Berita Terkini

9 jam yang lalu: Shamala letak jawatan Timbalan Presiden MHC 10 jam yang lalu: Peruntukan mengenai sebarang perolehan aset baharu hanya diketahui ketika Belanjawan 2023 11 jam yang lalu: Penyerang Colombia berusia 34 tahun, taruhan terbaharu Selangor FC 11 jam yang lalu: Risiko banjir kilat di 3 negeri dalam tempoh 12 jam 11 jam yang lalu: Kerajaan luluskan peruntukan RM10.5 juta serta merta untuk bina tiga pam air dan rumah pam di Mersing bagi atasi masalah banjir - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Jaga Keharmonian, Perpaduan Antara Kaum, Syukuri Nikmat Kurniaan Allah SWT - Dr Na’im

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Jan 2023 4:08PM

Na’im berkata resolusi tahun baharu yang disusun ini diharapkan akan dipandu oleh ilmu dan bakal membawa diri ke arah lebih cemerlang, selain memberi manfaat kepada orang lain. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Selepas melalui episod panjang dalam kemelut politik negara dengan pelbagai cabaran sepanjang 2022, rakyat diseru untuk mengambil peluang melakukan muhasabah diri dan mensyukuri segala nikmat kurniaan Yang Maha Esa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr. Na’im Mokhtar berkata, masa yang dipinjamkan saban hari adalah satu nikmat yang mesti diuruskan dengan bertanggungjawab, seiring hijrah menuju kehidupan lebih baik menerusi perpindahan tahun.

Menurut beliau, resolusi tahun baharu yang disusun ini diharapkan akan dipandu oleh ilmu dan bakal membawa diri ke arah lebih cemerlang, selain memberi manfaat kepada orang lain.

 Dr Na’im Mokhtar - Gambar Bernama
Dr Na’im Mokhtar - Gambar Bernama

“Umum tahu, baru-baru ini negara kita dilanda musibah tanah runtuh dan banjir yang telah mengorbankan nyawa serta (mendatangkan) kerosakan harta benda kepada mangsa terbabit.

“Atas dasar perpaduan dan sifat rahmah dalam kalangan rakyat Malaysia, kita semua telah bersatu dalam menzahirkan kesedihan serta berusaha memberi bantuan dan sokongan, di samping mendoakan kekuatan buat semua mangsa,” katanya pada perutusan Tahun Baharu 2023 hari ini.

Dalam pada itu, Na’im turut menyeru rakyat Malaysia untuk bersama berusaha menjaga keharmonian dan kesejahteraan negara

 Jelas beliau, perkara itu selari dengan dasar teras kerajaan perpaduan yang mementingkan kesepaduan antara semua pihak.

“Saya mengajak semua anggota masyarakat tidak kira latar belakang dan fahaman agama serta politik untuk sama-sama memainkan peranan masing-masing dalam memelihara perpaduan.

“Sebolehnya, kita perlu jauhkan daripada persengketaan dan menumpukan usaha merencana serta membangunkan negara bersama dalam keadaan harmoni," katanya. 

Tambah beliau, masyarakat juga perlu kembali untuk menghayati ilmu dan adab berikutan dua kaedah itu mampu mengembalikan kekuatan ummah. 

"Saya berdoa agar tahun 2023 ini akan mengeratkan kesatuan rakyat dan bulatkan tekad untuk menjalankan amanah demi Malaysia yang lebih sejahtera dengan penuh keikhlasan dan ketekunan," katanya. - Getaran, 1 Januari 2023.

Sorotan

1

Digantung UMNO: Hishammuddin Luah Rasa, ‘Kezaliman Mereka Tidak Akan Menghapuskan Kebaikan Kita’

2

‘Saya Rela Dipecat Kerana Tak Mahu Bersekongkol Dengan Pemimpin Menguburkan UMNO’ - Noh

3

Dipecat Keahlian UMNO: ‘Saya Tak Kecewa…’ - Khairy

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

MA63: KPM Bersikap Terbuka, Sedia Tambah Baik Pendidikan Sarawak

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Putuskan Tindakan Tarik Semakan Kes Pulau Batu Puteh Tak Wajar

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

Politik 14 jam yang lalu

GERAKAN Pelawa KJ Sertai Parti, ‘Ini Platform Sesuai Untuk Beliau’

oleh Farhana Farush