Berita Terkini

3 jam yang lalu: Shamala letak jawatan Timbalan Presiden MHC 4 jam yang lalu: Peruntukan mengenai sebarang perolehan aset baharu hanya diketahui ketika Belanjawan 2023 4 jam yang lalu: Penyerang Colombia berusia 34 tahun, taruhan terbaharu Selangor FC 4 jam yang lalu: Risiko banjir kilat di 3 negeri dalam tempoh 12 jam 4 jam yang lalu: Kerajaan luluskan peruntukan RM10.5 juta serta merta untuk bina tiga pam air dan rumah pam di Mersing bagi atasi masalah banjir - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Banjir di Kelantan, Terengganu Makin Pulih, Jumlah Mangsa Terus Berkurangan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Dec 2022 6:33PM

Situasi banjir di Kelantan dan Terengganu semakin pulih dengan dua pusat pemindahan sementara (PPS) di Kelantan dan satu di Terengganu ditutup hari ini - Gambar Fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Situasi banjir di Kelantan dan Terengganu semakin pulih dengan dua pusat pemindahan sementara (PPS) di Kelantan dan satu di Terengganu ditutup hari ini.

Di  Sabah dan Sarawak pula melibatkan satu daerah dengan jumlah mangsa berlindung di PPS kekal sama manakala di Perak merekodkan penurunan.

Di KELANTAN, sebuah PPS terakhir di jajahan Tumpat dan sebuah PPS di jajahan Pasir Mas ditutup hari ini menjadikan hanya Pasir Mas masih terjejas banjir dengan tiga PPS masih dibuka setakat 4 petang ini.

Laman web infobencanajkmv2.jkm.gov.my merekodkan 209 orang mangsa banjir daripada 68 keluarga berada di tiga PPS petang ini, berbanding 718 orang mangsa daripada 246 keluarga di lima PPS pagi tadi.

PPS Sekolah Kebangsaan (SK) Kedai Tanjong menempatkan 178 mangsa, Pusat Tarbiah Nasrullah Pohon Buloh (17) dan SK Banggol Chicha (14).

Di TERENGGANU jumlah mangsa banjir di Besut berkurangan kepada 53 orang daripada 12 keluarga berbanding 138 orang daripada 41 keluarga, pagi tadi.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) dalam kenyataan memaklumkan PPS Balai Raya Kampung Pantai telah ditutup 10 pagi tadi dan hanya PPS Masjid Kampung La yang masih beroperasi di daerah tersebut.

Di PERAK, bilangan mangsa banjir di daerah Hilir Perak menurun sedikit kepada 50 orang membabitkan 10 keluarga setakat jam 4 petang tadi, berbanding 60 orang daripada 13 keluarga pagi tadi yang ditempatkan di PPS Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Abd Rahman Talib (SMART).

Di SABAH mangsa banjir yang dipindahkan di Kota Belud kekal 135 daripada 56 keluarga dengan PPS di Dewan Sekolah Kebangsaan Pekan menempatkan 62 mangsa daripada 26 keluarga dan Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Chung Hwa menempatkan 73 mangsa daripada 30 keluarga.

Sementara itu, jumlah penduduk di persisir pantai terutama yang tinggal di rumah atas air dipindahkan ke PPS Sandakan dan Pitas akibat fenomena air pasang besar meningkat sedikit kepada 1,471 mangsa daripada 303 keluarga petang ini berbanding 1,454 mangsa daripada 299 keluarga pagi ini.

SARAWAK kekal merekodkan jumlah mangsa banjir seramai 91 orang yang ditempatkan di PPS Dewan Masyarakat Kampung Lutong di Sebuyau dan Dewan Serbaguna Kampung Rimba Padi di Serian. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 jam yang lalu

Tidak Perlu Laksana Darurat Bencana, Banjir Cuma Libatkan Beberapa Negeri Sahaja - Ahmad Zahid

2

Semasa 13 jam yang lalu

Hampir 14,000 Mangsa Banjir Di 3 Negeri Berlindung Di PPS

3

Semasa 14 jam yang lalu

5 Lagi Mangsa Sindiket Penipuan Tawaran Pekerjaan Di Kemboja Selamat Pulang Hari Ini

4

Semasa 1 hari yang lalu

Pengurusan Emosi, Aktiviti Di PPS Antara Tugas JKM Ketika Musim Banjir

Sorotan

1

Digantung UMNO: Hishammuddin Luah Rasa, ‘Kezaliman Mereka Tidak Akan Menghapuskan Kebaikan Kita’

2

‘Saya Rela Dipecat Kerana Tak Mahu Bersekongkol Dengan Pemimpin Menguburkan UMNO’ - Noh

3

Dipecat Keahlian UMNO: ‘Saya Tak Kecewa…’ - Khairy

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

Pemandu Kereta Mewah Rempuh 3 Kenderaan Ditahan Polis

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Biden Utus Surat Ucap Tahniah Buat Anwar, Hargai Demokrasi Malaysia

oleh Farhana Farush

Semasa 13 jam yang lalu

Hampir 14,000 Mangsa Banjir Di 3 Negeri Berlindung Di PPS

Semasa 10 jam yang lalu

KPM Isi 50 Peratus Kekurangan Guru Di Sarawak Menjelang Mac