Berita Terkini

9 jam yang lalu: Kekurangan guru: NUTP mohon KPM tawar semula jawatan guru sandaran 9 jam yang lalu: BAMTC: Peluang Malaysia Ke Separuh Akhir Cerah 9 jam yang lalu: Tadbir urus yang baik harapan baharu untuk banteras rasuah - TI Malaysia 10 jam yang lalu: Anwar terima teguran, beri penjelasan berhubung lantikan Nurul Izzah 10 jam yang lalu: Dasar tender terbuka berupaya tingkat pendapat negara - Ahmad Maslan

IKUTI KAMI


Hutang Negara Termasuk Liabiliti Cecah RM1.5 Trilion - Anwar

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jan 2023 10:42AM

Anwar Ibrahim berkata berkata, semua pihak termasuk wakil kementerian harus menerima hakikat itu dan tidak boleh terus menjalankan kerja dalam keadaan selesa - Gambar oleh Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan pegawai kerajaan supaya tidak terus berada di zon selesa memandangkan hutang negara termasuk liabiliti kini sudah mencecah RM1.5 trilion.

Beliau berkata, semua pihak termasuk wakil kementerian harus menerima hakikat itu dan tidak boleh terus menjalankan kerja dalam keadaan selesa.

“Beberapa hari lalu, saya ada popularkan budaya selesa seolah-olah semua OK, kami hebat, catat kejayaan baik, projek baik (dan) semua naik.

“Itu kenyataan hambar, bertentangan dengan data, sebab itu kita mulakan dengan memberikan angka sebenar,” katanya pada ucaptama Dialog Belanjawan 2023, di sini, hari ini. 

Beliau berkata, cabaran sebenar dihadapi negara ketika ini adalah hutang kerajaan yang sudah pun mencecah RM1.2 trilion, tetapi jika ditambah dengan liabiliti berjumlah RM1.5 trilion.

Justeru, beliau mahu semua pihak termasuk usahawan dan pegawai kerajaan untuk tidak terus berada dalam keadaan selesa dengan situasi terkini yang melanda negara.

Antara lain, Anwar juga merancang untuk mempertahankan perbelanjaan kerajaan termasuk menambah baik perolehan ketenteraan di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF).

“Saya bincang dengan MINDEF untuk tentukan kaedah pembelian senjata yang lebih profesional. Biar urusan berkenaan (perolehan) ditentukan oleh TUDM (Tentera Udara Diraja Malaysia), TLDM (Tentera Laut Diraja Malaysia) dan Tentera Darat.

“Mereka bertanggungjawab untuk mencari barangan terbaik dan rundingan antara kerajaan tanpa campur tangan daripada politik atau kepentingan mana-mana pihak,” katanya.

Tegas beliau, jika perkara tersebut dapat dilaksanakan, kerajaan mampu mengelakkan ketirisan sebanyak RM4 bilion sehingga RM10 bilion. - Getaran, 17 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Ahmad Maslan Garis 7 Langkah Tangani Hutang Negara

2

Semasa 1 bulan yang lalu

‘Saya Diberi Mandat Dengan Hutang Negara Melebihi RM1 Trilion’ - Anwar

3

Gaya 9 bulan yang lalu

Pilih Busana Raya Yang Selesa Dan Selamat

4

TARA 11 bulan yang lalu

Mahu Bercuti Ke Bali, 2 Hotel Ini Boleh Jadi Pilihan

Sorotan

1

UMNO Jumpa RoS, Jelas Aduan Jawatan Presiden, Timbalan Tidak Dipertandingkan

2

Anwar Terima Teguran, Beri Penjelasan Berhubung Lantikan Nurul Izzah

3

PM Mahu Kontijen Malaysia Bawa Pulang Emas Pertama Olimpik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 minit yang lalu

Lantikan Nurul Izzah Bukan Nepotisme, Puteri Reformasi Ada Merit, Pengalaman

oleh Sofian Baharom

Semasa 17 jam yang lalu

Kes Bunuh Di Tawau Bermotif Cemburu - Polis

Semasa 14 jam yang lalu

Bilakah Kamera Badan Polis Akan Dikuatkuasakan? - MP Kepong

oleh Sofian Baharom

Semasa 15 jam yang lalu

Indonesia Sambut Baik Perubahan Dasar Pengurusan Pekerja Asing Di Malaysia