Berita Terkini

8 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 8 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 8 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 8 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 10 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Tidak Salah Anwar Lantik Nurul Izzah Bantu Tugas - Mufti Pulau Pinang

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Feb 2023 5:33PM

Wan Salim Wan Mohd Noor - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bukan satu kesalahan apabila Perdana Menteri melantik mantan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan, jika anaknya itu mempunyai kelayakan diperlukan.

Perkara itu disuarakan Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor yang menegaskan, tindakan pemimpin atau ketua kerajaan melantik anggota keluarga juga tidak salah, sekiranya memiliki integriti dan kepakaran.

Menurutnya, pelantikan itu dapat memudahkan urusan negara apabila dilaksanakan dengan kepakaran yang ada.

“Bagi saya tidak salah seorang pemimpin atau ketua kerajaan melantik anggota keluarganya sebagai pembantu atau penasihatnya dalam hal kewangan, ekonomi dan sebagainya.

“Asalkan individu dilantik itu mempunyai kelayakan dan kepakaran dikehendaki, di samping ada integriti diri, malah ini boleh memudahkan lagi urusan mahu dilaksanakan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Wan Salim berkata, sebagai seorang agamawan, beliau cenderung melihat isu berkenaan daripada perspektif Islam.

Dalam menilai sesuatu tindakan atau amalan, katanya, sebahagian individu terkeliru antara matlamat dan cara untuk mencapainya.  

“Banyak masa dihabiskan untuk berpolemik mengenai cara untuk mencapai sesuatu matlamat, sedangkan itu sendiri dipinggirkan dan mungkin diabaikan sama sekali,” katanya.

Beliau berkata, sebagai warganegara Malaysia, rakyat sepatutnya berbangga dengan individu yang sanggup berkhidmat untuk mereka dan negara secara sukarela, tanpa menuntut sebarang ganjaran.

Pada masa sama, Wan Salim mempersoalkan sikap sebahagian masyarakat memprotes seseorang yang berkhidmat untuk negara secara percuma.

“Bagi saya, sikap sedemikian menunjukkan kepada kehilangan pertimbangan akal yang waras.

“Keadaan ini boleh disamakan dengan kisah umat Nabi Luth AS yang mengusir golongan beriman dari kampung halaman dengan alasan mereka adalah orang yang menyucikan diri daripada kejahatan,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, dalam hal yang berkaitan tadbir urus sesebuah negara, matlamat ingin dicapai adalah perkhidmatan efisyen, telus dan amanah, agar nasib rakyat terbela, selain kehidupan mereka terjamin daripada aspek kebebasan, keadilan serta kebajikan.

Bagi mencapai keadaan itu, katanya, individu dipertanggungjawab mengendali urusan kerajaan terutama dalam hal membabitkan kewangan, mesti memiliki integriti diri.  

Jelasnya, ia perlu dilaksanakan supaya tidak berlaku ketirisan dan penyalahgunaan dana awam yang merugikan negara.

“Saya tidak mahu memuji Nurul Izzah secara berlebihan kerana sedar beliau hanyalah manusia biasa yang tidak terlepas daripada kelemahan dan kekurangan. Saya juga tidak mahu menyamakan beliau dengan Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang terkenal dengan sifat zuhud dan waraknya.

“Bagaimanapun, setakat yang saya tahu Nurul Izzah bukanlah seorang yang gila harta dan suka kepada kemewahan. Beliau juga mempunyai kelayakan dalam bidang berkaitan dengan jawatan dipegang,” katanya.

Wan Salim memaklumkan, tindakan Anwar melantik Nurul Izzah tanpa sebarang gaji atau elaun adalah tindakan mulia dan terpuji.

“Jika dilihat daripada perspektif Islam, tindakan sedemikian adalah mengikut jejak langkah orang soleh yang mendapat hidayah ALLAH SWT seperti terkandung dalam Al-Quran.

“Semoga ALLAH SWT merestui Anwar dan anaknya, selain memperbanyakkan lagi peribadi unggul seperti ini di Malaysia,” katanya.

Terdahulu, Nurul Izzah memaklumkan beliau dilantik sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri berkuat kuasa 3 Januari lalu, malah ia disahkan Anwar.

Ahli Parlimen Tambun itu berkata, beliau mempelawa anaknya untuk memegang jawatan tersebut bagi membantunya di Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan.

Bagaimanapun, beliau berkata, Nurul Izzah tidak menerima sebarang elaun untuk tugasan dilakukan di bawah portfolio terbabit. - Getaran, 1 Febuari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 17 jam yang lalu

PM Saksi Pemeteraian MoU Antara Syarikat Malaysia-Arab Saudi

2

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Merafak Sembah, Ucap Tahniah Sempena Ulang Tahun Keputeraan Sultan Ibrahim

3

Semasa 2 hari yang lalu

Anwar, Isteri Selesai Umrah, ‘Mendoakan Kesejahteraan Buat Rakyat, Negara’

4

Semasa 2 hari yang lalu

Hayati Sambutan Hari Air Sedunia Dalam Usaha Pastikan Sumber Air Dijaga - Anwar

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

Program Yayasan RYTHM Sekolah Maharani Buahkan Hasil Positif Bimbing Remaja Perempuan

Semasa 1 hari yang lalu

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

oleh Sofian Baharom

Semasa 15 jam yang lalu

5 Lebuh Raya Terlibat Sistem Pembayaran Tol Terbuka - Nanta

Semasa 1 hari yang lalu

TH Jangka Bantuan Kewangan Haji Meningkat RM500 Juta Pada 2024