KUALA LUMPUR - Peningkatan harga makanan dan minuman (F&B) di luar rumah terutamanya di restoran dan hotel adalah penyumbang utama kepada kadar inflasi di negara, kata Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.
Beliau berkata, laporan Jabatan Statistik untuk Disember lalu merekodkan, semua komponen utama indeks harga pengguna atau kadar inflasi semakin sederhana kecuali beberapa komponen penting iaitu restoran, hotel dan perumahan, air, elektrik, gas serta bahan api lain.
"Ini yang saya hendak tekankan kerana komponen tersebut membentuk keseluruhan kos ditanggung oleh rakyat iaitu peningkatan harga makanan dan minuman di luar rumah terutamanya di restoran dan hotel adalah penyumbang utama kepada kadar inflasi," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media Penerbitan Indeks Harga Pengguna (IHP) Disember 2022, hari ini.
Bagaimanapun, Rafizi berkata, keadaan tersebut tidak mencerminkan senario sebenar kerana laporan Jabatan Perangkaan Malaysia untuk Disember 2022 menunjukkan kadar inflasi pada bulan tersebut menurun kepada 3.8 peratus.
Berdasarkan laporan tersebut, Ahli Parlimen Pandan itu berkata, kadar inflasi menunjukkan peningkatan pada Ogos dan September tahun lalu, namun kembali reda pada Disember tahun sama.
"Penurunan itu adalah suatu petanda yang baik, kita harap kadar inflasi kembali normal iaitu sekitar 2 peratus lebih," katanya.
Mengulas lanjut, Rafizi berkata, usaha mengawal kadar inflasi memerlukan kerjasama semua pihak daripada kerajaan, peniaga sehinggalah rakyat secara keseluruhannya.
Tegasnya, pengguna boleh dan perlu memainkan peranan dalam bersama-sama menyuntik keanjalan antara permintaan dan bekalan sesuatu bahan demi mengawal kadar inflasi.
"Kerajaan boleh mengawal beberapa harga barang mentah seperti yang dibuat sebelum ini apabila harganya atau bekalannya terganggu, kerajaan boleh menguatkuasakan akta kawalan harga dan menetapkan harga siling kepada barangan tersebut.
"Apabila harga siling ditetapkan, kerajaan perlu membayar kepada pembekal jurang antara harga syiling yang dikenakan kepada rakyat dengan kos ditanggung pembekal bagi memastikan bekalan tidak terjejas," katanya.
Beliau juga memberitahu bahawa ketika isu kenaikan harga ayam dan telur melanda pada tahun lalu, kerajaan sudah membelanjakan sebanyak lebih RM2 bilion sebagai subsidi bahan mentah tersebut.
Pada masa sama, Rafizi berkata, sebagai Menteri yang bertanggungjawab terhadap ekonomi, beliau perlu memastikan bahawa harga bahan mentah turun selaras dengan penggunaan sumber kerajaan dalam melaksanakan program atau campur tangan untuk menstabilkan harganya.
"Bagaimanapun, sehingga sekarang keadaan itu belum pun berlaku (penurunan harga) walaupun semua kenaikan harga atau kategori barang menunjukkan kenaikan sederhana," katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, beliau yang juga Ahli Parlimen Pandan berkata, kadar inflasi jika terus mencatatkan penurunan berpotensi untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada paras 2.75 peratus.
Jelasnya, bank pusat jika bersandarkan kepada teori, akan menggunakan dasar monetari untuk mengekang tekanan kenaikan inflasi dalam pasaran tempatan.
“Ini kerana jangkaannya ialah pengguna kurang berbelanja, sekali gus meredakan peningkatan pantas inflasi yang dipacu oleh permintaan,” katanya. - Getaran, 25 Januari 2023