Berita Terkini

13 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 13 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 13 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 13 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 14 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


Peruntukan Bukti Komitmen Kerajaan, Tapi Tingkatkan Juga Keselamatan Perairan Negara 

Semasa Dikemaskini 5 hari yang lalu · Diterbitkan pada 25 Jan 2023 8:56PM

Norazlinah Arif berkata usaha mewartakan Sabah dan Sarawak sebagai wilayah juga menguatkan lagi persepsi dan sokongan rakyat di kedua-dua negeri terhadap ideologi pentadbiran Malaysia Madani. - Gambar dari Wikipedia

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUNAK - Peruntukan RM1 bilion yang diluluskan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah bukti bahawa pembangunan Sabah dan Sarawak tidak pernah dipinggirkan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kunak, Norazlinah Arif berkata, peruntukan bagi menaik taraf prasarana di sempadan kedua-dua negeri itu mencerminkan usaha kerajaan dalam memastikan semua rakyat menerima akses setara dan seimbang, dari aspek ekonomi serta sosial.

Menurut beliau, usaha mewartakan Sabah dan Sarawak sebagai wilayah juga menguatkan lagi persepsi dan sokongan rakyat di kedua-dua negeri terhadap ideologi pentadbiran Malaysia Madani.

"Peruntukan RM1 billion ini merupakan langkah awal yang tepat dan dijangka memberi implikasi positif kepada perkembangan ekonomi serta sosial masyarakat kedua-dua negeri pada masa yang singkat.

“Pada masa sama, usaha itu dapat memperkukuh keselamatan rakyat di kawasan sepanjang sempadan Malaysia dan Kalimantan yang bakal menjadi ibu negara baharu Indonesia," katanya kepada Getaran.

Norazlinah Arif - Gambar dari Borneo Today
Norazlinah Arif - Gambar dari Borneo Today

Norazlinah yang juga Ketua Wanita WARISAN berkata, keselamatan di sempadan bagaimanapun kekal menjadi antara isu yang menimbulkan kekhuatiran rakyat.

Situasi itu jelasnya, diburukkan dengan beberapa siri pencerobohan di perairan Laut China Selatan, khususnya oleh pasukan tentera dan maritim China.

“Pembangunan pusat pentadbiran baharu Indonesia di Kalimantan itu walaupun bakal merancakkan pertumbuhan ekonomi setempat, ia juga mendedahkan negara kepada pelbagai ancaman.

“Penyeludupan, pemerdagangan manusia dan ancaman lain juga terbuka luas, sekali gus memberi kesan negatif kepada komuniti setempat,” katanyq.

Atas faktor ini katanya, kerajaan harus memberi lebih banyak tumpuan kepada aspek keselamatan di perairan Sabah dan Sarawak.

“Kapal perang China dilaporkan memasuki perairan negara lebih 89 kali, tetapi masih tiada kawalan dan tindakan proaktif daripada Kementerian Pertahanan atau Kementerian Luar.

"Ini memberikan kesan negatif kepada industri minyak mentah dan gas, industri perikanan serta industri pelancongan di Sabah dan Sarawak.

"Bukan sekali dua kapal Pengawal Pantai China bertindak mencerobohi kawasan Zon Eksklusif Ekonomi (EEZ) di Sabah dan mengancam operasi cari gali minyak serta gas oleh PETRONAS di kawasan itu," tegasnya.

Katanya, siri pencerobohan China itu dapat dilihat daripada banyak laporan media dalam dan luar negara termasuk laporan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). 

“Kami penduduk di Sabah dan Sarawak amat berharap kerajaan perpaduan dapat meningkatkan komitmen terhadap tahap keselamatan ini.

“Kami tidak mahu terus hidup dalam kebimbangan,” rayunya. - Getaran, 25 Januari 2023

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Politik 16 jam yang lalu

‘Lebih Ramai Akan Tinggalkan UMNO, Sertai Saya Masuk PKR’ - Zahidi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Akan Bincang Isu Keselamatan Siber, Ekonomi Hijau dan Digital Semasa Lawatan Ke Singapura Esok

oleh Azril Annuar

Semasa 21 jam yang lalu

Penularan ASF: ‘Ia Bukan Virus Zoonotik, Tidak Berupaya Menjangkiti Manusia’ - Pakar

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

4 Ditahan, Sindiket Jual Barang Kemas Tak Wujud Tumpas

oleh Fitri Nizam