Berita Terkini

9 jam yang lalu: Kekurangan guru: NUTP mohon KPM tawar semula jawatan guru sandaran 9 jam yang lalu: BAMTC: Peluang Malaysia Ke Separuh Akhir Cerah 9 jam yang lalu: Tadbir urus yang baik harapan baharu untuk banteras rasuah - TI Malaysia 10 jam yang lalu: Anwar terima teguran, beri penjelasan berhubung lantikan Nurul Izzah 10 jam yang lalu: Dasar tender terbuka berupaya tingkat pendapat negara - Ahmad Maslan

IKUTI KAMI


5 Projek Pembangunan Rundingan Terus Kementerian Pengangkutan Disemak Semula

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Dec 2022 3:50PM

Anthony berkata, ia perlu dilakukan pada kadar segera, selaras dengan keputusan pentadbiran baharu Malaysia. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengangkutan bersetuju untuk melaksanakan semakan semula ke atas lima projek pembangunan secara rundingan terus bernilai RM650 juta yang telah diluluskan kerajaan Persekutuan sebelum ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, ia perlu dilakukan pada kadar segera, selaras dengan keputusan pentadbiran baharu di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk tidak meluluskan perolehan tanpa tender.

“Projek pembangunan yang terlibat adalah kerja penstabilan dan re-profile cerun di Landasan Keretapi Negeri Pahang (Mentakab-Merapoh) serta Landasan Keretapi Negeri Kelantan (Gua Musang-Tumpat) di samping pelantikan Independent Checking Consultant (ICC) bagi Projek Menaiktaraf KVDT Fasa Dua.

“Pada masa sama, Kementerian Pengangkutan (membatalkan projek) landasan Pantai Timur iaitu pemuliharaan Landasan Gua Musang-Tumpat, baikpulih kerosakan akibat banjir (Pakej C) serta membaik pulih dan menaik taraf Landasan Gemas-Mentakab (Pakej A),” katanya hari ini.

Menurut beliau, pelaksanaan perolehan secara tender itu selaras dengan komitmen kerajaan perpaduan untuk mengehadkan amalan tender secara rundingan terus.

“Walaupun projek itu pada mulanya diluluskan melalui rundingan terus, kerajaan masih belum mengeluarkan surat penerimaan kepada pemaju.

“Selari dengan pendirian kerajaan baharu untuk tidak lagi melaksanakan kelulusan perolehan tanpa tender, Kementerian Pengangkutan telah membuat semakan semula serta bersetuju agar lima projek pembangunan tersebut dilaksanakan secara tender terbuka atau tender terhad,” katanya.

Beliau menarik perhatian, kelima-lima projek tersebut sebelum ini diluluskan untuk dibuat perolehan secara rundingan terus.

“Namun begitu, Surat Setuju Terima (SST) masih belum dikeluarkan,” katanya. - Getaran, 20 Disember 2022

Sorotan

1

UMNO Jumpa RoS, Jelas Aduan Jawatan Presiden, Timbalan Tidak Dipertandingkan

2

Anwar Terima Teguran, Beri Penjelasan Berhubung Lantikan Nurul Izzah

3

PM Mahu Kontijen Malaysia Bawa Pulang Emas Pertama Olimpik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Buat 3 Kesalahan Serentak, Pemuda Direman 3 Hari 

oleh Sophia Ahmad

Semasa 11 jam yang lalu

Malaysia Komited Tangani Jurang Kritikal Kecemasan Kesihatan - Dr Zaliha

Semasa 17 minit yang lalu

Jumlah Mangsa Banjir Di Sabah, Johor Menurun Malam Selasa

Semasa 1 hari yang lalu

Tuntutan ‘Waris’ Sulu: Kerajaan Terus Komited Lindungi, Pelihara Kedaulatan Negara 

oleh Sofian Baharom