Berita Terkini

45 minit yang lalu: KPN jamin siasatan telus kes bunuh di Tawau 45 minit yang lalu: TMJ mungkin tawar jawatan CEO JDT FC, penasihat Orang Muda Johor kepada KJ 48 minit yang lalu: Mangsa banjir di Sabah, Johor menurun, Pahang kekal 48 minit yang lalu: Amaran hujan sangat lebat berterusan tahap bahaya di Pahang, Johor hingga Isnin 48 minit yang lalu: Elak kongsi maklumat operasi SJR di aplikasi Waze - Polis

IKUTI KAMI


Penguatkuasaan LG Di Pelabuhan Tindakan Tak Logik, Hanya Bebankan Ejen Dan Pelaut

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 21 Jan 2023 8:28PM

Arahan berkenaan juga dianggap renyah dan menyukarkan proses berlabuh apabila perlu melibatkan Pesuruhjaya Sumpah. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KLANG - Langkah Jabatan Imigresen (JIM) Selangor menguatkuasakan surat pengesahan vesel di pelabuhan (LG) disifatkan sebagai satu tindakan yang tidak logik.

Ketua Eksekutif Maritime Network Sdn Bhd, Datuk Seri R Jeyendran berkata, penguatkuasaan surat tersebut bukan sahaja membebankan pemilik syarikat perkapalan, bahkan turut menyusahkan golongan pelaut.

Menurut beliau, arahan berkenaan juga dianggap renyah dan menyukarkan proses berlabuh apabila perlu melibatkan Pesuruhjaya Sumpah.

“Menerusi arahan itu, ejen boleh membuat permohonan LG di pelabuhan, sebaik sahaja ketibaan kapal dilaporkan kepada pihak JIM. 

“Mereka juga perlu mendapatkan akuan Pesuruhjaya Sumpah untuk salinan pasport dan buku pelaut setiap kru kapal,” katanya kepada Getaran ketika dihubungi di sini hari ini.

Jeyendran berkata, adalah amat melecehkan apabila ejen terpaksa ‘berkejar’ mendapatkan akuan Pesuruhjaya Sumpah setiap kali kapal hendak berlabuh.

“Bagaimana akuan Pesuruhjaya Sumpah itu akan diperoleh? Apakah memadai dengan salinan pasport dan buku pelaut semata-mata? Tidakkah JIM lupa bahawa Pesuruhjaya Sumpah bukan individu yang bertanggungjawab membuat pengesahan pasport? Arahan ini sangat tidak logik,” tegasnya.

R Jeyendran - Gambar fail
R Jeyendran - Gambar fail

Beliau turut mempersoalkan,  bagaimana pengesahan boleh dibuat Pesuruhjaya Sumpah tanpa kehadiran pelaut berkaitan. 

“Bagaimana ia (pengesahan) hendak dilakukan? Adakah undang-undang baharu ini masuk akal? Tidak sama sekali!” katanya, kesal.

Jelas Jeyendran, beliau tidak bermaksud menuding jari kepada sesiapa, namun katanya, pelaksanaan undang-undang yang memiliki banyak kelompongan hanya akan menjejaskan nama baik JIM sendiri.

“Saya faham JIM hanya mahu meningkatkan aspek keselamatan sektor maritim, namun percayalah, bukan ini caranya.

“Undang-undang seperti itu hanya boleh digunapakai dengan kehadiran pelaut sendiri bersama pasport masing-masing, bukan menghantar salinan dokumen berkenaan kepada Pesuruhjaya Sumpah.

Mengulas lanjut Jeyendran berkata, tempoh 72 jam yang diperuntukkan sebelum ini sudah cukup memadai kerana ia membolehkan kru kapal mematuhi prosedur sepatutnya.

“Sebagai ejen kapal dengan pengalaman lebih 30 tahun, saya tidak pernah ada sebarang masalah dengan peraturan sebelum ini.

“Kalau pengesahan ke atas salinan pasport itu dilakukan oleh JIM sendiri, tak jadi masalah kerana itulah yang sepatutnya. Tak perlu libatkan Pesuruhjaya Sumpah. Tak logik,” katanya. - Getaran, 21 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 bulan yang lalu

Pegawai Imigresen Ditengking: Laporan Akhir Sudah Dikemuka, Tunggu Tindakan Susulan

2

Semasa 4 bulan yang lalu

Lewat Usir Pendatang: Proses Pengeluaran Dokumen Ambil Masa Lama

3

Karier 1 tahun yang lalu

Di Sebalik Kerjaya Seorang Pelaut

4

Teknovasi 1 tahun yang lalu

Bernafas Dengan Selesa, Pelitup Muka Berteknologi Penapis Udara!

Sorotan

1

Khairy Bakal CEO JDT? ‘Satu Pintu Ditutup…’

2

‘Ini Bukanlah Pengakhiran, Tetapi Permulaan Baharu’ – Hishammuddin

3

Stadium Perlu Beri Manfaat Kepada Komuniti, Bukan Hanya Untuk Bola Sepak

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

DUN Selangor Tidak Akan Dibubar Sebelum Aidilfitri - MB

Semasa 1 hari yang lalu

Sindiket Bekal Pekerja Asing Raih Lebih RM800,000 Didalangi Warga Bangladesh Lumpuh

oleh Wartawan Getaran

Semasa 21 jam yang lalu

Operasi Stesen LRT Bukit Jalil Lanjut Hingga 2 Pagi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Putuskan Tindakan Tarik Semakan Kes Pulau Batu Puteh Tak Wajar

oleh Farhana Farush