Berita Terkini

1 jam yang lalu: Tiada kompromi jika pegawai langgar garis panduan Artikel 5.3 Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO FCTC) dan polisi berkaitan - KKM 1 jam yang lalu: Kerajaan cadang kerjasama dengan pihak swasta dan GLC latih golongan muda di bawah peruntukan TVET 2022 - PM Anwar 1 jam yang lalu: Latihan TVET: Kerajaan cadang kerjasama dengan Petronas di Pengerang dan DRB Hicom di Pekan - PM Anwar 1 jam yang lalu: MIDF kekal berpendirian positif terhadap momentum jualan tinggi sektor automotif 1 jam yang lalu: Arab Saudi tuan rumah Piala Asia 2027

IKUTI KAMI


Pelancongan Perubatan Pulau Pinang Mula Meningkat

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Jan 2023 7:31AM

Dalam tempoh 11 bulan pertama 2022, Pulau Pinang mengalu-alukan ketibaan perubatan antarabangsa seramai 144,975 dengan penyumbang terbesar adalah Indonesia diikuti Bangladesh dan India. - Gambar oleh Alif Omar 

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Jumlah pendapatan pelancongan perubatan Pulau Pinang meningkat secara eksponen berbanding RM66 juta yang direkodkan semasa 2021 kepada RM285 juta pada 2022 selepas pembukaan semula sempadan antarabangsa negara. 

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Pulau Pinang Yeoh Soon Hin berkata Indonesia sentiasa menjadi pasaran sumber utama bagi pelancongan perubatan Pulau Pinang, memandangkan persamaan bahasa dan budaya. 

"Dalam tempoh 11 bulan pertama 2022, Pulau Pinang mengalu-alukan ketibaan perubatan antarabangsa seramai 144,975 yang mana Indonesia menyumbang 54 peratus, diikuti Bangladesh dan India. 

"Bagi memudahkan perjalanan antara Indonesia, kami telah memeterai Memorandum Persefahaman (MOU) antara Penang Centre of Medical Tourism (P.MED) dengan Citilink Airlines, yang akan membawa lebih ramai pelancong perubatan ke Pulau Pinang," katanya pada majlis pelancaran video P.MED dan pemeteraian MOU kerjasama dengan PT Citilink Indonesia yang disaksikan oleh Ketua Menteri Chow Kon Yeow di sini semalam. 

Hadir sama adalah Konsul Jeneral Republik Indonesia Bambang Suharto, Konsul Jeneral Konsulat Jeneral Diraja Thailand Khun Raschada Jiwalai serta Ketua Pegawai Comercial dan Kargo Citilink Airlines Ichwan F. Argus termasuk Naib Presiden Jualan dan Pengedaran Citilink Emir Bustamam.

Sementara itu, Chow berkata walaupun angka yang dicapai tahun ini masih belum melepasi paras sebelum pandemik COVID-19, kedatangan semula pelancong perubatan ke Pulau Pinang adalah amat menggalakkan. 

"Kami telah meraih hampir 50 peratus daripada apa yang kami perolehi pada 2019. Ini sangat baik untuk ekonomi negeri. Ia juga sesuatu yang amat kami banggakan, kerana ia menunjukkan bahawa Pulau Pinang adalah selamat sebagai destinasi pelancongan dan kami terus menarik pengunjung kerana tawaran yang ada amat banyak," katanya.

Berdasarkan maklumat daripada Majlis Pelancongan Penjagaan Kesihatan Malaysia (MHTC), sejak 2015 hingga 2019, industri itu telah berkembang pada kadar pertumbuhan purata kumulatif sebanyak 17 peratus. 

Beliau berkata pada 2019, Pulau Pinang menerima hampir 480,000 pelancong perubatan, menjana pendapatan RM730 juta dan ini menyumbang lebih kurang 50 peratus kepada jumlah pendapatan Malaysia daripada pelancongan perubatan. - Bernama

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Kenyataan Berbaur Perkauman Di Konsert: Polis Buka Kertas Siasatan

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Konsep Malaysia Madani Langkah Pacu Pembangunan Negara - TPM

Semasa 10 jam yang lalu

Bajet 2023: Kerajaan Tumpu R&D Untuk Pasar Produk Negara Ke Antarabangsa

Semasa 20 jam yang lalu

QRT Imigresen Mampu Atasi Kesesakan Kemasukan Pelancong Di KLIA, KLIA2

oleh Fitri Nizam