Berita Terkini

1 jam yang lalu: Mahkamah benar pelepasan sementara pasport Ahmad Zahid 2 jam yang lalu: COVID : Jumlah kes harian enam hari meningkat 1,629 2 jam yang lalu: Bank Dunia unjur ekonomi Malaysia tumbuh 4.0 peratus tahun ini 2 jam yang lalu: Jabatan Penjara usahakan Reformasi Penjara untuk kurangkan kesesakan 4 jam yang lalu: Banjir: Jumlah mangsa di Sabah meningkat, Johor kekal⁣

IKUTI KAMI


Siasat Segera Ketirisan RM4 Bilion Babitkan Parti, Tokoh Tertentu

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 19 Jan 2023 9:50PM

Anwar Ibrahim menegaskan, Malaysia mampu menyelamatkan sehingga RM10 bilion kebocoran dalam sistem perolehan kerajaan, sekiranya amalan rasuah dihentikan di semua peringkat - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) digesa mengambil tindakan susulan terhadap pendedahan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa RM3 bilion hingga RM4 bilion ‘bocor’ kepada parti serta tokoh tertentu.

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim berkata, kedua-dua agensi penguatkuasa itu perlu segera melakukan siasatan secara menyeluruh.

Menurutnya, kaedah sekadar retorik sahaja tidak diperlukan dalam memerangi rasuah. 

“Saya ingin mengingatkan bahawa pendedahan demi pendedahan hal rasuah, ketirisan dan kebocoran tidak akan sampai ke mana jika tiada siasatan serta pendakwaan dilakukan.

“Apa diperlukan bukan sekadar retorik, sebaliknya siasatan secara forensik ke akar umbi hal ketirisan dan kebocoran (bagaimana) itu berlaku, memandangkan ini duit negara serta wang rakyat,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Kelmarin, Anwar pada Majlis Dialog Belanjawan 2023 di Putrajaya menegaskan, Malaysia mampu menyelamatkan sehingga RM10 bilion kebocoran dalam sistem perolehan kerajaan, sekiranya amalan rasuah dihentikan di semua peringkat.

Beliau berkata, kebocoran boleh dihentikan sekiranya amalan rasuah dibanteras di semua peringkat, termasuk mengubah cara lama, iaitu tanpa campur tangan politik atau kepentingan peniaga besar dalam perolehan kerajaan.

Menteri Kewangan itu memaklumkan, daripada pengalamannya, ketirisan dapat dikurangkan sekiranya hal perolehan diserahkan kepada pihak yang berupaya dalam isu seperti banjir atau pembelian senjata.

Hassan yang juga seorang peguam berkata, siasatan tersebut perlu diteruskan ke peringkat pendakwaan kerana tiada gunanya siasatan, sekiranya fail kes berkenaan ditutup selepas disiasat.

Katanya, pendakwaan mesti cekap dan dikendalikan secara profesional. 

“Pada masa sama, kes yang akan dibawa ke mahkamah mesti kukuh daripada segi fakta dan undang-undang, supaya penjenayah kolar putih ini tidak boleh terlepas,” katanya. 

Dalam pada itu, Hassan berkata, beliau yakin rakyat dan Ahli Parlimen akan menyokong usaha Perdana Menteri untuk membanteras rasuah.

“Apapun, permulaan yang baik dan positif sudah diambil inisiatif oleh Perdana Menteri.

“Maka agensi lain, seperti SPRM, PDRM dan Jabatan Pendakwa Raya serta Peguam Negara tidak boleh sekadar berpeluk tubuh sahaja,” katanya. - Getaran, 19 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 jam yang lalu

Lelaki Mengamuk Di Sekolah Hanya Latihan Demonstrasi Keselamatan

2

Politik 1 hari yang lalu

Kerajaan Tidak Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Bersatu - PM Anwar

3

Semasa 1 hari yang lalu

Pemberian Wang Tunai PRU-15: SPRM Soal Siasat 90 Pengundi Terengganu

4

Politik 1 hari yang lalu

Akaun BERSATU Dibeku: Kerajaan Perpaduan Guna SPRM Untuk Bunuh Parti - Hamzah

Sorotan

1

Pemain Industri Makanan Perlu Kerjasama Jayakan Pelaksanaan Menu Rahmah

2

Pakej Jalur Lebar RM69 Berbaloi, Ringankan Beban Golongan Sasar

3

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

oleh Sofian Baharom

Politik 1 hari yang lalu

Akaun BERSATU Dibeku: ‘Itu Hanya Alasan Mahu Tekan, Burukkan Parti’ - Rosol

oleh Aiman Sadiq

Semasa 7 jam yang lalu

Pakej Jalur Lebar RM69 Berbaloi, Ringankan Beban Golongan Sasar

Semasa 20 jam yang lalu

Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap seiring Malaysia Madani - Fahmi