerugian sekitar RM2.23 bilion dari 2019 hingga Jun tahun lepas. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Seorang pakar kriminologi menggesa undang-undang lebih tegas diwujudkan bagi membendung jenayah siber yang semakin meningkat selepas tiga wanita di sini secara kolektif kerugian sehingga RM1.7 juta.

Datuk P. Sundramoorthy berkata, ancaman jenayah sedemikian ketika ini lebih jelas berbanding sebelum ini kerana penipuan dalam talian melenyapkan perdagangan narkotik sebagai antara jenayah global teratas.

Katanya, data daripada pelbagai agensi penguatkuasaan undang-undang mendedahkan bahawa penipuan dalam talian kini menggantikan jenayah narkotik, setelah merekodkan lebih ramai mangsa daripada mereka yang ketagih dadah.

Datuk P. Sundramoorthy - Gambar dari Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia
Datuk P. Sundramoorthy - Gambar dari Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia

“Sudah tiba masanya untuk meneliti semula undang-undang memerangi jenayah siber. Kita perlu mempunyai mekanisme bersepadu untuk menyemak sifat sofistikated isu itu,” katanya kepada The Vibes.

Hampir 70 peratus jenayah kolar putih hari ini diklasifikasikan sebagai penipuan dalam talian, dengan kerugian sekitar RM2.23 bilion dari 2019 hingga Jun tahun lepas.

Sundramoorthy yang juga Profesor Madya di Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, kes itu diramalkan akan meningkat lagi seiring dengan pertumbuhan kadar penembusan internet melainkan terdapat strategi baharu untuk mengatasinya.

Sambil kurang bersetuju dengan hukuman mati, tegasnya, terdapat keperluan untuk memperhebat hukuman penjara dan sebat sebagai langkah pencegahan.

Beliau berkata, terdapat juga keperluan untuk memberi kuasa kepada pihak berkuasa supaya bertindak lebih pantas dan cekap dalam membekukan akaun bank yang digunakan sindiket penipuan terbabit.

Malah katanya, terdapat juga keperluan untuk tidak menggalakkan penggunaan mata wang digital, kerana ia mudah dimanipulasi sindiket penipuan, manakala keselamatan dalam talian haruslah dipertingkatkan.

“Ia juga mesti disertai dengan kesedaran orang ramai yang semakin meningkat terhadap jenayah siber, dan latihan untuk lebih banyak mata-mata gelap dalam talian untuk membanteras ancaman itu,” katanya.

Di Malaysia, majoriti mangsa ditipu melalui teknik Macau Scam yang melibatkan penipuan panggilan telefon dan tawaran pekerjaan yang tidak wujud di negara serantau.
Di Malaysia, majoriti mangsa ditipu melalui teknik Macau Scam yang melibatkan penipuan panggilan telefon dan tawaran pekerjaan yang tidak wujud di negara serantau.

Jenayah siber yang paling tinggi direkodkan ialah phising, penipuan laman web, aplikasi ransomware, aplikasi penyamaran kod hasad (malware) dan penggodaman peranti internet-of-things.

Di Malaysia, majoriti mangsa ditipu melalui teknik Macau Scam yang melibatkan penipuan panggilan telefon dan tawaran pekerjaan yang tidak wujud di negara serantau.

Sebagai contoh, Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain baru-baru ini berkongsi bagaimana seorang graduan universiti lesap RM20,000 selepas dia menyerahkan wang itu untuk mendapatkan tawaran kerja palsu, dan seorang jurutera kerugian RM2.9 juta selepas menjadi mangsa Macau Scam .

Sundramoorthy berkata, golongan belia juga perlu diterapkan dengan pendirian moral untuk mengelak daripada bekerja dalam jenayah siber kerana ramai sudah mula menerimanya sebagai pekerjaan.

Beliau juga mendedahkan golongan muda hari ini lebih bersedia untuk meminjamkan kad ATM dan akaun bank mereka kepada scammer sebagai medan pengubahan wang haram atau penipuan.

Susulan itu, Sundramoorthy menasihati orang ramai untuk memahami bahawa bank memerlukan masa dan bukti untuk membekukan akaun, jadi adalah penting untuk mencegah daripada terjebak dalam penipuan.

Beliau juga menggesa kursus khas yang bersesuaian untuk mendidik warga emas mengenai jenayah siber.

Menangani rogol kanak-kanak bawah umur, kesalahan juvana

Dalam perkembangan berasingan, Sundramoorthy berkata, sudah tiba masanya untuk memperkenalkan pendidikan seks kepada mereka yang berumur sembilan tahun ke atas berikutan peningkatan kes rogol dalam kalangan remaja bawah umur.

Merujuk kepada statistik yang dikongsi Shuhaily, Sundramoorthy berkata, nilai moral remaja hari ini tidak terpengaruh dengan kebangkitan media sosial dan akses mudah kepada kandungan negatif.

Dalam data yang didedahkan Shuhaily dalam seminar jenayah remaja baru-baru ini, terdapat 96 kes rogol, kebanyakannya membabitkan remaja bawah umur, dari Julai hingga November tahun lalu.

Majoriti suspek dikenali oleh mangsa.

“Polis telah menahan 77 pesalah juvana dan trend itu membimbangkan,” katanya.

Sementara itu, Shuhaily mendedahkan bahawa kes kesalahan juvana juga semakin meningkat dengan 1,251 ditahan dalam tempoh yang sama.

Mereka yang ditahan berumur antara 10 dan 19 tahun, manakala 86 peratus adalah lelaki.

Sundramoorthy berkata, terdapat keperluan untuk mengekang akses kepada pornografi dalam talian, walaupun ia tidak boleh dihapuskan sepenuhnya.

Tambahnya, berdasarkan data tangkapan polis, pendekatan yang lebih berkesan ialah menawarkan pendidikan seks di sekolah rendah dan menengah.

“Kerjasama daripada penjaga juga penting dalam mengurangkan rogol dalam kalangan kanak-kanak di bawah umur,” tegasnya. – The Vibes, 2 Februari 2022

Sorotan

1

4 Beradik Maut Kebakaran Sembunyi Dalam Tandas Cuba Selamatkan Diri

2

Perkhidmatan Kesihatan Servis Kritikal, Babitkan Nyawa, Jangan Rosakkan Dengan Mogok 

3

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Mohamad Faisal Lega Kemarau Gol Berakhir

Semasa 5 jam yang lalu

Rumah Anak Yatim Darul Aitam Dijadikan Perintis Program Literasi Digital

Semasa 11 minit yang lalu

Anwar Tiba Di Beijing, Teruskan Siri Lawatan Di China

oleh Khaw Chia Hui

Semasa 1 hari yang lalu

RUU Perbekalan 2023 Dibentangkan Untuk Bacaan Kali Kedua Di Dewan Negara